Index Vakbarát Hírportál

Volt, aki a holdra szállás közvetítéséhez hasonlította az élményt

2024.01.01. 13:21

Különleges koncerttel és – 16 év után – új lemezzel jelentkezik a KFT. A 2024. január 6-án, a Budapest Kongresszusi Központban rendezendő koncert apropóján Márton András dobossal, a KFT nagykoncertjeinek rendezőjével elevenítjük fel a zenekar legemlékezetesebb fellépéseit, de a készülő albumról is beszélgetünk.

Márton András többek között arról beszélt, hogy

  • tudatosan ötvözik a rockzenét a színházzal;
  • hogyan énekeltek együtt Hazel O’Connorral;
  • hány gyereke van összesen a zenekar tagjainak;
  • mit takar a Big Band koncert;
  • hogyan jelenik majd meg a mesterséges intelligencia a zenekar életében.

A KFT mindig szeretett rendhagyó lenni. Már a bemutatkozásuk is ilyen volt az 1981-es Táncdalfesztiválon, ahol a Bábu vagy című dalt kifestve, zsinóron mozgatott marionettfigurákat imitálva játszották el. Miért fontos, hogy különböző társművészeti elemekkel fűszerezzék a koncertjeiket?

Már a KFT megalakulásakor elhatároztuk, hogy egy kis színházat is belecsempészünk a koncertekbe, a dalok között Laár András és Bornai Tibor elmondja majd néhány versét, illetve kisebb jeleneteket is előadunk az egyes dalokhoz kapcsolódóan. Ennek a koncepciónak a kiteljesedése volt az Elmúltak az ünnepek című előadásunk 1982 tavaszán a Szkéné Színházban, ahol egy kispolgári lakás díszletei között, különböző jelmezekben zenéltünk, illetve adtunk elő pantomimszerű közjátékokat színészek, statiszták közreműködésével. Ez akkor kuriózumnak számított Magyarországon, és a KFT történetében sem volt több olyan előadás, ahol a színházat és a rockzenét ilyen mértékben kevertük volna.

Szintén emlékezetes az 1996-os, Bál az interneten című koncertjük. Ennek a technikai újításokban bővelkedő műsornak ön volt a szellemi atyja.

A technika világából érkező ötletek általában tőlem származnak. Akkoriban már erősen foglalkoztatott az internet, amit szerettem volna valamiképpen beemelni a műsorunkba. Ennek a töprengésnek lett az eredménye, hogy a Budapest Sportcsarnokban internetes kapcsolat segítségével, valós időben énekelt velünk Hazel O’Connor egy dublini egyetem stúdiójából, míg Wahorn András Los Angelesben rajzolt a számítógépén, amit a színpad kivetítőjén élőben követhetett a közönség. Ez akkoriban még elég furcsának tűnt itthon, volt, aki a holdra szállás közvetítéséhez hasonlította az élményt.

A zenekar 29. és 30. születésnapi koncertjén pedig igazi kuriózumokat láthattunk, hallhattunk. Ez hogyan történt?

A 29. születésnapunkat 2010-ben az A38 Hajón ünnepeltük, ahol a koncert után – számunkra is meglepetésként – megjelentek a gyermekeink, és A Te apád elnevezésű zenekarukkal eljátszották néhány szerzeményünket. Egyébként a KFT tagjainak összesen tíz gyermeke van, és mindegyikük zenél: többen gitároznak, basszusgitároznak és énekelnek, de dobos és harsonás is akad közöttük.

A 30. születésnapunkra Ufóshow-koncertet szerveztünk 2011-ben a Budapest Sportarénában. Itt elsősorban a Kiégő izzók vizuális csoport impozáns méretű – 50 méter széles és 8 méter magas felületre vetített – animációi, videói adták a látványt. Felkértünk afrikai és hazai táncosokat, illetve más közreműködőket, a Vonat című dalunkat pedig egy egészen speciális lézerhárfán játszottuk el, így állt össze az ünnepi hangulat.

Nem maradhat ki a felsorolásból a 2014-es operaházi fellépésük sem, hiszen önök adták ott az első könnyűzenei koncertet. Hogyan vált valósággá a Bál az Operában?

Kaptunk egy felkérést a Magyar Állami Operaház részéről, hogy mivel az intézmény 1984-es felújításának harmincadik évfordulója egybeesik a Bál az Operában című lemezünk megjelenésének harmincadik évfordulójával, ebből az alkalomból tartanánk-e egy jubileumi lemezbemutatót. Végül inkább olyan műsort állítottunk össze, amely minden szempontból illeszkedett a hely szelleméhez, atmoszférájához, adottságaihoz, és egyes társulati tagok is közreműködtek benne. Összeválogattam dalokat, megírtam a forgatókönyvet, ezeket a zenekarral átnéztük – így állítottam színpadra a műsort az Operaház tagjainak segítségével.

Mivel az énekeseket, kórustagokat, balett-táncosokat és a vendégzenészeket is beleszámolva közel százan szerepeltek a produkcióban – ráadásul nem volt lehetőség előzetes nagyszínpadi próbára, beállásra –, ezért ez minden korábbinál aprólékosabb előkészítést igényelt. Az operaházi fogadtatás és a közönség lelkesedése miatt azonban megérte az erőfeszítés. Az internetes koncert mellett ez a fellépés volt számomra a legemlékezetesebb.

Nagyszabású produkciónak ígérkezik a KFT Big Band koncertje is 2024. január 6-án a Budapest Kongresszusi Központban. Itt is lesznek vendégek, technikai újdonságok, különleges látványelemek?

A Big Band kifejezés hallatán a legtöbb ember képzeletében egy hagyományos, nagy létszámú dzsesszzenekar képe jelenik meg, amibe valahogy beleágyazódik a KFT. Hát nem egészen így lesz. Inkább egy népes baráti társaságot kell elképzelni négyünkkel, Gábor Andor ütőhangszeressel, a Vintage Dolls Akusztik trió énekesnőivel és egy kilencfős fúvóscsapattal. Utóbbit Bornai Tibor fia, Bornai Szilveszter harsonás vezeti, aki át is hangszerelte a dalainkat, így teljesen újszerű megszólalásban hallhatók majd.

Lesznek további fellépők, vendégek is. A látványról főként fénytechnikával gondoskodunk, internet és mesterséges intelligencia alkalmazására ezúttal nem kerül sor. A rendezvényről hang- és videófelvétel készül, ami valószínűleg meg is jelenik majd valamilyen formában.

A KFT 2008-ban adta ki utolsó nagylemezét, A bábu visszavág címmel, de a hírek szerint már készül a következő. Miért vártak vele ilyen sokáig? Hallhatunk friss dalokat a Big Band koncerten?

A bábu visszavág megjelenése óta folyamatosan koncertezett a zenekar, emellett mindenki a saját útjait járta: Bornai Tibor könyveket írt és szólólemezeket készített, Laár András főként a L’art pour L’art társulatban tevékenykedett, Lengyelfy Miklós Koncz Zsuzsát kísérte, és nekem is jelent meg szólóalbumom. Aztán 2020 decemberétől, amikor felvetettem egy új lemez ötletét, elkezdtünk küldözgetni egymásnak új dalötleteket, majd kiválasztottuk, melyeket dolgozzuk ki, és ezeket felvettük a Pannónia Stúdióban. Jelenleg az utómunkálatok zajlanak, Háry Péter barátunk dolgozik az anyagon, a megjelenés és a lemezbemutató 2024-ben várható, de már a Big Band koncerten is eljátszunk egyet-kettőt az új dalok közül.

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek nem is foglalkoztatják a KFT-t?

De, csak a többiek még nem tudnak róla. Szeretném mesterséges intelligencia segítségével újrakeverni és masterelni egyes régi felvételeinket, miután ezeket az egykori lemezkiadónk sajnálatos módon elkótyavetyélte.



Rovatok