Index Vakbarát Hírportál

Máté Gábor az Eszenyi-ügyről: Nem kívánok részt venni ebben a lincselésben

2020. március 16., hétfő 12:43

Az ATV munkatársa több olyan színházi vezetőt is megkeresett, akik támogatóként szerepelnek Eszenyi Enikő azon anyagában, amivel ismét megpályázta a Vígszínház igazgatói székét. Az elmúlt napokban egyre több szakmabéli vallott arról, hogy milyen nehéz és emberpróbáló volt együtt dolgozni Eszenyi Enikővel, és társulati szavazáson a voksok többsége is ellene szólt, illetve a Nők Lapja is elhatárolódott a vele készült saját, címlapos interjújától. 

Nem kívánok részt venni ebben a lincselésben. A színházigazgatók hagyományozottan nem minősítik egymás munkáját, de fontos hangsúlyoznom – ahogyan korábban többször is tettem már –, hogy az erőszak, a hatalommal való visszaélés minden formáját elítélem

– válaszolta az ATV megkeresésére Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója. Hozzátette, azért támogatta Eszenyi Enikőt, mert – azon túl, hogy több évtizedes szakmai barátság köti őket össze – nagyon eredményes vezetőnek tartja, és persze még akkor vállalta, hogy mögé áll, amikor a botrány még nem tört ki.

Nyilván, ha Eszenyi Enikő most gyűjtene ajánlásokat, arra kérném, hogy először is teremtsen tiszta helyzetet a személyével kapcsolatban, és az eredménytől tenném függővé támogatásomat

– tette hozzá Máté Gábor.

Upor László, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese válaszában azt írta, hogy  az egyetemnek fontos támogatnia a mindenkori színházigazgató törekvéseit:

A Vígszínház belső működéséről keveset tudok, a színházi gyakorlatokról eddig negatív visszajelzést nem kaptunk. Ha a mostani vádak igaznak bizonyulnának, természetesen el kellene gondolkodnunk azon, hogy a hallgatóknak megfelelő-e a vígszínházi légkör

– tette hozzá.

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója már korábban nyilatkozott az ügyben. Ő a levelében azt írta, amikor vállalta, hogy támogatja az igazgatónőt, még nem jelentek meg a hatalmi visszaéléssel kapcsolatos vádak. Hozzátette, sok kérdés merült fel benne a vádakkal előálló művészek történetet olvasva, például az, hogy miért csak most szólaltak meg a nyilatkozók, továbbá azt is mondta, szerinte az is fontos, hogy a Vígszínház előadásai nagyon sikeresek.

A döntést majd a Fővárosi Közgyűlés hozza meg. Egy tényt nem lehet elvitatni. Az esténként 3 helyen játszó Vígszínház 97%-os látogatottsággal megy. Ez legalább 1700-1800 néző naponta. (ez egy saját becslés). Sok minden hozzátartozik egy színházigazgató alkalmasságának megítéléséhez. A hatalommal való visszaélés elutasítása mellett ez a meggyőző nézettség az egyik legfontosabb szempont.

Rovatok