Index Vakbarát Hírportál

Sokkal erősebb fájdalomcsillapítót vehetett be Prince, mint ami rá volt írva a tablettákra

2016.08.22. 02:58

Olyan tablettákat találtak az április végén 57 évesen meghalt Prince otthonában, amik az erős fájdalomcsillapítót, a fentanilt tartalmazták. Azonban a tablettáknak a rajtuk szereplő elnevezés alapján csak a jóval kevésbé veszélyes acetamonifent és hidrokodint kellett volna tartalmazniuk, mondta a nyomozáshoz közel álló, névtelenséget kérő forrás az AP-nek.

A közel kéttucat tablettából a forrás szerint egynél már bebizonyosodott, hogy fentanil volt benne. Több tablettában pedig egészen más típusú hatóanyagokat is találtak, de a vizsgálat még folytatódik.

Csak június elején erősítette meg a rendőrség az orvosszakértői vizsgálat alapján, hogy Prince halálát gyógyszer-túladagolás, ezen belül is fentaniltartalmú fájdalomcsillapító okozta. A fentanil egy szintetikus opioid, amely ötvenszer erősebb, mint a vele rokon heroin.

A Star Tribune szerint a nyomozást folytató rendőrök nem tartják kizártnak, hogy Prince úgy vette be a tablettákat, hogy nem is tudta, hogy azok fentanilt tartalmaztak. Az AP forrásai szerint a még a Prince halála előtt elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki fentanilt a szervezetében, ezért úgy gondolják, hogy nem használhatta régóta.

A BBC szerint a fentanilnak azért is lehet egyre nagyobb szerepe a túladagolás okozta haláleseteknél az Egyesült Államokban, mert számos hamis gyógyszerben ezt használják fel.



Rovatok