Index Vakbarát Hírportál

A raktárkoncertek segítenek, de nem mentik meg a zeneipart

augusztus 6., 14:07 Módosítva: 2020.08.07 18:47
89

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese az élőzenei szektor, amelynek a legfontosabb bevételi forrását a nyári fesztiválszezon adja. Idén viszont teljesen elmaradt a fesztiválszezon, ami a magyar gazdaságnak is igen komoly kiesést okoz. Nem csak a zenekarok és rendezvényszervezők maradtak bevétel nélkül, hanem a zeneipari háttérmunkások is, vagyis a hangosítók, a világosítók vagy a roadok, nem véletlenül indult el nemrég online kampány CoVideo néven a megsegítésükre. A kormányra is egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy csináljon valamit, mert hetente tologatták a döntéseket, változtatták az álláspontjukat, mire végül kitalálták, hogy augusztus végéig tartják az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó tiltást. Ennek következtében a korábban még bizakodó rendezvényszervezők is kénytelenek voltak lefújni a programjaikat, így a zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad. Cserébe bejelentették, hogy 5,3 milliárd forinttal és “garázskoncertekkel” segítik majd az iparágat. Aztán Szentkirály Alexandra kormányszóvivő egy videóban jelentette be, hogy a “garázskoncertekből” “raktárkoncertek” lesznek, és többek között Balázs Fecó, Demjén Rózsi és a Tankcsapda is a nevét adta a projekthez.

Tovább

Neil Young jogi lépéseket tett a Trump kampányeseményein használt dalai ügyében

augusztus 5., 13:00 Módosítva: 2020.08.06 06:29
80

Neil Young szerzői jogsértésre hivatkozva nyújtott be keresetet kedden Donald Trump kampánystábja ellen, két dalának, a Rockin' in the Free Worldnek és a Devil's Sidewalknak a jogosulatlan használatáért.

"Ennek a keresetlevélnek nem célja elvenni az amerikai állampolgárok jogát, hogy szabadon támogathassák az általuk választott jelöltet. Ugyanakkor a felperes nem tudja nyugodt lelkiismerettel engedni, hogy a zenéjét himnuszként használják fel egy megosztó, az amerikai értékekkel szembemenő kampányban, amely tudatlanságra és gyűlöletre épül" – idézi a keresetet a Deadline.

Tovább

Szatyrokban találták meg az ukrán rapper maradványait

augusztus 4., 17:06 Módosítva: 2020.08.06 12:24
16

“Mit tettem? Mit tettem?” – ismételgette ügyvédje szerint az a nő, aki nemrég feldarabolta férjét, az Andy Cartwright néven rappelő Alekszandr Juskót egy szentpétervári lakásban. A 36 éves Marina Kohal azt állítja: a férfit nem ő ölte meg, annak halálát kábítószer-túladagolás okozta.

A 30 éves korában meghalt Jusko maradványait öt fekete szatyorban, illetve egy hűtőszekrényben találták meg. A rendőrség közlése szerint a nő késsel, kalapáccsal, fűrésszel esett a férje holttestének, összesen négy napig dolgozott a daraboláson, közben a pár kétéves gyermeke is a lakásban tartózkodott. A rendőrséget végül a nő ügyvédje értesítette.

Tovább

Elmarad az Apostol születésnapi koncertje

augusztus 4., 07:41 Módosítva: 2020.08.05 08:12
362

Elmarad az Apostol együttes augusztus 28-i koncertje, új időpontban, 2021. március 7-én ünneplik meg a zenekar ötvenéves fennállását az Arénában, írja a Blikk.

Tovább

Több rekordot is megdöntött új albumával Taylor Swift

augusztus 3., 13:28 Módosítva: 2020.08.04 16:41
55

Az énekesnő nyolcadik albuma, a Folklore 2020. július 24-én jelent meg, igazi meglepetés volt, ugyanis semmi nem utalt arra, hogy új lemezt adna ki a közeljövőben. A BBC szerint Swift legújabb anyagával, amit a koronavírus-járvány alatt írt és vett fel, az első héten több rekordot is megdöntött. 

Tovább

Magyar Fesztivál Szövetség: Komoly bevételtkiesést jelent az államkasszának az, hogy elmaradnak a fesztiválok

augusztus 3., 12:05 Módosítva: 2020.08.04 07:29
121

A kulturális veszteség mellett a fesztiválok elmaradása idén legalább 80 milliárd forint bevételkiesést okoz az államkasszának

– nyilatkozta Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöke a Világgazdaságnak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 30-án jelentette be, hogy a kormány fenntartja az 500 résztvevő feletti zenés, táncos rendezvényekre vonatkozó tilalmat, és ez nemcsak a zenei fesztiválokat érinti, hanem például a művészeti és a gasztrokulturális rendezvényeket is. A fesztiválipar 37 ezer embert közvetlenül, 370 ezret közvetetten foglalkoztat, írják.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy az emberélet a legfontosabb, és a döntéshozók rendelkeznek azokkal az információkkal, amelyekre alapozva meghosszabbították a korlátozásokat. Ezt természetesen el is fogadják a fesztiválok

– emelte ki az elnök. Azt is hozzátette azonban, hogy gazdasági szempontból a korlátozások tragikusan hatnak a fesztiválokra, és közép-, valamint hosszú távon is nagyon súlyosan érintik a szektort.

Az MFSZ konzultált a 220 tagjával arról, milyen intézkedések adnának valós segítséget. Nagy segítség lenne a járulék-, bér- és rezsitámogatás, valamint a belépőjegyek 5 százalékos áfakulccsal való értékesítésének lehetősége – mondta a lapnak Márta István.

(MTI)

Meghalt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

augusztus 3., 10:17 Módosítva: 2020.08.04 09:51
67

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap, írja az MTI.

Fleisher 1928-ban született San Franciscóban, szülei Kelet-Európából emigráltak az Egyesült Államokba. Négyévesen kezdett el zongorázni, kilencéves korában pedig már meghívták diáknak Artur Schnabel híres zongorista osztályába. Tizenhat évesen debütált a New York-i Filharmonikus Zenekarnál.

1964-ben neurológiai rendellenesség alakult ki nála: az úgynevezett fokális disztónia következtében jobb keze görcsbe merevedett, képtelen volt használni. Kétévnyi kihagyás után új irányba fordította karrierjét, karmesterként dolgozott, tanított és mesteri szintre fejlesztette balkezes zongorarepertoárját.

Három évtizeddel később számos terápiának köszönhetően újra tudta használni jobb kezét. 1995-ben kétkezes zongoristaként tért vissza, felvett két nagy sikerű lemezt. Az egyik a Two Hands címet kapta: ezen a címen Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilmet is forgattak az életéről.

Tovább

A Spotify vezérigazgatója szerint már nem elég három-négy évente kiadni egy albumot

augusztus 3., 10:05 Módosítva: 2020.08.04 12:29
59

A Spotify alapítója és vezérigazgatója, Daniel Ek nemrég interjút adott a MusicAllynak, amiben többek között arról mesélt, hogyan teljesítettek 2020 második negyedévében, és arról is, hogy szerinte mit kell tennie a zenészeknek ahhoz, hogy a digitális korban is sikeresek legyenek. 

Tovább

Ariana Grande és Lady Gaga vezetik az MTV Video Music Awards jelöléseit

július 31., 11:42 Módosítva: 2020.07.31 16:46
0

Csütörtökön jelentette be az MTV Video Music Awards díjátadójának jelöltjeit.

Tovább

Elmarad a Strand Fesztivál, az EFOTT, a Fishing On Orfű is

július 30., 15:35 Módosítva: 2020.08.04 07:29
1186

A zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad a kormány csütörtöki döntése, az 500 főnél nagyobb rendezvényekre továbbra is vonatkozó tiltás értelmében.

A kormány koronavírus-járvány miatt hozott döntésére reagálva, amely alapján augusztus 15-e után sem tarthatnak meg Magyarországon 500 főnél nagyobb rendezvényeket, valamennyi rendezvény- és fesztiválszervező sajnálatát fejezte ki. Ugyanakkor mindannyian arra kérik a fesztiválozókat, hogy amennyiben módjukban áll, használják fel jegyüket a következő nyáron, ezzel segítve a szervezési munkálatokat.

Tovább

Fő a biztonság a gödöllői hárfafesztiválon

július 30., 10:36 Módosítva: 2020.07.31 17:09
77

A biztonság az egyik legfontosabb szempont az idei, immár 22. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon a Királyi Kastélyban. Az októberről augusztusra előrehozott rendezvényen számos fiatal hazai művész produkciója hallható. A koncerteken a nézők csak korlátozott számban és előzetes regisztráció mellett vehetnek részt, maszk viselése ajánlott. 

A rendhagyó időpont mellett a járvány miatti helyzet miatt döntöttünk és nagyon fontos számunkra az óvatosság

- mondta Vigh Andrea hárfaművész, a fesztivál alapító művészeti vezetője.

Tovább

Lewis Hamilton XNDA álnéven popkarriert építget a fű alatt

július 30., 10:23 Módosítva: 2020.07.31 10:41
164

Titokban adott ki popdalt két évvel ezelőtt Lewis Hamilton, a britek hatszoros világbajnok Forma-1-es versenyzője. Hogy miért pont most vállalta fel a nótát, azt nem tudni, mindenesetre erről van szó:

Tovább

Mick Jagger és még számos zenész kéri arra a politikusokat, hogy engedély nélkül ne használják dalaikat

július 29., 14:29 Módosítva: 2020.07.29 23:50
0

Többek között Mick Jagger, Lorde és Sia is aláírta azt a nyílt levelet, amiben több tucat zenész felszólítja a politikusokat, hogy kérjenek engedélyt tőlük, mielőtt kampánycélokból felhasználnák a számaikat, írja a BBC.  

Tovább

Már sosem tudjuk meg, ki engedte ki a kutyákat

július 27., 16:50 Módosítva: 2020.07.28 20:11
613

A popzene egyik legcsodálatosabb jelensége a random nyári sláger, ami valami egzotikus helyről és tök ismeretlen előadóktól jön, és mind a klip, mind a dal már-már az értelmezhetetlenség legfelsőbb csúcsát verdesi. Ilyen volt a Macarena, az Asereje, a Mambo No 5, a Dragostea Din Tei, a Blue az Eiffel 65-tól, de még akár a Despacitót vagy a Gangnam Style-t is ide lehet sorolni. A 2000-es évek kétségtelenül rendkívül erős volt ebben a műfajban, de az évtized talán legértelmezhetetlenebb egyslágeres formációja a Baha Men volt, a 20 éve megjelent Who Let The Dogs Out c. számuknak köszönhetően.

Tovább

A magyar Dalinda is a Womex fellépői között

július 27., 09:55 Módosítva: 2020.07.28 10:14
131

A magyar Dalinda zenekar is fellép az őszi budapesti világzenei expón, írja az MTI. A Womex szervezői hétfőn mások mellett mexikói, algériai, kolumbiai, szlovén, ghánai, marokkói, dél-koreai, amerikai és spanyol előadót is bejelentettek.

Tovább

5 milliárd forintos zenészeket segítő csomag kerülhet a kormány elé júliusban

július 20., 23:02 Módosítva: 2020.07.21 11:35
427

5 milliárdos mentőcsomaggal segítené a könnyűzenei ipart Demeter Szilárd miniszteri biztos, aki az RTL Híradó hétfői adásában beszélt arról, hogy átfogó támogatási csomagot tesz a kormány elé még július folyamán.

Demeter szerint nem egyedi segélyezésre törekednek, hanem átfogó csomagot készítenek, amely az előadóknak és a háttérben dolgozóknak is segítene, és főként a kisebb bevételű szereplőket szeretnék segíteni. Ezen kívül klipkészítésre és lemezfelvételre is adnának támogatást, valamint szeretnék ha minél több zenekar adna koncerteket szerte az országban, az 500 fős létszámkorlátozást betartva. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a zenei szakma nehezen emészti meg, hogy míg a koronavírus miatt valószínűleg augusztus 15-e után sem lehet majd 500 főnél nagyobb kapacitású koncerteket tartani, közben futballmeccset lehet szurkolók előtt rendezni. 

Tovább

Tankcsapda: Propaganda, hülye banda

július 20., 12:19 Módosítva: 2020.07.21 12:51
769

Vasárnap este a Facebook-oldalán mutatta be a Tankcsapda azt a számot, amit a nyár elején, a lex Tankcsapda-botrány csúcsán harangozott be a zenekar egy indulatos videóüzenetben. „Ha valaki minket leköp, ne csodálkozzon, ha visszaköpünk” – mondta Lukács László frontember azon a felvételen, amin a trió „a jöttment senki szarházi köcsögöknek” üzent, akik szerint a Tankcsapda lefeküdt a kormánynak.

Tovább

Nem rázzák már a diszkós lányok, haladni kellett a korral

július 19., 13:49 Módosítva: 2020.07.20 19:02
5677

Fél életem a Palace, 28 év. A kerítések, minden egyes oszlop, ezek a burkolatok, ez a hullámos járda, mindent mi csináltunk

– meséli Barna Sándor, miközben Siófokon az omladozó Palace Disco mellett sétálunk az Ezüstparton. Siófok ikonikus bulihelye, vagy inkább komplexuma 1995-ben nyitott meg a Vécsey Károly utcában, elődje a szintén Barna által üzemeltetett, 1989 óta működő Flört Klub volt (ezt Barna még a bezárása előtt eladta).

Ezután legalább 20 évig dübörgött a diszkó a Palace-ban, jártak ide külföldről, belföldről, Siófokról vagy Debrecenből, Budapestről vagy Szegedről, mindenfelől. Hogyan ért véget a kultikus szórakozóhely virágkora? Milyen átalakulások vezettek oda, hogy a táncparkett ma már csak egy ütött-kopott rom poros padlózata? Hogyan ért véget a nagy diszkókorszak, és egyáltalán: tragédia-e, hogy a Palace többé nincs már?

Tovább

Elfogadni a Krisna-tudatot olyan volt, mint a pirulás jelenet a Mátrixban

július 18., 21:57 Módosítva: 2020.07.22 12:13
1746
“Látod, nem indultam tisztán a cél felé, markáns arcélek és Martens acélbetét” – kacsintott ki Az én városom című cikksorozatunk első alanya, Gergály Norbert (Goulasch) a Slow Village Segond című számában. A sorozat legújabb részében a szálak összeérnek, ugyanis Hajdú Zoltánnal, azaz Gulabbal, a Tisztán a cél felé alapító-frontemberével jártuk be a krishnacore-zenekar szülővárosát, Egert. „Az én városom”, nyolcadik rész.

“Amikor először találkoztam a Krisna-tudattal, meg sem fordult a fejemben, hogy krisnás legyek” – mondja Hajdú Zoltán, azaz Gulab, az elsőszámú magyar krishnacore-zenekar, az egri Tisztán a cél felé alapítója. A zenekar a magyar punkszíntér egyik különleges képződménye: dalaikban a régi sulis hardcore a Krisna-tudat tanait hirdető dalszövegekkel keveredik, amik – ahogy a csapat neve is jelzi – a tiszta élet üdvösségét hirdetik, vagyis a húsevéstől, az alkohol- és kábítószerfogyasztástól, valamint a szexuális szabadosságtól való elhatárolódásról, de sokszor Egerről, a városhoz való kötődésről is szólnak.

A műfaj természetesen nem egri találmány, annak alapjait a New York-i Shelter fektette le a kilencvenes években, amely aztán újabb követőket és képviselőket nyert meg az irányzatnak. A hardcore punkra és a straight edge mozgalomra szakosodott amerikai kutató, Colin Helb egy szubkultúra (punk) szubkultúrájának (hardcore punk) a szubkultúrájaként írta le a krishnacore-t. A 2003-ban alakult Tisztán a cél felé neve egyébként egyértelmű tisztelgés a Kőbányáról indult AMD (Anti Military Demonstration), illetve annak 1994-ben elhunyt énekese, Sotár (Ferenczy Tibor) előtt. Bár Gulab zenekara már 17 éve létezik – ezalatt fellépett a Madball, az H2O, a Cro-Mags (pontosabban a Fearless Vampire Killers) és a Death Before Dishonor előtt is –, csak két évvel ezelőtt jelentkezett az első hivatalos videóklipjével, az egri gördeszkás élményekről szóló, Egerben forgatott Egészségházzal.

Az egri Egészségház utca Érsekkert felőli vége immár évtizedek óta a város gördeszkásainak legfontosabb gyülekezőhelye, amelynek aszfaltján naphosszat csattogtak a gördeszkák, erősen próbára téve a szemközti lakóépületben élők türelmet. “Itt minden úgy történt, ahogy a számban is megírtuk: a lakók az erkélyről üvöltöztek a deszkásokkal, akik aztán a csupasz seggüket mutatva reflektáltak vissza nekik. Olyan is előfordult, hogy kaviccsal szórták fel az aszfaltot, hogy ne lehessen deszkázni rajta, de ez nem nagyon zavarta a srácokat, kértek egy seprűt az épület aljában üzemelő kisboltból, majd folytatták a gyakorlást.” A csapatban több rendkívül tehetséges, profi gördeszkás is volt, például az Egészségház klipjében bemutatott Halmi ‘Tubus’ Péter. “Ő már 2001-óta nincs velünk. A heroinnal vívott küzdelemből ő került ki vesztesen. Sajnos nem ő volt az egyetlen, aki a kábítószer miatt halt meg. Sok barátunkat pusztította el a kemikál sátán. Volt köztük olyan, aki bebélyegezve szurkálta magát halálra. A kilencvenes években az aranylövés és az LSD delíriuma egyaránt szedte az áldozatait az ismerősi körömben. Az első Sotár volt '94-ben. Egy huszonéves kölyök nem gondol a halálra, és amikor a közvetlen környezetében történik ilyesmi, ráadásul az egyik idoljával, az komoly sokkot okoz. Nemrégiben pedig Lőrkét (Lőrincz Sándor, szintén AMD) vesztettük el, akinek közvetve szintén a heroin okozta a halálát. Sajnos sok embert fel tudnék sorolni, aki ilyen értelmetlen módon távozott.”

Tovább

Ennio Morriconéról nevezték el Róma leghíresebb koncerttermét

július 17., 20:04 Módosítva: 2020.07.18 15:50
565

A 2020. július 6-án, 92 éves korában elhunyt híres olasz zeneszerző, Ennio Morricone nevét veszi fel Róma legjelentősebb koncertterme, az Auditorio Parco della Musica, döntött az olasz főváros tanácsa.

A római önkormányzat döntése értelmében Auditorio Ennio Morricone lesz az új neve a koncertteremnek, ahol a Római Filmfesztivált és a város nagyobb zenei fesztiváljait szokták tartani. Virginia Raggi polgármester szerint ez egy „olyan helyszín, ahol maestro Morricone az elmúlt években sokszor adott nagyszerű koncerteket, legutóbb 2018-ban, a 90. születésnapján”. Marcello De Vito, a tanács elnöke kiemelte, hogy a névadás azért is indokolt, mert Morricone egész életében szülővárosa polgára maradt, tősgyökeres római, aki más olasz hírességekkel ellentétben nem költözött át a tengerentúlra.

A római városházán pénteken tartott ünnepségen a Santa Cecilia zenekar eljátszotta Morricone egyik leghíresebb szerzeményét, a Deborah-témát Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika című filmjéből. A zeneszerző fia, Marco Morricone megköszönte a tanácsnak „a spontán és szinte sokkolóan gyors” döntést, amivel édesapját megtisztelték, és azt mondta, a koncertterem apja második otthona volt.

Giuseppe Tornatore Oscar-díjas filmrendező, akinek Cinema Paradiso című filmje Morricone szentimentális zenéjével elnyerte az amerikai filmakadémia legjobb idegennyelvű filmért járó díját, könnyeivel küszködve méltatta a zeneszerzőt. Felidézte, hogy Morricone szeretett arról beszélni, hogy „a csendben az ember megtalálja  a kulcsot a zenéhez..., a csendhez és a szünetekhez”.

Ennio Morricone pályafutásáról ebben a cikkben írtunk, itt pedig az általunk legjobban kedvelt műveit gyűjtöttük össze.

Tovább

Fluor: Ennél azért jobb hazugságot érdemel a zeneipar

július 17., 13:14 Módosítva: 2020.07.18 17:58
1554

Mint ismeretes, a kormány bejelentette, hogy idén elmarad az augusztus 20-i tűzijáték, mert egészségügyi szempontból aggályosnak tartják. A koncertek és az ötszáz főnél nagyobb tömegrendezvények sorsáról viszont még mindig nem született döntés – azzal július végéig vár a kormány –, azaz a jelen szabályozás szerint augusztus 15-ig nem lehet koncertezni. Gulyás Gergely azért a kormányinfón elejtette, hogy nem sok jót jósol az augusztus 15-i nyitásban reménykedőknek.

A zeneipar kiakadt a fentiek és a korlátozás feloldásának halogatása mellé odavetett magyarázat miatt (arra a kérdésre, hogy miért engednek be közönséget a futballmeccsekre, ha koncertekre nem, az a válasz érkezett, hogy mert a meccseken nem isznak, és az emberek betartják a javasolt 1,5-2 méteres távolságot egymás között – ami alapján kijelenthető, hogy Gulyás még nem volt hazai futballmeccsen), majd az előadók jó szokásuk szerint (óvatosan, szőrmentén, csak semmi plekni, tökön rúgni tilos) egymásnak estek. 

Tovább

Radics Béla: Én nem nyalok a komcsiknak, mint az Illés meg az Omega

július 17., 08:51 Módosítva: 2020.07.18 10:29
1239

Radics Béla, a magyar rockzene történetének egyik legendás alakja. A Tűzkerék és Taurus zenekarok gitárosa 36 évesen halt meg, hangfelvétel nem sok maradt utána, de így is több zenészgenerációra volt hatással. Szókimondó, megalkuvást nem ismerő angyalföldi gyereknek ismerték, ennek köszönhetően került bele egy Farsangi fedőnevű ügynök 1970-es jelentésébe, amit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tett közzé a Facebookon.

Tovább

Lehetetlen helyzetbe hozza a fesztiválokat a kormány

július 16., 14:06 Módosítva: 2020.07.17 14:36
3400

A magyar élőzenei szektor iszonyatos mélyütést kapott, miután Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt elmarad az augusztus 20-i tűzijáték, illetve csak július végén döntenek arról, hogy az ötszáz fő fölötti tömegrendezvényekre vonatkozó, augusztus 15-ig tartó korlátozást feloldják-e, vagy sem. Utóbbi azért fontos, mert rengeteg rendezvény augusztus utolsó két hétvégéjére tette át a fesztiváljait, illetve több klub tolta át a koncertjeit augusztusi vagy őszi dátumokra. A kormány mostani döntése olyan helyzetbe hozza az egyébként is romokban heverő magyar könnyűzenét, hogy abból hosszú és fájdalmas lesz a kilábalás.

Tovább

Majka és a Tankcsapda is a koncertélet feltámasztását kéri a kormánytól

július 15., 12:27 Módosítva: 2020.07.16 02:23
647
Majka felhívása után több magyar előadó is felszólalt a koncertstop meghosszabbítása ellen. Pásztor Anna attól tart, hogy az Anna and the Barbies hamarosan már csak hobbizenekarként létezhet, Nagy Feró szerint viszont egyetlen zenekar sem veszélyeztetheti a közönsége egészségét.

Ne legyen kettős mérce! Indítsuk be a zeneipart is! – ezzel a felütéssel osztotta meg gondolatait Majka, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy hogy a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt nem valószínű, hogy enyhítenek az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon.

"Most már mindenki csinálhat mindent, egyedül a könnyűzenei iparág az, ami most totálisan ki van véreztetve. (...) Olyan, mintha kifejezetten, speciálisan ránk íródott volna ez a szívatási törvény" – mondta Majka a keddi videós bejelentkezésében, amelyben arra kéri a kormányt, hogy az iparág megbénítása helyett, inkább a megmentését tartsa szem előtt, amikor szerdán döntést hoz.

"Ebben az országban tökéletesen működik az a kettős mérce, amit az elmúlt hetekben meg hónapokban láthattunk: van, akinek szabad tömegrendezvényt szerveznie, és van, akinek meg nem" – utal a több tízezres sporteseményekre a videóüzenetben, amelyben felháborítónak nevezi az eljárást. "A focista is hadd focizzon, csak akkor mi is csinálhassuk azt, ami a dolgunk" – teszi hozzá.

Tovább

Két tinit is vádolnak a rapper Pop Smoke megöléséért

július 14., 13:06 Módosítva: 2020.07.14 15:58
17

Két felnőttet és két tinédzsert vettek őrizetbe az amerikai rapper, Pop Smoke megölésének gyanúja miatt, írja a Variety.

Tovább

Palkovics szerint valószínűleg marad a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás

július 13., 10:54 Módosítva: 2020.07.14 00:39
1242

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak adott interjút, amelyben röviden kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány várható második hulláma miatt nem valószínű, hogy enyhítenek az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokon. Ha ez tényleg így lesz, akkor az augusztus 20-i tűzijáték mellett egy sor zenei fesztivál is veszélybe kerülhet.

Tovább

Öngyilkos lett Elvis Presley unokája

július 13., 08:50 Módosítva: 2020.07.14 08:55
810

27 éves korában elhunyt Benjamin Keough, Elvis Presley unokája, írja a Hollywood Reporter. A TMZ úgy tudja, hogy öngyilkos lett.

Tovább

Jimmy Page is szerepel a Rolling Stones őszre ígért kiadványában

július 10., 12:26 Módosítva: 2020.07.11 07:27
43

A Led Zeppelin gitárosa, Jimmy Page úgy ötven éve rögzített egy Scarlet című dalt a Rolling Stones tagjaival. A szám eddig a fiókban (vagy ott, ahol a kiadatlan dalok szoktak) hevert, de kapóra jött a Stones ősszel megjelenő gyűjteményes kiadásához.

A címben emlegetett Scarlet feltehetőleg Page lánya lehet, legalábbis a The Guardian ezt tartja a legvalószínűbb inspirációnak. A szám több, eddig kiadatlan felvétellel együtt a Stones 1973-as, Goats Head Soup című albumának szeptember 4-én megjelenő deluxe kiadásán kap helyet. A régi-új felvételek közül a Criss Cross már meg is hallgatható:

Tovább

A lengyel kormány újra beperelt egy death metál együttest lengyelellenesség miatt

július 9., 15:12 Módosítva: 2020.07.10 19:37
289

Újra bíróság elé kellett állnia a Behemoth nevű lengyel death metal együttes frontemberének, Adam "Nergal" Darskinak, mert a lengyel kormány szerint a zenekaros pólókra nyomtatott egyik logójuk meggyalázza a lengyel címert. Ugyanemiatt egyszer már beperelték az együttest 2017-ben, de úgy tűnik, újra elővették a zenekar által akkor már megnyert ügyet.

Tovább

Bocsánatot kért és alkoholizmusáról vallott a Kasabian exfrontembere, aki bántalmazta barátnőjét

július 9., 14:17 Módosítva: 2020.07.09 16:02
3

Nyilvánosan bocsánatot kérek partneremtől, Vikkitől, az együttes tagjaitól, a barátaimtól, a családomtól és a rajongóktól. Nagyon sajnálom és őszintén bánom a viselkedésemet. Semmilyen mentséget nem keresek, és nem kérem, hogy nézzétek el a dolgot. Csakis én vagyok a felelős, és minden felelősséget vállalok

– írta Twitteren közzétett nyilatkozatában Tom Meighan, a Kasabian korábbi frontembere, aki azután távozott a zenekarból, hogy a bíróság elítélte családon belüli erőszak miatt.

Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok