Index Vakbarát Hírportál

Itt az első magyar közösségi slágerlista

2012.06.22. 11:53
Hivatalos közösségi adatokon alapuló zenei slágerlistát indított az Artisjus zenei jogvédő egyesület. A különböző videómegosztó és zenelejejátszó oldalakon található alkotások népszerűsége alapján állítják össze a ranglistát.

Az első ilyen a 2012-es év első öt hónapjában feltöltött hanganyagok alapján készült, amelynek mérését a 3G Multimédia Kft. technológiájának köszönhetően mérik. Az Artisjus videómegosztó toplista névre hallgató rangsorolást a Zene Ünnepe alkalmából a Dal+Szerző magazinban publikálták, ahol negyedévente frissülnek majd a toplista eredményei.

Az első népszerűségi sorrendből kiderül, hogy az elmúlt öt hónap legnépszerűbb zenei szerzeménye Majka Belehalok című száma volt a maga 7,4 milliós megtekintésével. Az első 10-ben javarészt rap-hiphop alkotások szerepelnek illetve dominálnak a különböző valóságshow-kban és tehetségkutatókban feltűnt előadók számai. Az Artisjus szerint azért volt szükség egy ehhez hasonló lista létrehozására, mert a mai megváltozott zenei piacon a kiadók szerepe csökkent és már nem csak a lemezeladások alapján lehet leszűrni egy produkció sikerességét.

Az internet új zenei sztárjait részben a televíziós valóságshow-knak köszönhetjük. Emellett előre törtek a független vagy önmenedzselt produkciók is. A zenei élet szereplőinek fel kell vennie a fonalat, ezért is fontos az Artisjus által vállalt zeneipari közszolgálat és oktatás.” – mondja Tóth Péter Benjámin az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

A Youtube magyar verziójának márciusi elindításával már a hazai előadók is számíthatnak jogdíjra a feltöltött alkotásaik miatt. A Youtube.hu a reklámbevételekből fizeti ki a szerzői díjakat, amelyeket később az Artisjus eljuttat a szerzőknek. Egyelőre szó sincs nagyobb összegekről, mivel hazai dalszerzők jövedelmének még az egy százalékát sem teszi ki a legális online szolgáltatásokból származó bevételek.



Rovatok