Index Vakbarát Hírportál

Még egy nagy körre is elvisz a helikopter

2016.07.22. 07:07

Hamarosan kezdődik a nyár egyik leghosszabb fesztiválja, a Művészetek Völgye, ami az elmúlt pár évben komoly változásokon ment keresztül. A Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön tartott rendezvény honlapján 29 (!) oldalnyi program található, ezért mi kicsit megkönnyítjük a fesztiválozók dolgát és összeszedtük a legérdekesebbeket.

Színház

Rengeteg színtársulat és színház leköltözik a fesztiválra, köztük például a Nemzeti Színház is. Utóbbival kapcsolatban elég izgi programnak tűnik, hogy maga Vidnyánszky Attila színházigazgató tart ráhangolódó, beavató színésztréninget a közönségnek július 28-án a Nemzeti Szín-Tér nevű helyszínen. Ez egyébként a Nemzeti Színház állandó helyszíne, ahol az egész fesztivál alatt tartanak előadásokat.

A Momentán Társulatnak saját helyszíne van Kapolcson Momentán Udvar néven, ahol interaktív, improvizációs előadásokat és beszélgetéseket tartanak meghívott vendégekkel. Idén egy csomó olyan ember is részt vesz a programban, akiket nem feltétlenül látni ilyen szerepeben. Július 28-án például Erős Antónia RTL-híradós lesz a vendég egy alternatív hírműsorhoz, július 29-én Spiró György író, de 27-én Veiszer Alinda riporter és műsorvezető is beugrik beszélgetni napjaink egyik legfontosabb ifjúsági témájáról, hogy menjünk vagy maradjunk. További érdekes vendégszereplők lesz még továbbá Sena az Irie Maffiából, Kovács Kokó István, Gryllus Vilmos és Mácsai Pál.

Koncertek

Legalább fél tucat zenei színpad van idén is a Völgyben, a nagyszínpadot most Panoráma Színpadnak hívják. Az erős napok közé tartozik a hétfő, amikor is a Fran Palermo mellett fellép Lajkó Félix, illetve a csütörtök, amikor is a helyszín főattrakciója az elmúlt években nem túl aktív Erik Sumo Band lesz. Vasárnap a zárónapon pedig Skye és Ross az utolsó fellépő a helyszínen a Morcheebából.

A kisebb helyszíneket is érdemes lesz majd figyelni, mert egy csomó izgalmas magyar produkció is fellép. A Harcsa Veronika Udvarban hétfőn egymást követi az Amoeba, az Uffalo Steez és MYGL koncertje, de szerdán fellép az a Terrible Ted is, ami az elmúlt egy-két évben nem igazán koncertezett. Ugyanitt másnap tartják a budapesti Farbwechsel kiadó külön estjét, ahol az analóg techno hazai képviselői lépnek fel. Még július 30-án érdemes elnézni ide késő este, mert Iamyank nem csak élő zenekarral lép fel, hanem utána beáll még DJ-zni is.

Aki komolyzenét szeretne, annak a kapolcsi római katolikus templomba kell mennie, ahol többek között a Virtuózók tévéműsor szereplői is játszanak. Minket legjobban a keddi nap villanyozott fel, amikor is fél 8-kor templomkerti térzene: klasszikusok egyenruhában címmel zenél a Készenléti Rendőrség Zenekara.

Film

Budapest International Documentary Festival most először jön le a Völgybe szelektált filmválogatással. Külföldi dokumentumfilmek mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak munkáit is bemutatják, illetve levetítik Reisz Gáborral a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant. Minden vetítés után beszélgetéseket tartanak a közönséggel a készítőkkel.

Egyéb programok

  • Idén helikopterezésre is van lehetőség a fesztiválon. 10 ezer forintért megy velünk egy kis kört a gép, 21 ezerért pedig már egy nagyot.
  • A Jancsi Bácsi udvara nevű helyszínen minden nap este 6-tól hangoskönyv kölcsönzés címen egy-egy cigány származású ember mesél az életéről, akik példaértékűek a saját közösségükben.
  • Aki esetleg társasozni szeretne a haverokkal, annak érdemes megkeresnie majd a Magyar Társasjátékos Egyesületet, ami végig kint lesz a helyszínen.
  • Idén Csóromföldére költözött a Hellowood nemzetközi építészeti projekt Vigántpetendről, amivel voltaképpen egy teljesen új területtel bővült a fesztivál.
  • Érdemes családosoknak is lemenni a fesztiválra, mert szinte az összes helyszínen tartanak kifejezetten gyerekprogramok reggel 10-től délután 4-ig.
  • A helyszínek között óránként jár az ingyenes Csigabusz.


Rovatok