Index Vakbarát Hírportál

Egyperces néma csönd vezeti az osztrák slágerlistát

2015.08.21. 09:51

Egyperces néma csönddel próbálja meg felhívni az ausztriai menekültek borzalmas életkörülményeire a figyelmet egy osztrák művész, a "dalnak" pedig akkora sikere lett, hogy első helyre került az ottani iTunes-toplistán, írja a The Local. Raoul Haspel a bécsi Traiskirchen menekülttáborral kapcsolatban "készítette" el a Schweigeminute (Egy perc csend) számot, aminek címe arra is utal, hogy a jelenlegi helyzetre egyszerűen nincsenek szavak. Haspel szerint megbukott az osztrák és az uniós bevándorlási politika, és a mostani állapotok méltatlanok az európai értékrendre nézve.

Az a 1800 fő befogadására alkalmas Traiskirchenben közel négyezer menekült él, a túlzsúfoltság miatt sokaknak nem jut rendes fekvőhely, a szabad ég alatt kell aludniuk, nem jut elég víz, élelem, meleg ruha és vécépapír az embereknek. Közel 1500 menekült, köztük gyerekek kénytelenek sátrakban, parkokban és vasútállomásokon meghúzni magukat.

A "dal" ráadásul úgy jutott el az iTunes-toplista első helyére, hogy hivatalosan még meg sem jelent, egyelőre csak előrendelni 99 eurocentért, de a 60 másodperces "hangfelvétel" elérhető Amazonon és Google Playen is.

A bécsi menekülttábort korábban élesen bírálta az Unió az embertelen és életveszélyes körülmények miatt. Ebben az évben 28300 ember kért menedékjogot Ausztriában, ami sokkal több mint egy évvel ezelőtt, de a szakemberek szerint ez 2015 végére akár a 80 ezret is elérheti.



Rovatok