Index Vakbarát Hírportál

Mostantól ingyen van a Happy Birthday

2015.09.23. 14:37

A közkincs részévé vált a Happy Birthday to You című közkedvelt dalocska, egy keddi bírói döntés ugyanis kimondja, hogy a Warner/Chappell Music kiadó nem rendelkezik a dal szövegének szerzői joga felett, írja az MTI.

A jogtulajdonosokkal szemben még 2013-ban indított pert a dalról dokumentumfilmet készítő produkciós cég, illetve több előadó is, amiért jogdíjak formájában sokmillió dollárt szedtek be. Azt is szerették volna, hogy a művet a köztulajdon részévé tegyék. Most sikerült elérniük.

George H. King, az ügyben eljáró Los Angeles-i bíró felkutatta a dal történetét, és arra jutott, hogy azt egy testvérpár, Mildred és Patty Hill írta. Elődje, a Good Morning to All című szerzemény egy óvodai daloskönyvben jelent meg még 1893-ban. Nem ebben a formájában lett azonban ismert, hanem a szintén Patty Hill által szerzett Happy Birthday to You szövegével, a dallam maga pedig már régóta a köztulajdon része.

A Hill-lányok 1935-ben regisztrálták a dalt saját kiadójukkal, amit a Warner 1988-ban vásárolt fel. A dalt otthon, családi és baráti körben bátran énekelhettük eddig is, a Warner csak akkor követelt jogdíjat, amikor kereskedelmi céllal használták fel, például mozi- vagy reklámfilmekben. Ezzel csaknem évi kétmillió dollárt kaszáltak.

A Hill-nővérek a dallam egy meghatározott zongoraátiratára vonatkozó jogokat adták el a Summy Co. cégnek, és nem a dalszöveg szerzői jogait

– hangsúlyozta a bíró a 43 oldalas (!) ítéletben.

Az ügy érdekessége, hogy sokan nem is tudtak arról, hogy a dal nem a közkincs része, ráadásul épp egy nagyvállalat tulajdonában van. A Guardian annak is utána számolt, hogy a bírói döntés nélkül a Happy Birthday to You az Egyesült Államokban 2030-ban, Európában pedig 2017 első napjától lett volna a köztulajdon része. A Warner/Chappell egyébként olyan előadókkal dolgozik együtt, mint a Green Day, Madonna, a Radiohead, Beyoncé, a Muse, a Led Zeppelin, Jay-Z és a Red Hot Chili Peppers.



Rovatok