Index Vakbarát Hírportál

Nyolc hónap házi őrizetre ítélték az AC/DC dobosát

2015.07.09. 12:05

Phil Ruddot, az AC/DC dobosát nyolc hónap házi őrizetre ítélte egy új-zélandi bíróság gyilkossággal való fenyegetés, illetve jelentős mennyiségű metamfetamin és marihuána birtoklása miatt, írja a Rolling Stone. A rocker – aki 1975 és 1983 között, majd 1994-től mostanáig volt a zenekar tagja – beismerte bűnösségét.

Rudd, a bírósági összefoglaló alapján, épp saját éttermében, a Phil's Place-ben ünnepelte Head Job című szólóalbuma megjelenését, amikor több alkalmazottjával (köztük a biztonsági személyzettel) is veszekedni kezdett. Később aztán telefonon is azt mondta az egyiküknek, hogy

Odamegyek és megöllek. 

A zenész ügyvédje szerint ez csupán egy dühös telefonhívás volt, nem pedig tényleges halálos fenyegetés, és különben is: Rudd épp iszonyatosan pipa volt és drog hatása alatt is állt. Azzal is próbálkozott, hogy ha védencét elítélik, akkor a zenésznek le kell mondania az AC/DC-koncerteket, amivel rengeteg pénztől esik el.

A bírót ez nem egészen győzte meg, szerinte a fenyegetés több volt holmi ingerült telefonhívásnál, enyhítő körülményként azonban figyelembe vette, hogy Rudd azóta kibékült a halálosan megfenyegetett alkalmazottjával, sőt, kártérítést is fizetett neki.

Az eredeti vádat, amely szerint a dobos megpróbált megöletni valakit, bizonyíték hiányában végül elejtették. A 61 éves zenész a nyolc hónapos háziőrizet alatt engedéllyel akár látogatókat is fogadhat, de közben végig elektronikus nyomkövetőt kell viselnie.

Rudd, némi óvadék fejében, szabadlábon védekezett a tavaly novemberi letartóztatása óta, majd végül bűnösnek vallotta magát. Állítólag akár hét év börtönre is számíthatott volna, amihez képest a nyolc hónap házi őrizet egészen barátságos ajánlat. A dobos a bíróság előtt meg is köszönte rajongóinak a "fantasztikus támogatást".

Az AC/DC ennek ellenére hamarosan ismét turnéra indul, ám már nem Rudd, hanem az a Chris Slade dobol majd, aki 1989 és 1994 között is zenélt az együttesben.



Rovatok