Index Vakbarát Hírportál

Megadták magukat a hanglemezkiadók

2013.10.25. 11:55

Csütörtök este a MAHASz bemutatta az új slágerlistáját, ami 2013 októberére jutott el végre oda, hogy már nemcsak a fizikai lemezeladások, de az iTunes, a Google Play és egy külön listán még a streaming is beleszámít. Eddig csak a fizikai eladásokat számolták, amiről viszont egyedül nekik és a Szonda-Ipsosnak vannak adataik.

Eléggé megváltoztatták a magyar slágerlistát az online eladások, sokkal több lett a külföldi előadó. Úgy tűnik, az interneten és a boltban vásárlók egészen másfajta zenét hallgatnak.

A bemutatón Jeszenszky Zsolt, a DJ-szövetség elnöke megmutatta egy kivetítőn Janicsák Vecának és Hooligans Kiss Endrének, hogyan kell megvenni egy számot az iTuneson. Ez nem ment túl könnyen, mert elfelejtette a jelszavát, aztán pedig majdnem egy olyan albumot vettek meg, amit még csak előrendelni lehetett. Közben végig arról beszélt, hogy egyébként szokott az interneten zenét venni.

Megpróbálták felhívni a figyelmet néhány magyar webáruházra is, például Songo.hu-ra és a Dalok.hu-ra, és volt szó a Deezerről is. A streaminglista adatai egy az egyben tőlük jönnek, de később beveszik majd a Google-t is. Ők most azért nem szereplnek, mert a Play Zene csak most indult el Magyarországon, és még sem eladási, sem lejátszási adatok nincsenek.



Rovatok