Index Vakbarát Hírportál

Gerillazenészek lepik el holnap az országot

2009.09.30. 12:18 Módosítva: 2009.09.30. 12:20
A Zene világnapján szokatlan helyekre szerveznek minikoncerteket. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, sőt még nyerhet is. Az idei világnap a zenei crossover és Hayd korül forog.

Ismét szokatlan helyszíneken, például utcán, boltban, munkahelyeken adnak minikoncertet csütörtökön a Zene Világnapja alkalmából ismert zenészek és amatőr előadók országszerte. A szervezők idén a crossover és Haydn jegyében hirdették meg az akciót, de bármilyen zenei produkcióval lehet jelentkezni.

Az eseménysorozat arcai ismert zenészek, többek között Szalóki Ági, Lajkó Félix, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Quimby.

"Hallgass át!" - ez az alcíme az idei világnapnak, amellyel a zenei stílusok közti határok ledöntésére ösztönzik a szervezők a rendezvénysorozat résztvevőit. A spontán zenélés helyszínét az előadók választják ki, a KLASSZ Zenei Iroda felhívásában annyi szerepel, hogy szokatlan legyen. Idén két külön kategóriát is indítottak a szervezők: "Játssz át" elnevezéssel a különböző zenei műfajokat ötvöző (crossover) produkciókat várják, valamint a 2009-es Haydn Évhez kapcsolódóan "Játssz Haydn Papát" mottóval várják a nagy zeneszerző bármilyen művét előadó zenészeket.

Jelentkezni akár még csütörtökön is lehet a www.azenevilagnapja.org oldalon. A kiemelkedően ötletes és érdekes előadásokat zsűri díjazza. Ehhez a minikoncertről készült felvétel Youtube-ra feltöltött videójának linkjét kell elküldeni a szervezőknek.

Budapest utcáin ismert zenészek is adnak koncertet október elsején Szalóki Ági az Opera előtt, Lajkó Félix és a Quimby pedig a Nyugati téren szórakoztatja a járókelőket. Emellett a Batthyány téren, a Blaha Lujza téren és a Vörösmarty téren is minikoncertek várják az arra járókat. A Zenei Világnapja a Művészetek Palotájában tartott Haydn-crossover elnevezésű koncerttel zárul este.

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész felhívására 1975 óta ünnepli a világ október 1-jén. A világhírű zenész arra szólított fel minden várost, falut és országot, hogy rendezzen sokféle zenei eseményt ezen a napon. A hegedűvirtuóz szándéka az volt, hogy október 1-jén ne csak koncerteken, rádióban szólaljanak meg zenei művek, hanem utcákon és tereken is muzsikáljanak énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene előadói.



Rovatok