Index Vakbarát Hírportál

Presser szerint Kanye West kiszúrásból vinné a perüket Kaliforniába

2016.11.30. 18:10

A Daily Mail birtokába jutott dokumentumok szerint a rapper New York helyett kaliforniai bíróság elé vinné Presser Gábor ellene indított szerzői jogi perét, a magyar zenész azonban abszurdnak tartja West kérését.

Presser májusban perelte be Kanye Westet 2 és fél millió dollárra (mintegy 700 millió forint), amiért az amerikai világsztár szerinte engedély nélkül használta fel a Gyöngyhajú lányt: a dal részletét Kanye a New Slaves című 2013-as számában használta fel. Az 1969-es Omega-sláger 1 perc 26 másodpercig hallható benne.

A Daily Mail most úgy tudja, West ügyvédje november 11-én azt indítványozta, hogy a New York-i bíróság helyett Kaliforniában tárgyalják meg az ügyet, mivel az az összes alperes (West, továbbá a zeneműkiadója, a Please Gimme My Publishing Inc. és a Sony Music) számára kényelmesebb lenne a helyszín. West továbbá azt is állítja, hogy engedély birtokában használta fel a magyar slágert.

Presser Gábor válaszul arra kérte a bíróságot, hogy a tárgyalás helyszíne továbbra is maradjon New York, mivel számára Los Angeles sokkal nehezebben megközelíthető, ezért aránytalan pénzügyi, időbeli és egészségi terhet jelentene számára, ha ott zajlana le a per.

"Magyar szinten sikeres zeneszerző vagyok ugyan, de az anyagi lehetőségeim nincsenek egy ligában Kanye Westével. Nyilvánvalóan igazságtalan lenne, ha a vádlottak az anyagi fölényüket arra használnák, hogy megfosszanak engem attól, hogy az általam választott bíróság tárgyalja az ügyet" - írta a dokumentumban Presser, aki emlékeztetett arra is, hogy Westnek van lakása New Yorkban is, és a többi alperes is rendelkezik irodával a városban.

Kanye Westet a múlt hét óta egy pszichiátriai klinikán kezelik, kimerültség és alváshiány miatt, és a turnéját is le kellett mondania. 

Presser arra hivatkozva perelte be Westet, hogy az ügyvédei mindössze 24 órát adtak neki, hogy megadja az engedélyt, majd egy 10 ezer dolláros előleggel próbálták előremozdítani az ügyet, eleve feltételezve, hogy a magyar zeneszerző hozzájárul a szerzeménye felhasználásához. Presser azonban a 10 ezer dolláros csekket nem fogadta el, helyette tovább szeretett volna tárgyalni, de erre szerinte West és ügyvédjei nem voltak hajlandóak.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok