Index Vakbarát Hírportál

Így gyászolja Hollywood Lou Reedet

2013.10.28. 09:03

Híres színészek, zenészek és írók gyászolják a vasárnap meghalt Lou Reedet. A zenész 71 évesen hunyt el, halálának oka egyelőre ismeretlen. Idén májusban májátültetésen esett át, júliusban pedig kórházba kellett mennie egy komolyabb kiszáradás miatt.

Reed a Velvet Underground tagjaként lett ismert, de szolókarrierje is sikeres volt. Hatása a mai rockzenére talán csak Bob Dylanéhoz mérhető, komoly nyomokat hagyott a punkon, glam és noise rockon, és gyakorlatilag az összes mai indie-irányzaton is. Cikkünket a zenész karrierjéről itt olvashatják.

Természetesen Reed híres barátai, ismerősei és rajongói is gyászolnak, a legtöbben a Twitterre vagy Facebook oldalukra írták búcsúüzenetüket. "A világ egy nagyszerű dalszerzőt és költőt veszített el, én pedig az iskoláskori barátomat" - írta John Cale, aki Velvet Underground társalapítója, Reed zenésztársa volt. De Kevin Smith rendező, Jon Cryer színész-rendező, Olivia Wilde és John Cusack színészek, Flea a Red Hot Chili Peppersből és Nikki Sixx a Mötley Crüe-ből is gyászol.

The Velvet Underground - Sister Ray - White Light/White Heat - part1

John Cusack azt írta, hogy Reed mindig is inspirálta őt, bár csak a művészetén keresztül ismerhette. Nikki Sixx hasonlóan érez, őt kamaszkora óta a mai napig inspirálja Reed zenéje. Flea érzelmesebb üzenetet írt, mely szerint nagyon szereti a zenészt és ez mindig így is marad. Iggy Pop énekes pusztító hírnek nevezet Reed halálát, Olivia Wilde színésznő pedig csak átkozódni tudott. David Boreanaz, a Doktor Csont főszereplője azt írta, hogy Reed hangja és zenéje mindig a lelkében és a szívében marad. Simon Cowell, az X-Faktor kitalálója pedig egyszerűen legendának nevezte a zenészt.  

Többen idézték Reed híres dalát a Walk on the Wild Side-ot, Jon Cryer szerint ez volt a huszadik század tíz legjobb popdalának egyike.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok