Index Vakbarát Hírportál

Hé, haver, hol a konditermem?

DSC 8120
2016.07.07. 13:59

Idén tizedjére rendezik meg a Balaton Soundot, ami az ország bizonyos részének ma már kötelező éves program. Az első nap kicsit még szűkölködött fellépőkben, ezért is szedtünk össze inkább minden fontosabb tudnivalót azoknak, akik esetleg még nem indultak el Zamárdiba, vagy már itt vannak, csak túl erősre sikerült a tegnapi nyitás.

Beengedés

A Volton debütált a szigetes fesztiválok új beléptetőrendszere, ami ugyan Sopronban a keddi nyitásnál óriási káoszt okozott, de szerencsére a Soundon már nem volt semmi gond. Az új rendszer lényege, hogy minden karszalaghoz jár egy QR-kód, amit becsippantanak a beengedésnél. Ez alapvetően biztonságtechnikai szükséglet, hogy a szervezők minden jegyhez tudjanak egy nevet párosítani, ha esetleg valaki olyan akarna bejönni a Sound területére, akit mondjuk köröz az Interpol.

Ez kicsit meghosszabbítja a bejutást, különösen csúcsidőben, szóval érdemes legalább plusz fél órával számolni a bejutáshoz, mert a személyi beszkennelése, a vonalkód leolvasása és az alapvető adminisztráció most tovább tart, mint eddig.

Borravaló

Az elmúlt jó pár évben sokféleképpen próbálták megfelelően megoldani a fesztiválkártya kapcsolatát a borravalóval, de talán idén sikerült kialakítani a legélhetőbb rendszert. Már a Volton is jól működött, és egyelőre itt is úgy tűnik, hogy ez lehet a borravalózás megfelelő megoldása.

A lényeg annyi, hogy minden kártyaleolvasóhoz került egy kicsi monitor, ahol választhatunk különböző opciók közül, hogy 5, 10, 20 százalékot akarunk adni a pultosnak, vagy inkább semmit. Az új rendszer egyik megdöbbentő, már a Volton is észlelhető csodája, hogy

az emberek maguktól elkezdtek rendesen sorba állni minden monitornál.

Árak

Nyilván nem a Sound a legolcsóbb fesztivál, de a 610 forintért csapolt négy deci Heineken vagy Strongbow még pont azon a lélektani határon belül van, amit nagyjából el lehet viselni. Sajnos a fröccsösök megint szívnak, mert egy viceházmestert 1100-1400 forint között nem lehet megúszni sehol, a töményekről nem is beszélve. Érdemes felkötni a gatyát, ha valaki kiscsászárkodni szeretne egy kör vodkával, mert úgy jár mint én, és öt Finlandia-felesért közel 5500 forintot fizet.

A kaják esetén ugyan pozitívum, hogy iszonyatosan nagy választék van különböző street foodok és más kajáldák közül, de az kicsit meglepő, hogy egy darab kínain kívül nem igazán láttunk mondjuk ázsiai konyhát a fesztiválon, miközben csak hamburgeresből van vagy 15 különböző cég. A hamburgerek 1200 és 1700 forint között mozognak, egy hot dogot 850-1000 forint között számítanak meg, az abszolút fesztiválos mértékegységnek számító nagy szelet pizzát pedig 650 és 800 forint között adják a kiszolgálóegységeknél. Legjobban talán a sajtos-tejfölös lángos éri meg, ami ugyan 800 forint, de arányaiban még ez a legjobb döntés a Soundon.

Amit még érdemes tudni, hogy  van ugyan értékmegőrző, de minden alkalommal 300-at kell fizetni csomagonként és 400 forintot az értékekért. Mivel a fesztiválon csak paypassos kártyával vagy fesztiválkártyával lehet fizetni, érdemes nem elkapkodni a feltöltést. Rengeteg beállnak a legelső útjukba kerülő FestiPay-feltöltőhöz, ahol nyilvánvalóan a leghosszabb a sor. Érdemes helyette inkább elindulni valamelyik színpad felé, beljebb ugyanis alig-alig van sor a kártyafeltöltőknél.

Helyszínek

Lehet, hogy csak a minimális átrendezés miatt, de idén mintha valamivel tágasabb lenne a fesztivál. Az inkább élőzenés vagy hiphopkoncerteknek helyet adó Jager Aréna mellől elkerült a Telekom Aréna a fesztivál másik végébe, ami azért különösen jó, mert tavaly simán áthallatszódott az egyik buli a másikba. Így most a Jager Aréna előtt is van egy szép tágas tér, a Telekom Aréna környéke pedig szintén kapott egy nagy placcot. De úgy összességében talán idén a legjobb az elrendezése a fesztiválnak. A part mentén és a középen is simán végig lehet sétálni az egészet, nincsenek túl szorosra pakolva egymásra a vendéglátósok és a kisebb színpadok, és úgy alapvetően sokkal szellősebbnek tűnik az egész.

Természetesen már a Soundra is lekerült az az óriáskerék, ami a Volton is volt, illetve idén van egy homokos plázs az egyik oldalon, a másik oldalon pedig rendes strandröplabdapályák. Ami viszont kicsit furcsa, hogy a korábban erősen kihangsúlyozott látványgyúrodákat alig látni, mindössze egy ilyet fedeztünk fel, de azt is jól elrejtették.

Ráadásul a csóróbbakra is figyeltek, mert a bejárat előtt van egy kisebb előfesztivál sörös pultokkal és kajáldákkal, ahol valamivel olcsóbb minden, például egy korsó sört 500 forintért számítanak meg. Szóval, aki nem akar baromi sok pénzt költeni az alapozáshoz, annak elég leülni a bejárat előtt.

Még pár apró megfigyelés:

  • A fotósoknak érdemes felkészülni arra, hogy a Balaton Sound közönségének minden ember fényképezőgéppel a kezében egyenlő egy partifotóssal.
  • A Volttal ellentétben a Sound hirdetései látszólag piaci alapon működnek, alig van állami hirdetés. Az egyedüli kivételt az indokolatlanul nagy Budapest 2024 olimpiai helyszín képezi, az '56-os Pesti Srácok workshop és pár kisebb hirdetés, de semmiképp sincs annyira túlsúlyban az állam megjelenése a rendezvényen, mint mondjuk Sopronban.
  • Hajdú Péter már szerdán lent verette egy biztonsági őrrel az oldalán a Sound VIP-ben!
  • Macklemore ugyan még a szigetes koncertjénél is nagyobb haknit nyomott, de cserébe magyar mezben.
  • Olyan pletykák jártak körbe tegnap, hogy asszonyverő Chris Brown megmártózott este a balatoni habokban.
  • És ami még nagyon fontos: a Sound területén nincsen dohánybolt, nem lehet sehol cigit kapni, úgyhogy érdemes rendesen felkészülnie azoknak, akiktől mindenki más tarhálni fog egész este.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok