Index Vakbarát Hírportál

Itt nincs kötelező pohárvásárlás, mindenki hozhat ételt-italt, sátorozhat

2024.04.24. 14:45

Eseménydús évnek néz elébe a P.Mobil: a húsvéti meglepetésként kiadott angol nyelvű daluk után 2024. május 19-én dupla születésnapi koncertet tartanak az Aréna Gardenben, nyáron tábort rendeznek, és lemezeket is készítenek. Minderről az idén 75 éves Schuster Lóránt zenekarvezetővel beszélgetünk, akinek új könyve is megjelenik.

A beszélgetésben többek között szó esik arról, hogy 

  • a dalok először angol kamuszöveggel készülnek el,
  • Schuster Lóránt életműkoncertre készül, 
  • nem hívták meg a zenekar korábbi tagjait,
  • betegre dolgozta magát egy fellépés előtt, 
  • és hogy komoly közösség alakult ki a zenekar körül.

Húsvéti ajándékként új angol nyelvű dallal jelentkezett a P.Mobil, ami meglepő lépés volt a zenekar részéről. Elmesélné, hogyan született a szerzemény?

A Walk in to the Sun a basszusgitárosunk, Tarnai Dániel szerzeménye, és a most készülő Nyugodjál meg című lemezünk egyik számának az angol változata. A két dalnak csak a zenéje azonos, a szövegeknek semmi közük egymáshoz. A magyar szám címe Rendőrlány, és úgy kezdődik, hogy „Már az apja is fogdába zárt”.

Van egy másik új angol dalunk is, a Lullaby, de már korábban is volt ilyen jellegű próbálkozása a zenekarnak: még a hetvenes évek végén Vikidál Gyulával felvettük az akkori sikerszámainkat angolul. Mellesleg a többi szerzeményünk is úgy készül, hogy először összerakjuk a zenét angol kamuszöveggel, csak utána írom meg hozzá a végleges magyar változatot. Sokkal énekelhetőbbek, rockosabbak lesznek ezáltal a dalok.

Az új lemez minden dalához készül angol verzió?

Igen, és együtt jelennek majd meg, még a nyár folyamán. De nem csak ezek a korongok jönnek, felvesszük újra és kiadjuk a már említett Vikidál-korszakból származó angol számokat is.

Kettős születésnap

Májusban kettős születésnapi koncertet tartanak, mivel a P.Mobil – pontosabban elődje, a Gesarol – megalakulásának 55. évfordulója egybeesik az ön 75. születésnapjával. Milyen programmal készülnek? Meghívnak valakit a zenekar régebbi tagjai közül?

Lényegében az életműkoncertem lesz, amelynek programját az 1969-ben alapított és 1973-ban P.Mobillá alakult Gesarol idején született szerzeményekkel indítjuk, majd az összes P.Mobil-korszakot felölelve eljutunk a legújabb dalokig. Ennek szellemében a jelenleg is aktív Gesarol együttes koncertjével kezdődik az este – vagyis az elődzenekar lesz az előzenekar –, aztán a mai P.Mobil lép színpadra. A legnagyobb Mobil-slágerek mellett lesznek felújított dalok, és olyanok is, amelyeket nem játszottunk már évtizedek óta.

A zenekar korábbi tagjai közül senkit sem hívunk meg,

viszont jön sok más vendég, például Tunyogi Bernadett, aki mostanában rendszeresen fellép velünk, és aki a készülő lemezünk két dalában is énekel. Rengeteg más meglepetést is tartogatunk, a koncert után pedig koccintás és születésnapi zsúr is lesz.

Nem hagytak ki véletlenül egy harmadik évfordulót? Harminc éve, 1994-ben állt össze újra majdnem 10 éves szünet után a P.Mobil, megjelent az Ez az élet, Babolcsai néni! című lemezük, és volt egy hatalmas koncertjük is a Fradi-pályán...

Arról a koncertről leginkább az jut eszembe, hogy betegre dolgoztam magam előtte, azért, hogy minden, amit kitaláltunk, megfelelően működjön, megvalósuljon. Olvastam, hogy Phil Collins is hónapokig próbált, hogy a zene, a díszlet, a fény és a hangosítás is tökéletes legyen, mielőtt koncertkörútra indult a zenekarával. Csak az a különbség, hogy ő egy világkörüli turné, mi pedig egyetlen fellépés miatt csináltuk végig ugyanezt. Aztán tavaly is valami hasonlóban volt részünk a Budapest Sportarénában tartott koncertünk előtt.

A koncert után pedig egy külön találkozót is szervezett a P.Mobil baráti kör több száz tagjának. Hogyan alakult ki ez a népes rajongótábor?

Ez a helyi csoportokból álló rajongótábor a kezdetektől ott van a P.Mobil mellett, és követi mindazt, ami velünk történik. Továbbítják a zenekarral kapcsolatos híreket szerte az országban, és rengeteg emléket, fotót, felvételt kapok tőlük régebbi koncertjeinkről, hatalmas gyűjteményem van már ilyesmikből.

Amúgy nem csak itthon, szerte a világon vannak rajongóink, Németországból, Amerikából is érkeznek levelek. Ilyen kiterjedt baráti köre nem sok rockbandának van, talán az Omegát vette körül hasonló közösség. Persze ehhez kicsit többet kell kommunikálni a közönséggel annál, hogy leírjuk, mikor és hol játszunk legközelebb. De ez számomra öröm, és nem teher, mert amúgy is 0–24 órás üzemmódban vagyok a zenekari teendők miatt.

A nyári P.Mobil-tábor is ehhez a baráti körhöz kapcsolódik?

Igen. Már régóta szervezünk nyári találkozókat zenével, beszélgetésekkel, bográcsozásokkal, aztán három éve úgy döntöttünk, kiterjesztjük ezt egy mindenki számára nyilvános, többnapos rendezvénnyé, amit P.Mobil-tábornak kereszteltünk. Hagyományos, családias rockfesztivált kell elképzelni Velencén, ahol nincsen kötelező pohárvásárlás, ahova mindenki hozhat ételt-italt, és nem kell külön fizetni a sátorozásért sem.

Idén többek között a Pokolgép, a Radar, a Tűzkerék XT, az Omega Testamentum és a Takáts Tamás Dirty Blues Band koncertezik a P.Mobil mellett, éjszakánként akusztikus zenei programokat tartunk, és lesz egy óra, amikor bárki bármit kérdezhet tőlem meg a zenekar tagjaitól. Újdonság, hogy idén már sátorban lesznek a koncertek, hogy ne legyünk kitéve az időjárás viszontagságainak, és csak azok halljanak minket, akik valóban szeretnének.

A tábor mellett hol lépnek még fel az év folyamán?

Április végétől folyamatosan koncertezünk szerte az országban, illetve a Felvidéken. Ősszel lesz egy miniturnénk is német nyelvterületen, München, Innsbruck, Zürich, Stuttgart és Bécs állomásokkal.

Ígérte, hogy korábbi két kötete, a Kaptafa és a Csiriz folytatásaként idén a harmadik könyve is megjelenik. Miről lesz majd szó benne?

A Kaptafában a saját történetemet meséltem el, ami persze egy idő után összekapcsolódott a Gesaroléval és P.Mobiléval, a Csirizben a hazai zeneipar helyzetét boncolgattam úgynevezett „kocsmai beszélgetések” keretében.

A harmadik könyvem pedig a zenészek társadalmi helyzetéről, a szórakoztatóipar politikához való viszonyáról szól majd, illetve „politikusi tündöklésem és bukásom” érdekesebb epizódjait, a MIÉP fővárosi képviselőjeként szerzett tapasztalataimat és Csurka Istvánhoz fűződő emlékeimet szeretném megosztani benne az olvasókkal. Az anyag már elkészült, úgyhogy idén meg is jelenik. A címe – hogy a suszterkedésnél maradjunk – Faszög lesz.

P.Mobil + Gesarol – 55 év rock & roll – Születésnapi koncert 2024. május 19-én az Aréna Gardenben.Rovatok