Index Vakbarát Hírportál

A YouTube-on hallgatják a zenét cd helyett

2012.08.17. 14:15
Egy nemrég elkészült felmérés szerint az amerikai tinédzserek legszívesebben a YouTube-on hallgatnak zenét, bár felmérésből kimaradt más, kifejezetten zenehallgatásra specializált internetes oldalak vizsgálata. Közben a YouTube ellen számos jogi pert folytatnak az alkotók.

A Nielsen által, 3000 tinédzser bevonásával készült közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek kétharmada a videómegosztót részesíti előnyben a rádióval, cd-vel és a zenelejátszásra alkalmas programokkal szemben.

Az ok, hogy a zenék még mindig itt érhetők el a legkönnyebben. Habár a Google videómegosztóján nincsenek rendesen kategorizálva a zenék és a felhasználok által – amúgy illegálisan – feltöltött anyagok is sokszor rossz minőségűek.

Míg a tinik 64 százaléka használja a YouTube-ot, addig csak az 56 százaléka szokott rádiót hallgatni. Ötvenhárom százalékuk azokat hallgatja, amiket iTunes-on vásárol meg és csak 50 százalékuk hallgat még cd-t.

A hír kitér arra is, hogy a Google tulajdonban lévő YouTube pillanatnyilag is számos szerzői jogi pert folytat különböző együttesekkel. Egy német banda például 0,006 eurós részesedést kért számaik minden egyes lejátszása után, ami egy sikeres per esetén több millió eurós jogdíj fizetésére kötelezhetné az oldal üzemeltetőit.

Rihanna nemrég megdöntötte az eddig Nicki Minaj által tartott,  24 órán belüli legtöbb lejátszás rekordját, amikor a Where Have You Been All My Life című számának klipjére 4,9 millió alkalommal kattintottak egy nap alatt.



Rovatok