Index Vakbarát Hírportál

Enyhébb büntetés a Pussy Riotnak

2014.04.04. 15:10
Egy hónappal csökkentette a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjaira 2012-ben kirótt két évi börtönbüntetést a moszkvai városi bíróság elnöksége, amely a három fiatal nő fellebbezéséről döntött pénteken.

A városi bíróság a büntetés csökkentése mellett törölte az eredeti ítéletből azt az indoklást, miszerint az elítéltek vallási gyűlöletet és ellenségeskedést akartak kelteni tettükkel. Az ügyet a Legfelsőbb Bíróság utalta vissza, mert úgy találta, hogy a korábbi ítélet több jogsértést is tartalmazott. A Pussy Riot három tagja 2012 februárjában - nem sokkal az orosz elnökválasztás előtt - több társával együtt botrányt keltő Putyin-ellenes akciót (zenés punk-imát) tartott a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban.

Jekatyerina Szamucevics, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina az ítélet megsemmisítésére és büntetőügyük megszüntetésére nyújtotta be kérelmét a fellebbviteli bírósághoz, nem sokkal azt követően, hogy az ítélet megszületett. A mostani fellebbviteli tárgyaláson is arra hivatkozott a védelem, hogy a Pussy Riot tagjai nem követtek el bűncselekményt, akciójuk erőszakmentes volt, csupán néhány percig tartott, így nem szolgáltak rá a súlyos büntetésre.

Oroszországban és főleg Nyugaton élesen bírálták a fiatal nők meghurcolását jogvédők, neves közéleti személyiségek és művészek. 

A Pussy Riot tagjait garázdaságért és vallási gyűlöletkeltésért egyenként két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték 2012 augusztusában, de októberben Szamucevics elleni ítéletet felfüggesztettre változtatta a fellebbviteli bíróság. Aljohinát és Tolokonnyikovát külön-külön munkatáborokba szállították. 

Ők fogva tartásuk mintegy másfél éve alatt sorozatosan lázadtak a börtönkörülmények miatt, többször eredménytelenül kérelmezték idő előtti szabadon bocsájtásukat. Végül, tavaly decemberben az orosz alkotmány 20. évfordulója alkalmából kihirdetett elnöki kegyelem révén kiszabadultak. Azóta emberi jogvédőként tevékenykednek.



Rovatok