Index Vakbarát Hírportál

Cseh Tamás a nulladik Sziget-napon

2010.04.30. 13:59
A nulladik napon a Világzenei Nagyszínpadon Cseh Tamásra emlékeznek magyar zenészek, míg a Nagyszínpadon reagge örömünnep lesz a UB40-val és a Tha Wailersszel. A Vodafone támogatásával bevezetik a percjegyet, ami hetven forint lesz este, csúcsidőben, feleennyi nappal.

Cseh Tamás-emléknapot és reggae-örömünnepet tartanak augusztus 10-én, a Sziget fesztivál első napján – jelentették be pénteken azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatkozott a rendezvény új főszponzora, a Vodafone, és ahol ennek örömére hetven piros ruhás lánynak ingyen hetijegyet adtak a szervezők. (A nagy érdeklődés miatt hetven másik piros ruhás jelentkező napijegyet kapott, a többiek, körülbelül hatvanan pedig Vodafone-ajándékcsomagot. A hetven hetijegyes között volt három szlovákiai lány, akik már hajnal óta vártak az Andrássy úton, sőt ingyenjegyet kapott egy lánynak öltözött fiú is.)

Cseh Tamás és a reagge

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a nulladik napon a Világzenei Nagyszínpadon Cseh Tamás emlékestet tartanak, ahol fellép a Heaven Street Seven, a Quimby, a Bes o droM, a Csík zenekar, a PASO, Lovasi András, a Balaton és a Péterfy Bori & Love Band is. Cseh Tamás tavaly augusztus 9-én hunyt el hosszú betegség után, az emlékkoncertet halálának egyéves évfordulója után egy nappal tartják.

A rendezők a nulladik napon szinte kettéválasztják a Szigetet, hiszen a Nagyszínpadon ugyanekkor reggae-örömünnep lesz, a jamaicai stílusok olyan nemzetközi zenekairaval, mint a The Wailers, a The Skatalites, az Aggrolites és a UB40. A hazai reagge-szcénából fellép a nagyok előtt a Ladánybene 27, valamit a PASO-ból alakult KRSA és a PASO Brass.

Percjegy

A Vodafone főtámogatóként jelenik meg idén a Dreher mellett a Szigeten, ezért több mobiltelefonos fejlesztést is bejelentettek a mai sajtótájékoztatón. A Vodafone-előfizetők sms-ben vásárolhatnak a rendezvényre hetijegyet, de a cég sms-alapon működő kávéautomatákat is üzemeltet majd a Szigeten.

Emellett bármely mobiltársaság előfizetői számára elérhetővé válik a percalapú jegy, amit a parkoláshoz hasonlóan a mobiltelefonnal lehet kifizetni, az összeg a havi előfizetési díjon jelenik meg. Feltöltőkártyás előfizetők akkor tudják csak használni a szolgáltatást, ha az emelt díjas szolgáltatásokat elérhetővé tette számukra szolgáltatójuk.

A percalapú jegyhez is jár karszalag, a bejáratnál ezt kötik össze az sms-ben kapott kóddal egy adatbázisban a jegyellenőrök, majd távozáskor levágják a karszalagot, és lezárják az egyenleget. Ha valaki részegen elfelejtené levágatni a karszalagját, esetleg elaludna a Szigeten, és csak napokkal később ébredne, akkor sem kell több tízezer forintot fizetnie: a jegy legfeljebb 13 500 forintjába kerül. Természetesen ez is érvénytelen lesz egy nap után, azaz újat kell vásárolnia a látogatónak a Sziget területén, vagy a bejáratoknál.

A jegy ára csúcsidőben, azaz délután hat és este tizenegy között várhatóan 70 forint lesz percenként, máskor viszont csak 35 forintot kell fizetni. Ezen az áron 21 ezer forint lenne a számla vége csúcsidőben, de 13 500 forint után nem számláz a rendszer. Ezt a fizetési megoldást egyébként már a Volton és a Balatonsoundon is bevezetik, de a percdíjakat még nem véglegesítették.

Három évre

A Vodafone információink szerint hároméves megállapodást kötött a Szigettel, a Dreher mellett ők lesznek 2012-ig a rendezvény „bemutatja kategóriás” főszponzora. A szponzorációs megállapodásban szereplő összegről a Vodafone és a Sziget Szervezőiroda sem akart nyilatkozni.

A Sziget költségvetése idén 2,7 milliárd forint, a rendezvény tavaly a Dreher támogatásával 2,65 milliárd forintos forgalmat termelt, ami azt jelenti, hogy ha a fesztivál hozza a 390 ezres nézőszámot, akkor a Vodafone szponzorációs díja tiszta nyereségként jelentkezik a szervezőknél, illetve a tulajdonos Econetnél.



Rovatok