Index Vakbarát Hírportál

Elfeledett fotósaink: Járai Rudolf

2021.10.28. 08:45
Járai Rudolf (1913-1993) a magyar fotográfia kiemelkedő alakja. 1913-ban Triesztben született. Olasz édesapját sosem ismerte, az édesanyjával és nevelőapjával költöztek Budapestre. Eredetileg nevelőapja üzletét vette volna át, de ő inkább tisztviselőnek állt, a Magyar Általános Hitelbankban vállalt állást. Franciául, németül, angolul is jól beszélt, a fotózás és az úszás érdekelte.

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg.

A '30-as évektől a művészi fotóamatőr mozgalom résztvevője. Képei több kiállításon is szerepeltek, munkáival számos díjat nyert. A II. világháborút követően, 1948-ban választja életpályaként a fotózást. Először a Magyar Képszolgálat munkatársa, majd a Fotó Kisipari Termelő Szövetkezet tagja. 1956-ban a Fotó Kisipari Termelő Szövetkezetet beolvasztják a Magyar Távirati Irodába, innentől 1973-as nyugdíjazásáig az MTI munkatársa.

Jelentős a szakirodalmi munkássága, számos cikket és négy szakkönyvet is írt (Fényképezés; Fényképezés műfénnyel; Korszerű nagyítástechnika; Magyarország madártávlatból).  Reklámfotói, városképei és légi felvételei tették elsősorban ismertté nevét. Míves, jól megszerkesztett képei mögött óriási szakmai tudást őrzött, amit évtizedek során gyűjtött össze. Cikkein, előadásain a magyar fényképészek százai nevelkedtek.

Tanított a Képző- és Iparművészeti Gimnázium fotótagozatán, a MUOSZ Újságíró Iskolájának fotóriporter szakán, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Fotóakadémiáján, a Nemzetközi Újságíró Szövetség fotósképzését irányította. 80 éves korában önkezével vetett véget életének.



Rovatok