Index Vakbarát Hírportál

Letaszították a trónról Halott Pénzt

2016.09.22. 14:45

A Dalszerző három havonta összerakja az adott évszak legnépszerűbb magyar zenéit a Youtube-on, más streamingszolgáltatókon, a Zeneszöveg.hu-n, a rádióban, illetve a MAHASZ különböző listáin. Most a nyári időszakot összegezték, amiből kiderül, hogy már nem Kis Grófo, Majka, Halott Pénz vagy a Wellhello a legnépszerűbb Youtube-on, hanem az online hiphop közegből egyre jobban kinövő Essem és egy Mario nevű előadó.

Sokáig úgy tűnt, hogy a nyár abszolút slágere Halott Pénz Bergendy-feldolgozása lesz, de a tavaszi első helyét nem sikerült megtartani, mert 100 ezerrel többször nézték meg Mario és Essem Semmi Gond című, latinos beütésű R&B számát a Youtube-on. Ezt a dalt a három hónap alatt közel 3,2 millió alkalommal indították el, ezzel félig-meddig hivatalosan is a nyár slágere lett Magyarországon.

A Youtube top20-ban összesen kilenc új dal került be, de alig van köztük klasszikus popelőadó, mindössze a Wellhello Retúrjegy, L.L. Junior Legszebb tévedés illetve Rúzsa Magdi Érj hozzám című száma ilyen, a többi friss sláger mind online közegben lett ismert. Ilyen például Horváth Tamás és Raul, Maxbear feat. Kennel33 feat. AK26 vagy Karola, aki Mr. Bustával készített közös számot. Az is feltűnő, hogy sok kifejezetten régi sláger is ott van a listán, mint a Maradjatok gyerekek (Kelemen Kabátban), az Élvezd (Punnany Massif) vagy az Apuveddmeg (Wellhello).

Ugyan a rádiós piacon egyre nehezebb a folyamatos állami beavatkozás miatt tiszta képet kapni bármiről, ezért a MAHASZ nyári rádiós toplistája is látványosan eklektikus. Az abszolút sláger itt a Wellhello A város szemei című száma és csak nekik, illetve Wolf Katinak és Deniznek sikerült duplázni a top20-ban. Ez a lista egyébként is egészen elkeserítő, hiszen van itt minden Geszti Pétertől Pál Dénesen át a Kowalsky meg a Vegáig, de a rádióhallgatók ezeket szeretik, akkor igazán egy szavunk sem lehet.

A MAHASZ kis- és naglemezlistája is hasonlóan elkeserítő. Ákos Ugyanúgy c. számát vették meg a legtöbben, utána jön Rúzsa Magdi, aztán Halott Pénz kétszer. Halott Pénz és a Wellhello eléggé dominálnak ezen a listán, ami egyáltalán nem baj, az már sokkal inkább, hogy vajon ki vesz magának otthon Wolf Kati- vagy Ismerős Arcok-dalokat. Az meg pláne nagyon furcsa, hogy az EB óta még mindig elnyűhetetlen Az éjjel soha nem érhet véget eredeti és új verziója csak a hetedik és hatodik helyre fért oda.

Az album toplista már-már a katasztrofálisnak is mondható, konkrétan a 20 legnépszerűbb lemezből mindössze öt olyan van, ami 2016-ban jelent meg, azokat is az Ossián, a Hooligans, a Kowalsky meg a Vega és a Dupla KáVé készítette, a Punnany Massif Fel 2 című lemeze meg nem is nagylemez, hanem "csak" EP. Van viszont best of válogatás a méltán híres Desperadótól, de nagyon dominánsak az olyan fesztiválos vagy tematikus válogatások, mint a focis Bon Voyage, vagy a Strand és a Volt fesztivál gyűjtése, ami annyira szuper népszerű volt idén, hogy mindkettő két-két alkalommal van a listán. Persze ez semmi egy bizonyos debreceni rockzenekarhoz képest. 

A Tankcsapda ugyanis öt különböző kiadvánnyal szerepel a listán, és a DVD-jük található az első helyen.

Szóval a MOL-kutakon bevezetett akció még mindig érezteti a hatását.

Annyira kevesen hallgattak magyar számokat a Spotify-on és más streamereken, hogy most nem is készült ilyen tematikus toplista, de legalább van helyette Zeneszöveg.hu-lista, ami a legtöbbször lekeresett dalszövegeket gyűjti. Na, itt aztán tényleg nincs semmi meglepő, a foci EB miatt nyilván minden második emeber Az éjjel soha nem érhet véget szövegére volt kíváncsi, hiszen a 4-es, 6-os villamosról lelógva senki sem akar beégni a többi drukker haver előtt. Nagyon sokan akarták tudni a szövegét a Nélkülednek (Ismerős Arcok), a Honeybeastnek (Bódottá) és a Mit mondjak még?-nek (Kowalsky meg a Vega), és az is feltűnő, hogy kortárs előadók közül a Halott Pénz, Wellhello, Punnany Massif mesterhármas mellé csak az Ocho Macho és a Quimby fért oda, utóbbi nyilván a Most múlik pontosannal.

Természetesen a kommentszekcióban továbbra is ki lehet engedni a gőzt kedves olvasóinknak, ahogy eddig is.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok