Index Vakbarát Hírportál

Bill Murray és a Wu-Tang Clan bármikor visszarabolhatja a kétmilliós lemezt (nem is)

2015.12.11. 06:20

Szerdán kiderült, hogy Martin Shkreli, az internet (és talán a világ) egyik legnagyobb seggfeje volt az, aki több mint kétmillió dollárt(!) fizetett azért, hogy ő lehessen a Once Upon a Time in Shaolin című Wu-Tang Clan-lemez egyetlen példányának tulajdonosa. Az album aranyozott díszdobozban, egy 147 oldalas, bőrkötéses szövegkönyvvel került a birtokába, Shkreli azonban nem biztos, hogy végigolvasta a szerződést.

Egy Rob Wesley nevű Twitter-felhasználó még aznap felhívta a figyelmet arra, hogy az AIDS-betegek kezeléséhez szükséges Daraprim árát ötvenötszörösére emelő gyógyszeripari vállalkozó talán átsiklott az apróbetűs részek felett.

A dokumentum ugyanis kimondja, hogy az egyedülálló lemezritkaság a következő 88 évben nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, de tartalmaz egy olyan kitételt is, amely szerint a vevő (azaz Shkreli) elfogadja, hogy

a Wu-Tang Clan tagjai és/vagy Bill Murray, mindenféle jogi következmény nélkül

bármikor visszarabolhatják az egyetlen példányban létező albumot, és amennyiben a rablás sikeres, a tulajdonjogok is visszaszállnak rájuk. 

De miért épp Bill Murray? Hát mi a francért ne ő?!

– tette fel a kérdéseket az NME is.

A Twitteren közben olyan vélemények jelentek meg, hogy

  • ha film készülne a rablásról, az minden idők legviccesebb filmje lehetne,
  • illetve hogy olyan lenne mintha az Argo-akciót ötvöznék az Ocean's elevennel, csak épp a Wu-Tang főszereplésével.

RZA, GZA és Murray egyébként már szerepelt közös filmben: Jim Jarmusch 2003-as, Kávé és cigaretta című mozijában elég emlékezeteset alakítottak együtt.

UPDATE: Hiába cikkezett a szerződésről a Gizmodótól az NME-ig több jónevű portál is, a Consequence of Sound szerint a Rob Wesley által közzétett dokumentum hamisítvány. "Ez természetesen nem jelenti azt, hogy Murray és a Wu-Tang tagjai nem viszik majd véghez a rablást, és inkább reménykedjünk, hogy megteszik, mert, most tök komolyan, bassza meg Martin Shkreli!" – írja a magazin újságírója, Alex Young.



Rovatok