Index Vakbarát Hírportál

Minden idők legjobb karácsonyi dalai

Több mint húszezer olvasónk hallotta már a Last Christmast idén karácsony előtt, pedig a Jingle Bellsen és a White Christmason túl is létezik karácsonyi zene, sőt, kifejezetten jó zene, ami történetesen karácsonyi tematikájú. Nem hisz nekünk? Összeszedtünk egy csomó karácsonyi dalt, amit tényleg szeretünk, a hajtás után meg is tudja őket hallgatni a jobb oldalon elhelyezett lejátszóban. Nyomja meg a lejátszás gombot, és folytassa a fadiszítést, mi pedig bemutatjuk a számokat egyesével.

Vampire Weekend - The Kids Don't Stand A Chance

A Vampire Weekend egy nagyon jó zenekar, de saját tapasztalatból tudom, hogy családi eseményekre is tökéletes háttérzene, soha, senkit nem fognak megbántani (bár a Blake című számot érdemes kivenni a playlistből, mert azt a nyekergést a vokálban nehéz még háttérben susogós hangerővel is képtelenség elviselni), a The Kids Don’t Stand A Chance meg pont egy olyan szám, ami kellemes, olyan hangszerek szólnak csak benne, amik nem bántják a nagymama fülét sem, szép a dallama, a végén itt is erőre kapnak a vonósok és eltelítenek minket, mint két tál majonézes krumplisaláta. (klág)

Vince Guaraldi Trio - Linus And Lucy

Valahol egyszer azt olvastam, hogy Vince Guaraldi dzsesszzongorista volt Amerika gyerekkorának trójai falova, az ő Charlie Brown-zenéivel sikerült becsempészni a gyerekszobákba azt a műfajt, amit a kis klambók soha a büdös életben nem hallgattak volna meg. A Charlie Brown Christmas zenéjével nekem is sikerült befúrnia magát már évek óta a a karácsonyomba, egyszerűen annyira tökéletes az összes dal rajta, hogy ha valaki az augusztusi hőségben hallgatná meg, akkor is húzná a sapkát-sálat és indulna korcsolyázni. (pándi)

IndeXmas

Old Man Gloom: Christmas Eve

Az Old Man Gloom egy extrém metál szupercsapat, ami az Isis, Converge és Cave In tagjaiból áll. Talán ez is az egyetlen ok, amiért a Christmas nem lett klasszikus lemez, hogy az anyazenekarok is ekkor voltak a legaktívabbak, és míg mára az Old Man Gloom egy önálló karakteres zenekarrá vált, akkoriban egy legyintéssel elintézték az emberek. A Christmas különlegessége, hogy semmi köze nincs a karácsonyhoz, csak a dobos Santos (aki a borítón is látható ) szeretett volna egy olyan lemezen szerepelni, aminek Christmas a címe, és semmi köze a karácsonyhoz. A többiek ennek szívesen eleget is tettek, de ez nem meglepő egy olyan zenekartól, amelyik abból kiindulva, hogy az újságírók úgyis leakelik a lemezüket, direkt rossz verziót küldenek szét. (pándi)

HM, JÓL HANGZIK, BELEHALLGATOK!

Youtube videó placeholder

The Vibrators - I Hate Xmas

Karácsony a szeretet ünnepe, és a punkoknak is jár a szeretet, mert ők is Isten gyermekei. Vannak azonban akik nem kérnek ebből a szeretetből, ők a The Vibrators zöngeményével próbálják elnyomni a mindenhonnan bömbölő Last Christmast és ezzel átvészelni ezt a kritikus időszakot az évben.  (pándi)

Reigning Sound - If Christmas Can’t Bring You Home

Nem szabad elfelejtenünk, hogy, sajnos, minden évben vannak olyanok, akik egyedül töltik a karácsonyt, és akik számára az ünnep nem feltétlenül az ünneplésről, hanem sokkal inkább a magányról szól. A Reigning Sound karácsonyi dala egy szakításról, pontosabban az azt követő első külön töltött karácsonyozásról szól. Már ez is elég tragikus lenne önmagában, a dalszövegből azonban az is kiderül, hogy a mindent nagyon megbánó lírai én karácsony este autójával a volt barátnő otthona felé veszi az irányt, aki helyett az anyósülésen most a neki szánt ajándék pihen, ám ahogy a ház elé ér minden álma szertefoszlik, hiszen az ablakon keresztül azt látja, hogy a lány valaki mást csókol meg a feldíszített fenyő előtt állva. Hát így becsülje meg, hogy ha van kit megpuszilgatnia az ünnepek és a karácsonyfa alatt! (maugli)

The Primitives - You Trashed My Christmas

Ki az a kőszívű szemét, aki képes karácsonykor összetörni a párja szívét?! Él, létezik egyáltalán ilyen?! A 2009-ben újra összeálló Primitives szerint igen, a You Trashed My Christmas pedig minden bizonnyal az egyik legslágeresebb karácsonyi szakítós szám, amit valaha írtak. A dal egy különleges korongon, az Elefant Records 2013-as karácsonyi válogatáslemezén jelent meg, további tizenöt kedves és elbűvölő ünnepi dal társaságában. Az A Christmas Gift For You From Elefant Records című anyag továbbra is streamelhető a Bandcampen, egyaránt megvásárolható cédén és digitális formátumban, sőt, limitált példányban, fehér színű vinilen is kiadták! (maugli)

The Crystals - Santa Claus is coming to town

Egy tisztességes háztartásban a karácsony legnagyobb slágere az nem a Wham vagy a Modern Talking vagy St. Martin, hanem a hatvanas évek popzenéjét kitaláló Phil Spector karácsonyi válogatása, amin mindenféle bitang erős hangú énekesnők dolgoztak fel amerikai sztenderdeket és közben az egész úgy hangzik, mint az akkori csajbandák óbégatnának a szemét rohadt férfiak után. A Crystals például úgy adja elő azt, hogy a Mikulás megérkezett a városba, mintha a vén szakállas egy Harley-n, egy házfalat áttörve hozná meg az ajándékokat és nem a kéményen keresztül. Ráadásul ez a három és fél percével az A Christmas Gift for You From Phil Spector leghosszabb száma, az egész album meg alig fél óra, úgyhogy ha repeaten toljuk otthon, egész estés tvisztbuli lehet a bejglizésből. (klág)

Blueboy - So catch him

Minden karácsonynál eljön az a pillanat, amikor be kell hódolni a nyálnak, a szentimentalizmusnak és az érzelmeknek, amikor tényleg azt látjuk, hogy valaki annyira örül egy ajándéknak/tányér ételnek/csillagszórónak, hogy a meghatódás kerülgeti, és hát a meghatottsághoz semmi sem illik jobban, mint gejl vonósok, a 1990-es évek egyik legjobb angol twee pop zenekara meg erre felépített egy egész számot, gyakorlatilag bármilyen ihletett pillanatra megfelel, keresztelőtől esküvőig, úgyhogy miért pont a szenteste maradna ki? (klág)

Pogues - Fairytale Of New York

Biztos a karácsonyfa zöldjétől van, de az ünnepek környékén kibújik belőlem az ír és a szokottnál is több Pogues, meg Dubliners-számra van szükségem. Ez a dal szerencsére pont karácsonyi is, tele szerelemmel és nosztalgiával, mocsokkal és trágársággal, meg persze ideges veszekedéssel, ami minden ünnep velejárója. Mindeközben annyira kommersz, hogy 1987-es kiadása ellenére állítólag a XXI. század legtöbbet játszott karácsonyi dala Nagy-Britanniában. (Már ez elegendő indok lenne arra, hogy azonnal kérjük felvételünket a Nemzetközösségbe, hiszen nálunk is egy angol zenekar száma végezne az élen.) (zubi)

Big Star - Jesus Christ

A legzseniálisabb alkotások azok, amelyekről nem lehet eldönteni, hogy vidámak vagy szomorúak, hogy ironikusak vagy teljesen komolyak. A 70-es évek REM-jének, a soha be nem futott Big Starnak pont ilyen ez a száma. A rajongók egyik fele szerint ez a legszebb karácsonyi dal, amit valaha írtak, a másik fele tökéletes paródiának tartja. Én meg sem próbálom eldönteni a kérdést, csak egyszerűen élvezem. (zubi)

Bugge Wesseltoft - Stille Nacht

Ebben a cikkben bőven találnak maguknak zenét a Karácsony-utálók, de én itt azokhoz szólok, akik hozzám hasonlóan szeretik a Karácsonyt, és szeretnek például ajándékcsomagolás, fadíszítés vagy csak egyszerű ünnepi hesszelés közben gyönyörű, de mégsem unalmas karácsonyi zenét hallgatni. Az egyik legjobb ma élő (nu-)jazz-zongorista, Bugge Wesseltoft ugyanis pár éve elkészítette a karácsonyi albumok Köln Koncertjét, a valaha volt legszebb egyszálzongorás, hipnotikus karácsonyi lemezt, amin olyan természetességgel improvizál hagyományos karácsonyi (nép)dalokra, hogy már csak azért is érdemes minden évben várni a decembert, hogy ezt a lemezt hallgathassuk. Akinek még kell, tudok olyanokat is írni, hogy ez a lemez a BBC szerint “igazi különlegesség a karácsonyi albumok sorában”, meg hogy “It’s snowing on my piano” lett az  ACT kiadó valaha legnagyobb példányszámban eladott albuma. De inkább arra bíztatok mindenkit, hallgassa meg egyszer egyben. Megéri. (szászbarna)

Sufjan Stevens - Jingle Bells 

Sufjan Stevens, a 2000-es évek indie-folk-pop hullámának egyik legnagyobb hatású énekes-dalszerzője, a 17 hangszeren játszó multi-instrumentalista (aki egyben gyakorló keresztény), nem egy, nem kettő, hanem rögtön 10 karácsonyi albumot vett fel (majdnem) egyben. A legalapabb karácsonyi dalok feldolgozásától (a repetitív-feelgood Santa Claus is Coming…, a hagyományos Silent Night) a mélyebb saját szerzeményekig (That Was The Worst Christmas Ever, Christmas in the Room), a hagyományos indie-folktól a csavart elektronikáig egészen széles skálán mozog az a több száz dal, amelyek jelentőségét személyes ajánlásunkon túl az is bizonyíthatja, hogy a Verge magazin idén elkészítette a “Sufjan Stevens 100 legjobb karácsonyi dala” listát is, segítendő elnavigálni azokat, akik - biztatásunk ellenére - nem hallgatnák meg rögtön sorban mind a 10 lemezt.  (szászbarna)

The Killers - Bones

Ez alapvetően nem egy karácsonyi dal, azonban a csilingelős kezdés pont olyan, mint amikor gyerekkoromban a faterom (vagyis a Jézuska, bocsi) csengővel jelezte, hogy lehet menni darabokra tépni a csomagolást az ajándékokon. Ráadásul a szám felétől feltűnő fúvós részek csak fokozzák az ünnepi hangulatot. Arról nem is beszélve, hogy a dal klipjét Tim Burton rendezte, és valljuk be, erősen lekoppintotta benne a Karácsonyi lidércnyomást. Apró adalék: A Killers most már évek óta készít direkt karácsonyi dalokat, de azokat baromira nem vagyok hajlandó meghallgatni. (sajó)

blink-182 - Won’t Be Home For Christmas

Csak felnőttként esett le (a megfelelő angoltudás megszerzése után), hogy ez a dal a karácsonnyal kapcsolatos gyűlöletről szól és arról, hogyan vernék össze a blink-182 tagjai a karácsonyi dalokat éneklőket. És én ezzel baromira tudok azonosulni, mert rühellem az ünnepeket, a kötelező jókedvet, az ajándékvásárlással járó stresszt és megfelelési kényszer, és a kibaszott Last Christmast. Ezt a számot egyébként még az eredeti dobosukkal vette fel a zenekar, és az I’ll Be Home For Christmas paródiája próbált lenni. A szám egyébként nem várt sikert ért el Kanadában, ahol konkrétan úgy jutott el az ottani országos slágerlista élére, hogy abban az évben senki sem volt képes hosszabb ideig első maradni. (sajó)



Rovatok