Index Vakbarát Hírportál

Most akkor az Index is elkezd szexchatelni?

2016.07.08. 13:53 Módosítva: 2016.07.08. 13:56

Pár éve a Snapchat még arról szólt, hogy az amerikai tinik merész üzeneteket váltanak, és nagyokat nyelnek, amikor a másik elküldi, hogy nézd, ezek a melleim, és még csücsörítek is hozzá. Ha a Facebookon az ember illedelmesen cikkeket oszt meg a kávétermesztés harmadik világbeli társadalmi hatásairól, majd elvitatkozik erről a saját apjával a kommentekben, akkor az Instagramon jól filterezve lefotózza a szójatejből készült kézműves lattét, és aláírja, hogy lehet, hogy nem fair trade, de nagyon finom. A Snapchaten meg áll másnaposan, tök pucéran a tükör előtt, kezében a kávésbögrével, és kézírással annyit vés a képre, hogy kurvára hasogat.

Honnan jön ez az egész?

A Snapchat három amerikai főiskolás találmánya, akik 2011-ben készítették el iskolai projektfeladatként a Pictaboo nevű alkalmazást, ami a korlátozott ideig látható képek ötletével hozott újdonságot a social media platformok világába. Rögtön nem kapták fel, év végéig összesen 127 felhasználót sikerült csak szerezniük. 2011-ben megváltoztatták a nevét Snapchatre, és szépen lassan elindult a diadalmenet: a középiskolások imádták, hogy itt van egy alkalmazás, ahol elbújhatnak a szüleik elől, és az eltűnő képek egy csomó egyéb nyomást is levettek a vállukról. A hirtelen növekedéshez kellett anyagi befektetés is, hogy ki tudják szolgálni a rengeteg felhasználót. Amint az első komolyabb pénzösszeg megjelent, Jeremy Spiegel alapító rögtön ott is hagyta az egyetemet. 

A New York Times először 2012 májusában írt róla, természetesen főleg a szexcsetelésről téve említést. Év végére Androidra is megjelent, ekkortól lehet videókat is küldözgetni. 2013-ra naponta 60 millió snapet küldözgetnek a userek. 2013-ban a Facebook belátta, hogy nem igazán fogja tudni úgy elérni a tinédzsereket, mint a Snapchat, ezért 3 milliárd dollárt ajánlottak érte, de erre nemet mondtak. Ekkor érte a legnagyobb támadás is a Snapchatet, mikor több mint 4 millió felhasználó adatai kerültek ki az internetre. Mivel a tinédzsereket egyre nehezebb közvetlenül elérni, ezért a Snapchat jól tudott profitálni fiatal felhasználóiból, és 2015 elején olyan nagy médiacégekkel szerződtek le, mint a National Geographic, Vice, People, Comedy Central, CNN és Cosmopolitan. Ma már legalább 10 milliárdra becsülik az értékét.

És nem, a Snapchatben éppen ezért nem a szexting meg a telibe küldött pénisz a lényeg, hanem az, hogy nincs filternyomás, nincs like-kényszer: nem kell eladhatóvá tenni az életünk, vagy legalábbis nem konvertálják azonnal like-ra és share-re a szociális tőzsdén. A legtöbb posztot amúgy sem látja, csak pár ember, és azt is csak pár másodpercig, és ha nem nyomták vadul a telefonon a print screent, az egész pillanatokkal később már olyan, mintha meg sem történt volna. Persze a Snapchat fejlődik, van már a My story, ami egy napon keresztül megőrzi a nagyvilágnak, hogy milyen hülyék is vagyunk, ha arról van szó. Sőt, a közösségi platform nemrég vezette be a Memories nevű szolgáltatást, amivel végig tudjuk nézni az összes régi posztunkat, hogy jé, nézd, na ezt a képet nem kellett volna elküldenem az exemnek. Vagy legalább felvehettem volna valamit előtte.

És hogy miért is fontos ez?

Hát mert meghallottuk, hogy egyre több harmincas yolózik a Snapchaten, és így mi sem maradhatunk le erről a buliról. Vagy mondjuk másképp: a megváltozott médiafogyasztási szokásokat követve a CNN és a Verge után mi is felköltözünk a Snapchatre.

Egyelőre csak kísérleti jelleggel, mint 1957-ben a Magyar Televízió: nem lesz adás mindennap, és akkor sem esünk kétségbe, ha kicsit zizeg majd időnként a kép. Először a fesztiválszezonról jelentkezünk, a jövő pedig egyelőre fátyolosan többértelmű, mint Oravecz Nóra tekintete, de annyit azért megígérhetünk, hogy később sem a Snapchaten publikáljuk majd a Magyar Nemzeti Bank Alapítványainak éves jelentését.

Aki mindebből egy szót sem értett, az most haladjon tovább, és maradjon a Facebooknál, a többiek meg fotózzák le a lenti képet, és vegyék fel az Indexet ismerősnek. Ígérjük, ha elküldi nekünk a másodlagos nemi jellegét, nem készítünk róla képernyőmentést!

Vagy egyszerűen meg is kereshet minket, Index.hu a felhasználónevünk. De fotózgatni sokkal izgalmasabb! 



Rovatok