Index Vakbarát Hírportál

YouTube-diszkó, 9. hét

március 5., 19:05 Módosítva: 2021.03.06 07:32
12
Sorozatunk új részében alaposan szemügyre vettük a hét legfelkapottabb videóklipjeit.

YouTube-diszkó című sorozatunkban a felkapott YouTube-videóklipeket elemezzük. Ezeket a zenei videókat nézik legtöbben itthon, és mivel a YouTube az új rádió, a „felkapott” az új slágerlista. Lássuk, mit szerettetek nagyon a héten!

„Felettem van Isten, alattam egy Chrysler.” Ilyen autókkal járnak a magyar zenészek: AMG Merci, BMW 750 Long, Chrysler 300C. A heti szupercsapat pedig: hercegek és nagy királyok, sugar daddy és sugar baby, Curtis atya és a behéliumozott Gődény György.

Húzós hét volt a YouTube-diszkóban.

Tovább

Mándoki megénekelte Dzsingisz kánt, most Gorbacsovnak írt dalt

március 5., 16:35 Módosítva: 2021.03.05 20:07
19
Leslie Mandoki barátjaként beszélt a peresztrojka 90 éves atyjáról, akire példaképként tekint.

Régóta barátok, mármint Leslie Mandoki és Mihail Gorbacsov. Legalábbis ezt állítja a Mandoki Soulmates frontembere, és miért is kételkednénk abban, hogy a peresztrojka atyja és Dzsingisz kán megéneklője közti kapcsolat ne volna olyan régi, hogy Leslie Mandoki példaképként tekintsen Mihail Szergejevics Gorbacsovra. 

Ráadásul, ha valami bennük tényleg közös, mármint a zenészben és a politikusban, az az, hogy akkoriban, amikor Berlinben még állt a fal, de kólát azért már a Lajtától keletre is lehetett kapni, mindketten nyugat felé fordították arcukat. 

Screen Shot 2021-03-05 at 16.04 - Leslie Mandoki gratuliert Mich
Fotó: Mandoki Soulmates / YouTube

Leslie amúgy a Gorbacsovhoz fűződő barátságáról így beszélt az Indexnek tavaly szeptemberben. Az akkori interjúban így fogalmazott:

Tulajdonképpen büszkék is lehetnénk magunkra, hiszen harmincegy évvel ezelőtt ledöntöttük a falakat, mert Mihail Gorbacsov barátom szerint is ötvenhat hozománya volt 89. Ez gyönyörű dolog, de aztán elég sok mindent eltoltunk. Itt van mindjárt a természet, hogy milyen Földet adunk át a gyerekeinknek.

Most pedig Mandoki, a Szovjet Kommunista Párt utolsó főtitkárának, a vasfüggöny egyik lebontójának dalt írt. Mihail Szergejevics Gorbacsov ugyanis március 2-án ünnepelte 90. születésnapját.

Tovább

A fiúk a diszkóban dolgoztak – Daft Punk 1993–2021

március 3., 19:12 Módosítva: 2021.03.03 21:29
61

A rock and roll tele van üzemi balesetekkel (medencébe fulladás, túladagolás, karambol, nem várt gyermekáldás stb.), így aztán jó ötletnek tűnik a munkavédelmi ruházat használata. A Daft Punk 28 éves pályafutása során végig szkafanderben dolgozott a nyilvánosság előtt, ami megvédte őket a zajártalomtól és attól is, hogy bárki beleszóljon a munkáikba.

Csak a zenekar feloszlásától nem védte meg a Guy-Manuel de Homem-Christo és Thomas Bangalter alkotta kollektívát. 

Tovább

YouTube-diszkó 8. hét

február 26., 18:06 Módosítva: 2021.03.05 17:47
94

YouTube-diszkó sorozatunkban a Felkapott YouTube-videóklipeket elemezzük. Ezeket a zenei videókat nézik legtöbben itthon, és mivel a YouTube az új rádió, a „felkapott” az új slágerlista. Lássuk, mit szerettek nagyon a héten! 

Rabosították a magyar popszakmát! A legnézettebb YouTube-videók között egyértelműen a börtön a sláger–téma a héten. Aki nem börtönben van, az anyjához ír dalt, vagy biblikus szexpartit tart a paradicsomban. Mindeközben kiderül, hogy minden producer ugyanazt az Ableton producer bundle-t kapta a szüleitől karácsonyra.

Tovább

Szobaszerviz józanodás után – újra kiadták a Doors híres lemezét

február 26., 08:20 Módosítva: 2021.02.26 10:24
30

A The Doors Morrison Hotel című lemezének coverfotója a Morrison szállóban készült, Ray Manzarek fedezte fel Los Angeles külvárosában. Viszont a zenekar képzeletbeli hoteljéből sosem kell kicsekkolnod, mindig nyitva a whiskeybár, és legfeljebb a Biblia helyett Jim Morrison dalszövegeit találod az éjjeliszekrényen. Több mint 50 éve jelent meg a Morrison Hotel, ami most újra hívogatja az esztrádblues fáradt vándorait.  

the-doors-1
Tovább

Még el sem múlt, máris készülhetünk a télre

február 23., 09:20 Módosítva: 2021.02.23 17:25
135

Széles a zene országútja, szinte végtelen, és ez alighanem így van jól. A pandémia pedig csak tovább tágított ezen a horizonton, amit lehet örömmel fogadni, szeretve figyelni, és lehet fanyalogni, kisujjat eltartva lapozni, hogy jé, mennyi mindenki felbukkan a kották sugárútján,

ám a zenei ízlést csak úgy lehet csiszolni, ha figyelünk és hallgatunk.

Erről a végtelen, violinkulcsokkal nyitható ajtók világból érkezett egy levél a virtuális postaládába.

A ládában egy levél, ismeretlen kézírás

A feladó… nagy ég! Ébren vagyok, vagy ez álom még?

– énekelné Charlie a Skandináv éjszakákban, de ez a küldemény ezúttal a Lucky Gentlementől érkezett. Aki járja Magyarország tájait, talán belefutott már a csolnoki Jurásek testvérekbe. Ha nem, elárulom, ebben a cikkben éppen ők jönnek velünk szembe.

Tovább

A rockerszív nem csak Valentin-napra dobban

február 21., 14:17 Módosítva: 2021.02.21 20:06
104

Február tizenötödik napja fontos dátum. Ez a nap ugyanis nem Valentin-nap, semmi köze a kötelező szerelemhez, vagyis ahhoz, hogy valamivel kedveskedni kellene életünk vagy éppen mások élete párjának. A virágárusoknál visszaesik a forgalom, kevesebb fogy csokoládéból, a csatornákról lekerülnek a romantikus filmek, és a zeneipar szereplői sem ringatóznak a romantika óceánján.

Ám február tizenötödike leginkább azért fontos dátum, mert az élet visszatér a mindennapok rendjéhez, és egy olyan világban, ahol a hétfő után sima kedd jön, a péntek pedig holtfáradtan mászik a szombatra, kiderülhet végre, mit is, mennyit is ér a szerelem.

Nincs kötelező csokor, se bonbon. Se ékszer, se ajándék, se szívecske. Se lufi. Se piros.

Na, így már érdekes lehet az, hogyan szólnak például azok a dalok, amiket amúgy Valentin-napra írtak, időzítettek. Vajon február tizenhetedikén vagy éppen huszadikán is megérintik a lelket?

Tovább

Pink Floyd: hogyan alakíthatod át az égzengést?

február 19., 14:52 Módosítva: 2021.02.19 20:01
69

A Pink Floyd Delicate Sound Of Thunder című koncertalbumának háromlemezes, díszdobozos vinyl kiadása olyan, mint egy márvány emléktábla, amit nem a falra rakunk, hanem a lemezjátszóra, vagy esetleg a vitrinbe. 

Tovább

Külföldön milliók kedvelik a magyar dalszerzőt, itthon alig ismerik

február 19., 11:01 Módosítva: 2021.02.20 15:04
1081
Vannak „világsztárjaink”, akik csak Magyarországon híresek, és akad néhány tehetségünk, akiket külföldön milliók kedvelnek, ám erről itthon nem tudunk. Közéjük tartozik Kozma Kata, akinek tavaly év végén írt dala már több mint egymillió lejátszásnál jár a Spotifyon.

Flux Pavilion világhírű elektronikus dance- és dubstep-DJ az Egyesült Királyságból. A welovebudapest szerint műfajában Magyarországon is ő a kedvenc. Hogy lesz egy százmilliós letöltéseket produkáló sztár dalszerzője, sőt, énekese egy budapesti zenész? – kérdem a velem szemben ülő fiatal lánytól, akinek ez történetesen sikerült. 

A brit publisherem (zeneműkiadó) megkérdezte, van-e egy letisztultabb, balladisztikusabb hangvételű dalom, valami lassabb zene, amit szétküldhetnének, mert ez jó alap a DJ-k számára, hogy remixeljék vagy feldolgozzák. Még egyetemista koromban írtam ezt a dalt, gondoltam, próbáljuk meg. Nagy csend, egy ideig semmi, aztán pár hónapra rá jött az e-mail, hogy Flux Pavilion imádja a dalt 

– mesél eddigi leglátványosabb dalszerzői sikere előzményeiről Kozma Kata.

Megeshet, hogy az angol nyelvben kevésbé járatos olvasók szótár után nyúlnak az első két mondat után, de ennek az az oka, hogy az angol a műfaj munkanyelve, Kata ezt tanulta, ezen dolgozik. Amikor másról beszél, gyorsan kiderül, hogy az anyanyelve mégis a magyar.

Tehát ők szétküldik a demót a DJ-knek, producereknek, és ha valamelyiküknek tetszik, elkérik az éneksávot, és valamit kezdenek vele. Flux áthangszerelte a dalomat, csak az akkordokat, a szöveget és az éneket tartotta meg. Eredetileg ezt sem én énekeltem volna, hiszen dalszerző-producerként dolgozom, hangszerelek, zenét írok. Ők viszont ragaszkodtak az én hangomhoz, és azt gondoltam, végül is Flux elég király, csak tudja, mit csinál. Nagyon szeretek énekelni is, de nem akarok énekesnőként dolgozni

– mesél tovább világhírűvé vált szerzeményéről, amivel nem tudta megúszni, hogy világszerte több millióan megtudják, milyen jó lenne énekesnek is.

Nem tart a nyilvános szerepléstől, nincs önbizalomhiánya, egyszerűen szívesebben dolgozik a kulisszák mögött. Itt viszont jól jön egy hangosabb siker, ami új felkéréseket hoz a nemzetközi piacon

Egy ilyen siker sok sajtómegjelenéssel jár, és meghívásokkal újabb songwriting campekbe. Szerzőként ismertebbé vált a nevem, jönnek az üzenetek, amikre vártam. Eddig is sokat dolgoztam külföldön, főleg campeken keresztül, a kiadóm is külföldi, és ez meggyorsítja a folyamatot – sorolja a nemzetközi siker hasznos következményeit.

Tovább

Ingyenes online koncerttel köszöntik a 95 éves Kurtág Györgyöt

február 18., 13:03 Módosítva: 2021.02.18 14:55
19

Négy estén át Kurtág Györgyöt ünnepli a Budapest Music Center a zeneszerző 95. születésnapja alkalmából. A Kurtág 95 című fesztivál koncertjei csak online lesznek elérhetők, viszont bárki ingyenesen megtekintheti a BMC, a Zeneakadémia és a Müpa weboldalain 2021. február 18–21. között.

A BMC az eseményről közleményt is kiadott, amelyben az áll, hogy a kétszeres Kossuth-díjas Kurtágot

korunk legnagyobb kortárs zeneszerzői között tartják számon, aki félreismerhetetlen tömörségű remekműveiben alig néhány hanggal képes megragadni a végtelent. 

A BMC Recordsúj lemezmegjelenéssel, a szerző egyik legjelentősebb művének, aBornemisza Péter mondásainak új felvételévelis köszönti a 95 éves Kurtág Györgyöt.

Tovább

Császár Előd 25 év után a Tiltott Szerelemmel tér vissza

február 12., 12:49 Módosítva: 2021.02.13 13:15
1884

Vadonatúj hangszerelést kapott Császár Előd 1996-os szerelmes dala, a Tiltott szerelem. A zeneszerző és énekes Nikával és Lotfi Begivel azt reméli, hogy az új hangzású dal illeszkedik a kor, valamint a  Valentin-nap elvárásaihoz.

Már amennyire a Bálint-nap illeszthető a Valentin-naphoz.

Vagyis a dal régi-új, ám Császár Előd ezúttal nem Eördögh Alexa oldalán énekel, hanem Veres Mónikával, vagyis Nikával. Az összehasonlítás kedvéért azért beidézzük az eredeti verziót is, és még szavazni is lehet arról, hogy a dal XX. századi vagy 2021-es verziója jut közelebb a szívekhez.

Tovább

A szobánkba is bekúszhat a zöld szemű szörnyeteg

február 11., 10:21 Módosítva: 2021.02.11 16:22
501

Bittner Dániel dalszerző-énekes köré szerveződött. Tagjai: Tóth Olivér dobos,

Kis Tibor Sztivi gitáros, Horváth Gábor basszusgitáros.A szerelmi bánat, a féltékenység és az internetes zaklatás keserédes hármasát dolgozza fel a BittnerSweet zenekar új klipjében, amelyben Kuna Kata színésznő és Pásztor Máté színész is főszerepet kap.

Az Új Barátod című daluk itt, az Indexen látható és hallható először.

A dal témája a bénító féltékenység, amelyet akkor érzünk, ha volt kedvesünket egy másik ember oldalán látjuk. A klip viszont rámutat egy nagyon komoly, egyáltalán nem ritka jelenségre: a netes sztalkerkedésre is.

Mert vajon meddig és hová követhetjük a másikat; hol húzódik az intimitás, a magánélet határa? A választ pedig sokkal könnyebben megadhatjuk, mint gondolnánk.

Bittner Dániel a zenekar dalszerző-énekese mindent elmond a dalról, valamint arról is, miért veszélyes az internetes zaklatás.

Tovább

Égitestkultúra, avagy játék a halállal és a bolygókkal – Harminc éve jelent meg a Queen búcsúlemeze, az Innuendo

február 4., 12:09 Módosítva: 2021.02.04 15:10
117

Harminc éve, 1991. február 4-én jelent meg a Queen tizennegyedik stúdióalbuma, az Innuendo, borítóján Grandville 1844-es Univerzumok zsonglőrje című képével. A rajzon bolygókkal labdázó bohócot látunk, de az égitestek bizonyos fénytörésben akár hanglemezek is lehetnének.

Miért is ne?

Gondos kezek utólag a képre komponáltak egy banánt is, aminek közismerten erős a popkulturális húzása, gondoljunk csak a Velvet Underground és Nico 1967-es banános borítójára. De maga a Queen is utal a banánra az I’m Going Slightly Mad című dal klipjében, Mercurynak banánfürt került a fejére. 

Tovább

Fémmel dúsított középkori dallamok

január 27., 21:05 Módosítva: 2021.01.28 12:16
18

Mi a mittelalterrock receptje? Vedd a nem túl dallamos német nyelvet, adj hozzá egy jó nagy adag feszes tempójú rockzenét, és ízesítsd középkori hangszerekkel gazdagon.

Lássuk be, a német nyelv nem dallamosságáról híres. A német Julio Iglesias, Reinhard Mey slágerei, a lágy dallamok által kísért mássalhangzó-torlódások miatt néha inkább hangzanak valamilyen ógermán átoknak, mint sanzonnak.

Azonban vannak zenei stílusok, amikhez kitűnően passzol a pattogó hangokból álló német szöveg. Elég csak a Kraftwerkre, a Rammsteinre vagy Laibachra gondolni.

A YouTube-ra írt megjegyzések alapján egy relatív új, német stílus ejti ámulatba a nemzetközi hallgatóságot: ez pedig a mittelalterrock, azaz a középkori rock igen gazdag és színvonalas felhozatala.

A folk-metál egyik vonulatának tekinthető stílust szinte kizárólag német nyelvterületen, elsősorban Németországban művelik. Jellemzője a klasszikus rockhangszereken túl vonósok, és olyan egzotikus hangszerek használata, mint a skót duda, a tekerőlant, és különböző fuvolák, furulyák. A pogányrock vonulattal ellentétben nem a kereszténység előtti időkről énekelnek, hanem közép és kora újkori témákat dolgoznak fel. 

Tovább

Akusztikus dallamok az aranykupola alól

január 23., 14:27 Módosítva: 2021.01.23 16:14
10

Fél óránál másfél perccel hosszabb koncertfilmet forgatott a Kerekes. A felvétel érdekessége, hogy a zenekar nem szokványos helyszínt választott: az egri Török Fürdőt.

Kerekes Water

A Bakui Magyar Nagykövetség keresett meg minket, hogy az elmaradt kaukázusi turnénk helyett nagyon örülnének egy türk tematikájú koncertfilmnek. Ekkor kezdtük meg a tárgyalásokat az egri Török Fürdővel, akik végig nagyon pozitívak és segítőkészek voltak: a zenekari próbákat például a leengedett medencében zárás után tartottuk

– derül ki a zenekar tájékoztatójából, amelyből azt is meg lehet tudni, hogy a mintegy 200 ezer darab aranyozott mozaikkal burkolt aranykupola alatti öt másodperces visszhang miatt teljesen más zenei gondolkodásra volt szükség ahhoz, hogy a felvétel elkészüljön, s hogy megszólaljanak az áthangszerelt saját számok, illetve a belső-ázsiai, kaukázusi és török dallamok.

Tovább

Őry Gedeon – tudatos zenehallgatás magyar füllel

január 18., 13:48 Módosítva: 2021.01.19 06:12
466

Mára számos magyar hifimanufaktúra nemzetközi hírnévre tett szert

– mondja az Indexnek Őry Gedeon, a hazai hifis közösség egyik központi alakja. A youtuber két éve indította el csatornáját, mára több mint tizenötezer követője van. A minőségi zenehallgatást népszerűsítő videóiban audiofil termékeket tesztel, melyek között egyre több hazai, high-end termék is van. Őry Gedeonnal a közösség hóbortjai mellett arról is beszélgettünk, van-e értelme technót hallgatni otthon, méregdrága audiorendszeren.

Nagy hype van az otthoni zenehallgatás, a hifizés körül. Ez tartós jelenség, vagy csak pillanatnyi fellángolás?

Hullámzó a trend. Amikor hét évvel ezelőtt elkezdtem komolyabban hifizéssel foglalkozni, drágább szetteket sokkal kevesebben kerestek. Akkoriban robbant be a Bluetooth-technológia, mindenki vezeték nélküli hangsugárzókat vásárolt. Négy-öt éve a klasszikus hifizés nemcsak itthon, de világszinten is kikopott. A trend még a nagy gyártók készletében is meglátszott, hirtelen ugyanis mindenki házi mozit akart otthon. Most, az elmúlt két évben, jött az újabb fordulat. A házi  mozi visszaszorult, és durván jön vissza a klasszikus hifis zenehallgatás.

Tovább

A világhírű gitáros gratulált a 14 éves magyar fiúnak

január 17., 19:59 Módosítva: 2021.01.18 14:38
85

Az Index nemrég bemutatta Szabó Zoltán Bendegúzt, azt a 14 éves magyar fiút, aki hobbiból filmeket és videoklipeket készít, amikkel sorra nyeri a díjakat, nem csak itthon, az egész világon.

A fiú azóta gőzerővel készül a XV. Országos Gitárversenyre is,

mostanában ugyanis a zene tölti ki szabadidejének nagy részét. Egyik kedvenc zenekara a Whitesnake, amit a Deep Purple egykori énekese, David Coverdale alapított.

Tovább

Ákos elszomorította a 75 éves Nagy Feró Jerikóját

január 15., 20:00 Módosítva: 2021.01.16 12:31
673

Nem köztudomású tény, hogy szinte napra egyidős Nagy Feró, a nemzet csótánya és Kabir Bedi, a maláj tigris. Orbán Viktor kedvenc punkrockere január 14-én ünnepelte 75. születésnapját, tehát egy nappal öregebb, mint Sandokan megformálója. A jóképű malájról, aki amúgy indiai, annak idején a Neoton Família énekelt, a babos kendőt jelképpé emelő veterán lázadó születésnapját viszont egy egész feldolgozásalbummal ünnepelték meg zenésztársai. A tisztelgő lemezhez Ákos egy 1978-as Beatrice-dallal járult hozzá.

Tovább

Hirtelen halál, avagy a felszippantott robbanós cukorka – Hank von Hell Dead című lemezéről

január 13., 12:31 Módosítva: 2021.01.14 13:22
22

A farpofák között meggyújtott tűzijáték káros az egészségre, viszont az eurovíziós punk-rock ellenállóbbá teheti a szervezetünket. Oké, de miért énekli akkor az egykor a petárdákkal és a heroinnal is meghitt viszonyt ápoló, mára már teljesen tiszta ex-Turbonegro-énekes, Hank von Hell a második, Dead című szólólemezén, hogy I’m Already Dead…

Tovább

Már nekünk is van James Bond-dalunk

január 8., 13:41 Módosítva: 2021.01.09 13:56
460

James Bondra még várni kell, pontosabban a 25. Bond-filmre, melynek címe No Time To Die, ám egy magyar reklámfilmben addig is megidézik a brit 007-es ügynökfilmek zenei hangulatát.

Harmat Szabolcs és Szabó Ágnes Leave the Dark címmel írt egy dalt, Erdőhegyi Brigitta énekli, és ez akár egy Leave the Dark című James Bond-film zenéje is lehetne, de ilyen még nincs. Hangzásvilágában azonban tökéletesen passzol a titkosügynök-saga zenei világához.

Tovább

Készülőben a legális kalózlemez

január 6., 17:01 Módosítva: 2021.01.06 21:09
119

Hé, kalóz!

A Pet Kupa meghangszereli a jótékony nyári tiszai szemétszedések alkalmával megírott dalait. Az első nóta már el is készült, hála Vastag Gábor zenésznek.

A Pet kupások immáron nyolc éve gyűjtik lelkesen a tiszai szemet.

Az egész nyári szemétgyűjtő verseny teljesen civil vonalról indult. Természetfilmesek találkoztak munkájuk során azzal a jelenséggel, hogy milyen megdöbbentően szennyezettek a tiszai árterek.

A Latorca folyó jelenlegi állapota Munkács közelében... 😥 Ez a videó tegnap jutott el hozzánk és ma már ugrásra készen...

Közzétette: Pet Kupa – 2021. január 5., kedd
Tovább

Tizenegyedszerre sem bocsátották feltételes szabadságra Lennon gyilkosát

2020. augusztus 26., 21:33 Módosítva: 2020.08.28 00:04
17

Tizenegyedik alkalommal kérte Mark David Chapman, John Lennon egykori Beatles-tag gyilkosa a feltételes szabadságra bocsátását, de ismét megtagadták tőle – közölte a fegyház szerdán.

A férfi 1980. december 8-án, manhattani lakása előtt lőtte agyon a Beatles egykori sztárját, aki akkor 40 éves volt. Chapman kérte, hogy dedikáljon neki egy albumot, ezután lőtt.

Chapman 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, és leghamarabb húsz év után kérhette a feltételes szabadságra bocsátását.

A férfi a New York állam nyugati részében fekvő Wende fegyházban raboskodik. Augusztus 19-én hallgatta ki a kérelmét elbíráló bizottság. Legközelebb két év múlva kérheti ismét a feltételes szabadságra bocsátást.

(MTI)

Tovább

Ilyen volt az idei nyár egyetlen megtartott fesztiválja

2020. augusztus 24., 17:18 Módosítva: 2020.08.25 23:42
224

Az idei fesztiválszezont szinte teljesen lenullázta a koronavírus. A kormány július végén jelentette be, hogy az 500 főnél nagyobb zenés rendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus 15. után is érvényben marad. A nagyobb fesztiválokat ezután végérvényesen le kellett mondani, így ezen a nyáron végül majdnem minden olyan esemény elmaradt, ami általában a magyar fesztiválszezont jelenti: nem volt Sziget, Fishing on Orfű, Kolorádó, Bánkitó, Efott, Volt, Campus, SZIN, Strand, Jazzpiknik és még sorolhatnánk. Másokat, mint az Ördögkatlant, a Művészetek Völgyét vagy a Fezent az eredeti formától eltérően, de valahogy megtartanak, viszont

EREDETI IDŐPONTJÁBAN ÉS FORMÁJÁBAN A JELENTŐSEBB FESZTIVÁLOK KÖZÜL SZINTE CSAK A FEKETE ZAJt sikerült megrendezni.

Ellátogattunk mi is az idei csonka nyár szinte egyetlen fesztiváljára. Hogyan változtatja meg a zenés rendezvényeket a járványhelyzet? Érezhető egyáltalán, hogy a nagyvilágban pandémia tombol? Milyen a Fekete Zaj, ha a békeidőben inkább kisfesztiválnak számító esemény az egyetlen lehetőség kiereszteni a gőzt? 

Tovább

Krúbi nem koncertezik idén a szíve miatt

2020. augusztus 24., 16:47 Módosítva: 2020.08.25 09:47
277

Pár fontos hír: van egy kis para a szívemmel. Egy kórházazós és vizsgálatokat elvégzős hetet követően úgy néz ki, megmaradok és felépülök, viszont ez nem megy máról holnapra

– kezdte hétfői Facebook-posztját Krúbi. A magyar rapper arról számolt be, hogy egészségügyi problémái miatt idén mellőzi a koncertezést, hogy jövőre újra teljes erővel vissza tudjon térni a színpadra.

Tovább

Rongálás miatt emeltek vádat a magyar rapper ellen, aki egy műemléknél forgatta videoklipjét

2020. augusztus 24., 12:31 Módosítva: 2020.08.25 06:17
324

A Kaposvári Járási Ügyészség műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntette miatt emelt vádat egy 27 éves mikei férfi ellen, ugyanis amikor 2020 áprilisában a Mike község önkormányzatának tulajdonában lévő és műemléki védettség alá tartozó Somssich mauzóleumnál forgatta a videoklipjét, több tízezer forintos kár keletkezett az épületben. 

A filmezés során a férfi az épület ajtaját nagy lendülettel belökte, üres sörös üveget vágott többször is a falhoz, illetve abba olyan erővel rúgott bele, hogy egy részen lehullott a vakolat és 80.000 Ft kár keletkezett. A vádlott rongálását kamerával is rögzítették, majd a klip részeként egy internetes videómegosztó oldalon tették elérhetővé, ami alapján végül büntetőeljárás indult

– áll a hivatalos közleményben. Hozzátették, az ügyészség azt indítványozta, hogy bocsássák próbára.

A mauzóleumot 1867-ben építette gróf Sommsich Imre húszévesen elhunyt fia, Pongrác emlékére a helyi tó partjára, az épület jelenleg meglehetősen rossz állapotban van

Tovább

Meghalt a Red Hot Chili Peppers egykori gitárosa

2020. augusztus 22., 11:19 Módosítva: 2020.08.24 16:13
477

64 éves korában meghalt Jack Sherman, a Red Hot Chili Peppers egykori gitárosa. A hírt a zenekar jelentette be az Instagramján.

View this post on Instagram

We of the RHCP family would like to wish Jack Sherman smooth sailing into the worlds beyond, for he has passed. Jack played on our debut album as well as our first tour of the USA. He was a unique dude and we thank him for all times good, bad and in between. Peace on the boogie platform.

A post shared by Red Hot Chili Peppers (@chilipeppers) on

Tovább

Ülve hangoskodtak a debreceniek Majka és Curtis láttán

2020. augusztus 20., 14:00 Módosítva: 2020.08.24 09:52
1526

Tegnap kezdődött meg az a négynapos koncertsorozat, melynek keretén belül nyolc hazai zenekar lép fel kettesével a debreceni Nagyerdei Stadionban. És hogy erről miért muszáj írni? Mert mióta a COVID-19 nevű kórság rászabadult a világra, itthon ez az első olyan koncertsorozat, amit szabadtéren, 500 főnél nagyobb közönség előtt, bazinagy színpadon rendeztek.

"Az idei év legnagyobb hazai koncertélményeként" aposztrofált sorozat eseményeit augusztus 19-én, 20-án, 21-én és 22-én rendezik, a tegnapi nyitónapon a Follow The Flow melegítette a népet, majd Majka és Curtis mozgatta meg őket, már amennyire ülve lehet ilyesmit csinálni ugye, hiszen a hatályos rendezvénytartási szabályoknak megfelelően a bulikon állóhely nem volt, a küzdőtérre nem adtak el jegyet. Aki pedig a nézőtéren felállt, arra rászóltak, hogy legyen szíves ésszel félni, és üljön le, mert a rendezés feltétele az ültetett közönség.

Tovább

Vád alá helyezik a két férfit, akik 18 éve megölhették a Run D.M.C. egyik tagját

2020. augusztus 18., 13:49 Módosítva: 2020.08.19 15:58
19

Október harmincadikán lesz 18 éve, hogy a legendás rapformáció egyik tagját, Jam Master Jayt (Jason Mizellt) megölték, és most pont kerülhet az ügy végére, ugyanis bíróság elé kerül az a két férfi, akiket a gyilkossággal gyanúsítanak. 

A zenészt queensi lemezstúdiójában, videójátékozás közben lőtte le két álarcos férfi. Az ügyész szerint az elkövetők az ismerősei voltak, indítékuk a drogkereskedelemmel kapcsolatos. A két gyanúsított egyikét, a 36 éves Karl Jordant vasárnap tartóztatták le, bűntársa, az 56 éves Ronald Washington börtönbüntetését tölti, hivatalosan jövő héten vádolják meg, írja az MTI.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Mizell halála előtti hónapokban nagyjából tíz kilogramm kokaint vásárolt és azzal fenyegette meg a gyanúsítottakat, hogy nem kaphatnak a haszonból.

A New York-i Queens hiphoptriója az 1980-as években tett szert világhírre, ők voltak a műfaj első együttese, amely a Billboard sikerlistáin is csúcsra ért. Az 1984-es Rock Box volt az első tisztán rapszám, amit az MTV lejátszott. Mizell halála után a rajta kívül Joseph "Run" Simmonsból és Darryl "DMC" McDanielből álló csapat feloszlott.

Tovább

Szeptembertől Demeter Szilárdhoz kerül a Cseh Tamás Archívum

2020. augusztus 18., 11:31 Módosítva: 2020.08.18 16:02
9

A Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, amely szerint szeptembertől a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. helyett a Petőfi Irodalmi Múzeum működteti a Cseh Tamás Archívumot, illetve ami szerint Demeter Szilárd vezette intézményé lesz egy balatonfüredi ingatlan is, ami eddig a MANK tulajdonában volt. 

Tovább

Mefedron, nyugdíjas nőcsábász, kamu Prodigy és szörnyű szóviccek: a kedvenc Sziget-videóink

2020. augusztus 16., 11:07 Módosítva: 2020.08.17 12:30
0
Huszonhét év után először idén nem tartották meg a Sziget fesztivált, ami hatalmas érvágás a turizmusnak, a könnyűzenei iparnak, de az Index nézőinek is. A videórovat több mint tíz éven át készített anyagokat a fesztiválról: bemutattuk az utolsó punkokat, a szar útját, volt pasizó- illetve csajozóversenyünk, és az olyan egészen döbbenetes bulikon is ott voltunk, mint egy Aradszky László- vagy egy Kozsó-fellépés. És ezeken túl voltak még az igazán nagy dobásaink: úgyhogy összeszedtük a kedvenc videóinkat, amiket ma is érdemes újranézni!
Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok