Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Körmendi János, az Illés egykori dobosa

2016.07.20. 12:53

75 éves korában meghalt Körmendi János, Joe bácsi, aki 1962 és 1966 között dobolt az Illésben, írja az MTI az Illés Kluboschok Baráti Körére hivatkozva.

Körmendi János súlyos betegség után Kanadában hunyt el, ahol évtizedeken át szülész-nőgyógyászként dolgozott, majd néhány éve nyugdíjba vonult. A zenész 1970-ben költözött az országba.

Körmendi az Illés második dobosa volt, Rozinszky Csabát váltotta 1962-ben, őt pedig Pásztory Zoltán követte, akivel aztán naggyá vált a zenekar.

Joe bácsi a zenekar három kislemezén játszott: először 1964-ben (Long Tall Sally, Chapel of Love, 64, Ostinato), majd 1965-ben (a Séta az aranyhúrokon, valamint a Protonok tánca című vokál nélküli számban), és az ő dobolása hallható a Táskarádió című kislemezen is, amely Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című filmjének betétdala volt.

Körmendi eredeti hangszere a hegedű volt, 12 évig tanult játszani, végül mégis a doboknál kötött ki. Már gyerekként orvosnak készült, a dobolás csak a "B"-terv volt. Erről tavaly a Passzio.hu-nak is  mesélt egy interjúban: "Kisgyerekként a Bolond Kovács, a Kovács Gyula mellett laktam. Egyáltalán nem volt bolond, csak vidám ember. Egy emeleten, egymással szemben laktunk a harmadikon, az Elemér utcában. Bátyám, aki 14 évvel idősebb nálam, a haverja volt. Adott dobórákat otthon is, kisgyerekként bejárogattam hozzá. Itt ismerkedtem meg a dobbal és kaptam is tőle lepusztított dobverőket, minden nyavalyán zörögtem."

Körmendi 1962. szeptemberében játszott először az Illéssel a Petőfi Sándor utca 5-ben, az Építők Klubjában. "Elértem életem álmát" – mondta erről az alkalomról. Utoljára 1966-ban lépett fel a zenekarral, kezdő orvosként ugyanis egyre nehezebb volt a próbákra, koncertekre és felvételekre elszabadulnia. A végső lökést az adta, hogy behívták katonának.

"Illésre nagy ritkán feljártam utána is közönségként. Közben Taséknál is volt valami gond a dobossal, így egy ideig megint együtt játszottunk, a Stringsben. Akkor már meg tudtam oldani, hogy a munka mellett kimehettem játszani, már nem kezdő orvos voltam. Egy ősz-tavaszt játszottunk együtt. Öcsi volt a basszista és volt két nagyon jó gitáros. Levezetésnek nagyon jó volt. Volt az Illés után egy hiányérzetem, kellett még egy kicsit zenekaroznom" – mondta tavaly Joe bácsi a Passziónak.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok