Index Vakbarát Hírportál

Fásytól nem vették el a szerzői jogot, egyelőre

2015.07.09. 10:32

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, Kothencz Lajos és Fásy Ádám levédette a január óta már 10 milliós YouTube-nézettség fölött járó Nézését meg a járását című dalt, ami alapján őket illetnék a jogdíjak, nem pedig Kis Grófót. Mivel azonban a dalban hallható részletek különböző népdalokból lettek összeollózva, az Artisjus vizsgálóbizottsága arra kérte a Fásy-Kothencz párost, hogy töltsék ki újra a regisztrációs lapot, mivel jogalap nélkül védették le a dalt.

Fásy most arról beszélt a Blikknek, hogy nem igazán érti, az Artisjus miért függesztette fel a dal után járó jogdíj kifizetését, miközben a szerzői jogot még sem tőle, sem Kothencz Lalitól nem vették el.

A dalt Lali a hetvenes évek óta énekli, amit nemrégiben közösen átdolgoztunk, és ­50-50 százalékban levédtünk. Kis Grófo és sok más zenész által sikerre vitt új hangszerelésemre három hete adtam be jogvédelmet. Most ennek a jogdíjkifizetését függesztették fel, ami után én még egy fillért sem kaptam. Válaszolok az Artisjus levelére, mert nem értem, hogy miért a friss átdolgozásom jogdíját függesztették fel, hiszen ez szerintük sem tilos. Eközben az eredeti három évvel korábbi szerzői bejelentéssel kapcsolatban nincs kifogásuk

– mondta a lapnak Fásy, akinek ügyvédje, dr. Strasser Tibor arról is beszélt, hogy szerzői jogot nem lehet elvenni bírósági ítélet nélkül. A jogi képviselő szerint ha nem történik megegyezés, hosszas jogvita következhet, amelyben azt vizsgálják majd, hogy mennyiben eredeti a szerzemény.

Tudomásom szerint A nézését meg a járását refrén ily módon nem szerepelt népdalban. Márpedig ez a rész vitte sikerre az egész szerzeményt, amelynek különös jelentősége kell legyen

– fogalmazott az ügyvéd.



Rovatok