Index Vakbarát Hírportál

Mi kellett ahhoz, hogy egy fiatal visszautasítsa a kokaint?

2023.11.20. 07:17

A Dirty Slippers tizenkét esztendeje tart érzékenyítő koncerteket – Suliturné címen – középiskolásoknak, középiskolákban. A zenekar az egészséges életmódot igyekszik népszerűsíteni. Az énekes-gitáros-dalszerzővel, Lobó-Szalóky Lázárral beszélgettünk.

Suliturné programjuk koncerttel egybekötött méhnyakrák-, drog- és alkoholellenes ingyenes előadás iskolák számára. A most induló körút alkalmával Debrecenbe is ellátogatnak, ahol legutóbb nyolc éve jártak.

„Hazai és külföldi fellépéseink mellett nem egyszerű egyeztetni időpontokat az iskolákkal, de küzdünk azért, hogy minden pénteken meglátogassunk legalább egy, ha lehet, két intézményt” – fogalmazott Lobó-Szalóky Lázár, aki mesélt az előadásokról, amelyeket tanítási időben tartanak.

Saját hangtechnikát viszünk, így teljes értékű koncertélményt adunk a diákoknak aulákban, sportcsarnokokban, ahová a tanórák között érkeznek.

A koncert után a közönség soraiba ülnek, hogy az éjszakai életben esetlegesen rájuk leselkedő veszélyekről beszélgessenek.

„A koncerteken nagyon aktívak a fiatalok, a beszélgetéseken pedig figyelmesen hallgatnak bennünket” – mondta Lobó-Szalóky Lázár, hozzátéve: a közelmúltban kapott egy levelet, amelyben a levélíró bevallotta, hogy jó ideje szerette volna kipróbálni a kokaint, de eszébe jutott a májusi Suliturné program, amelynek hatására inkább hazament a buliból, ahol mindenféle partidrogot akartak rátukmálni.

Dirty Slippers - Egy a vége (egy korábbi, 2020-as felállásban készült felvétel)

A külföldi koncertekkel cseppet sem túlzott a muzsikus, hiszen a Dirty Slippers idén már négyszer járt az Egyesült Királyságban. Több helyi rádió lejátszási listájára is felkerültek.

Wide Open című dalunkat a legnagyobb brit rockzenei adó, a Planet Rock is bemutatta, ami hatalmas megtiszteltetés” – mesélte a muzsikus.

Ráadásul lemezt készítettek az Abbey Road stúdióban, George Shilling producer irányításával. A közelmúltban írt az együttesről a London Daily News. A Hungarian stars Dirty Slippers' album cover photos made in London című cikk szerzője megjegyzi:

„Idén februárban jelent meg a Honest Kid című daluk, amely Manchesterben és Birminghamben is felkerült a rádiós slágerlistákra, majd márciusban Guildfordban adott sikeres koncertet a banda. Áprilisban folytatódott a sikertörténet, a Honest kid’s videóklip lett az első olyan klip magyar zenekartól, amelyet világpremieren mutattak be, s amely minden kontinensen debütált egy-egy meghatározó zenei oldalon.”

Dirty Slippers - Nem titok (egy korábbi, 2020-as felállásban készült felvétel)

Harmincnégy évesen nincsenek irreális elvárásaim, hogy majd a readingi fesztivál nagyszínpadán szerepelünk. Jó lenne kint megragadni stabil klubzenakarként, ez reális és elérhető cél. Kisebb koncertirodák rendszeresen érdeklődnek utánunk, aminek örülünk, és több együttműködés már elindult és sikeres lett. Emellett persze nagyon szeretünk itthon játszani, állandó törekvésünk, hogy a legkisebb településeken is elérhetők legyünk, bárhol a Kárpát-medencében

– foglalta össze a zenekar törekvéseit Lobó-Szalóky Lázár.



Rovatok