Index Vakbarát Hírportál

Hol van az a nyár?

Megfakult képek, megtört fotósarkok, régi szép emlékek, melyek mind egy fiók mélyén lapulnak. Ha önnek épp nincs kéznél egy kempingezős felvétele sem, válogatásunk az MTI archívumából segít felülni a nosztalgiavonatra.

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg.

A kempingezés reneszánszát éli. Ebben szerepe van a Covidnak is. Míg a korlátozások hatással voltak a hotelekben eltöltött vendégéjszakák számára, addig a kempingezést viselte meg a legkevésbé a járvány. Persze a romantikafaktor is népszerűvé teszi: míg régen mindenki meglehetősen fapados élményként élte meg ezt a természetközeli, nomád üdülési formát, mára a kempingezés luxusváltozata, a glamping hódít.

A szó a glamorous és a camping szó összeolvadásából jött létre, és olyan kempingezést jelöl, ahol a díszletek szemet gyönyörködtetőek, a bútorok kényelmesek, a kiegészítők hangulatosak és stílusosak. A természetközeli pihenés már köszönőviszonyban sincs a régi, fapados kempingezéssel, ezért is válhatott a kényelmi faktor beiktatásával újra keresett pihenési formává szerte a világon.

Persze érdemes elmerengeni azon is, hova lett a csővázas hátizsák, miért vette át a szalonnasütés helyét a grillezés, melyik szeméttelep nyelhette el a felfújhatós, lábbal pumpálós gumimatracunkat. Az sem világos, hogyan sikerült beosztani 24 vagy 36 képkockát egyetlen nyaralás idejére analóg fényképezőgépeinken.

Mindez nyilván csak pár kérdés azok közül, amelyek az MTI fotóinak nézegetése közben megfogalmazódtak bennünk. Ha átböngészi válogatásunkat, olyan emlékeket hívhat elő, amelyeket bizonyára rég elfeledett már.



Rovatok