Index Vakbarát Hírportál

Bárki lehet Presser Gábor vagy Delhusa Gjon

2023.09.13. 07:36

Kisvárosokban, falvakban népszerűsíti a zenélést a Házhoz Megy A Zenede Kárpát-medencei turnéja. A zenekultúrát új és izgalmas módszerekkel szerettetik meg a legkisebbekkel.

Az interaktív előadások tematikáját a Rock- és a Pop-Legendák könnyűzenei ismeretterjesztő előadásaiból válogatták össze. A fiatalok megismerhetik a zene világának ikonikus alakjait, és megtudhatják, hogyan formálták ezek az előadók a zenekultúrát az évek során. A zenetörténeti előadások izgalmas, szerethető pillanatokat villantanak fel legendás zenekarok és előadók pályafutásáról, miközben a zenekészítés folyamatát is átélhetővé teszik.

Ezeken az eseményeken a koncerthangulatban tapsoló fiatalok közelebb kerülhetnek a pop- és rockzene nagyjainak zenéihez. Az „alternatív zeneórákon” mindeközben megismerhetik ezen zenei műfajok eredetét és a műfaj nagyjainak munkásságát is. A gyerekek kedvence a hangszersimogató. Itt mindenki kipróbálhatja a gitárokat, basszusgitárokat, dobokat, és bárki lehet Presser Gábor, vagy épp Delhusa Gjon pár percre. Ezzel a fiataloknak a könnyűzene olyan új dimenzióit mutatják meg, amely inspiráló erővel hathat a saját zenei tehetségük felfedezésére és fejlesztésére.

A turné művészeti vezetője, Bordás József, nagyszerű zenepedagógus. Hosszú tapasztalata van zeneoktatásban, maga is dobművész, a már több mint tíz éve működő DobMánia Tábor művészeti vezetője. Büszkén foglalja össze dobtanári filozófiáját:

nem dobosokat, hanem zenészeket képzünk.

A zenetörténeti előadások inspirációja az volt, amikor Bordás egy barátja kérésére készített nyári programot a budapesti VII. kerületi diákoknak. Ezen a rendezvényen hangszerbemutatót tartottak, és a gyerekek így ismerhették meg a dob történetét. A sikeren felbuzdulva gondolta tovább a programot, amelynek keretén belül bemutatják a XX. század könnyűzenéjének fejlődését a blues, a swing, a beat, a soul, a rock- és a popzenei stílusokon keresztül.

Az évek során Bordáshoz csatlakoztak más zenészek is, akik együttműködnek az oktatási program előrelendítésében. A Zenede másik kulcsfigurája Baricz Gergő, aki 2018 óta énekkel, gitárral és időnként saját előadásokkal is színesíti a programot. Ugyanebben az évben Nagy Zoltán gitáros, 2022-ben pedig Kovács Felicián billentyűs csatlakozott a csapathoz. Az idei turné pedig két hét múlva Köpöncei Dániel basszusgitárossal bővül.

A Zenede tagjai zenepedagógiai programjukkal sikeresen hozzáférést teremtenek a zenekultúrához olyan helyeken is, ahol korábban nem volt erre lehetőség. Bordás elérzékenyülve mesél a tavalyi évadról:

Hatalmas élmény volt a csillogó szemű gyermekeknek bemutatni a könnyűzene legendás művészeit és a hangszersimogatón testközelbe hozni a rockzene hangszereit. A Zenede csapata nem egy zenekar, hanem egy család, egy produkció, amelynek zenei missziója van.

A program fogadtatását impresszív számok jelzik. Tavaly a csapat 37 településen járt, a 60 előadáson közel tizenötezer gyerek vett részt. Ez idén sem lesz másképp, ugyanis már a – szeptember 11-én, Szeghalomról indult – turné első állomásán 900 gyerek hallgatta végig a zenével színesített zenetörténeti előadásokat.

A Zenede idén 30 helyszínen összesen 60 előadás tart. Az idei előadásokat a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatja. Bordásék így nemcsak az országhatáron belül, hanem a Felvidéken és a Vajdaságban is láthatók lesznek.



Rovatok