Index Vakbarát Hírportál

Már nem is prémium fesztivál a Balaton Sound

DSC6784
2017.07.06. 12:00 Módosítva: 2017.07.06. 12:47

Az első nap alapján kimondhatjuk: a Balaton Sound újabb nagy lépést tett afelé, hogy Magyarország legkedveltebb prémium fesztiváljából lassan a régió, sőt bátran mondhatjuk, hogy egész Európa ötcsillagos, supreme rendezvényévé váljon.

És itt most nem arra gondolok, hogy idén minden eddiginél több a villogó vizuál, a pirotechnika és a boldog partizók arcába robbanó festékpatron. Pedig egyrészt a fesztiválra látogatott az Elrow, ami a világ egyik leglátványosabb house partisorozata, ahol tényleg az a legnagyobb fenyegetés, hogy belefulladunk a konfettibe vagy a kattogó ütemekbe. Másrészt idén már a Soundon is van utcaszínház, hogy a tökig villogó ledekbe csavart meg groteszk jelmezekbe bújtatott művészek szórakoztassák azokat, akik csak egy kis nyugalomra, mély levegőre, esetleg egy gyrosra vágynak két helyszín közt téblábolva.

Nem, a Balaton Sound igazi újítása, hogy az első nap tapasztalatai alapján nincs tömeg. Persze a helyszínek közti üres tér is megnőtt, és a Party Aréna is minden eddiginél nagyobb lett, de azért a legnagyobb változást mégis az hozta el, hogy nem akarnak egymás lábára taposva Armin Van Buurenre zakatolni a tömegek.

Persze el kell keserítenem azokat, akik egy szakadt 4-es BMW-vel akarnak egészen a Scitec Open Fitness Barig hajtatni a lányok fenekét stírölve, de a fesztivál első napján akár este is lehetett a bejárathoz közel parkolóhelyeket találni. Ha mázlink volt, egy neonszínű Porsche Cayenne és egy optikai tuningolt Audi A4-es közé pont befértünk az „M. Richárd”-i értelemben vetten menő kabrióval.

Superior árak

A Balaton Sound lassan egy nagy, kicsit poros VIP lesz, így nem meglepő, hogy az árakat sem a gyalogsági surranóban, kannás bortól részegen tarháló punkokra szabták. Sőt lassan a prémiumból az exclusive first class kategóriába emelkednek. Amíg ugyanis a Volton 520 forintot kértek egy korsó sörért, addig itt 790-be kerül, ráadásul ez amolyan superior korsó, amibe csak 4 decit töltenek. Egy félliteres kóla 490 forint, egy Aperol Spritz meg 1970, bár a Red Bull Bárban valamiért akciósan, 1870 forintért adják, és hát ne felejtsük: a milliárdosok sem azért olyan gazdagok, mert felelőtlenül költekeznek, hanem mert képesek minden helyzetből kihozni a legjobb ár-érték arányú megoldásokat! És csak egy tucat jóárasított Aperol Spritz, és máris ingyen jutottunk egy gyroshoz. Steve Jobs vagy Mészáros Lőrinc is kicsiben kezdte, ezt jobb, ha egy életre megjegyezzük!

De persze nem az Aperol Spritz a legdrágább ital, amitől megfájdulhat a fejünk: egy Long Island Ice Tea 3200 forint, ha egy egész vödörrel kérünk, akkor pedig akár 14 ezer forintot is otthagyhatunk a pultnál, ellenben biztos, hogy örök emlékeket szerzünk magunknak, ahogy egy neonpink műanyag bödönt szorongatva, egy villogó ledes műjégkockával a szánkban hányunk sugárban a Balatonba a Rossmann Stégről a festői naplementében.

Egy átlagos koktél amúgy 2100 forint, de ezt két árfelhajtó tényező is befolyásolhatja: az egyik, hogy a pultosok hajlamosak a jóárasított koktél helyett tételenként számlázni, és az akár 1700 forintba is kerülő feles mellé fél liter üdítőt felcsapni a számlára, majd persze csak két és fél decit a jégkockákra tölteni. A másik ugye a borravaló, ami a Festipay-terminálokon 10 százalékra van kalibrálva, és persze csökkenthetjük, de mégis ki meri nagy nyilvánosság előtt lenullázni a jattot? Jó, hogy nem mondod zavartan a pultos lánynak, hogy hát még nincs befizetve a villanyszámla, meg tudod mennyit eszik a Bömös?

Olcsó fánk állami hitelből

Az italokhoz képest az ételeket kifejezetten akciósan mérik, és amúgy is van Aldi a fesztiválon, vagyis tartósan alacsony árú kakaós csigával is kihúzhatjuk két koktélozás között. A rendezvény legjobb ár-érték arányú kajája minden bizonnyal Andy Vajnáné született Palácsik Tímea kitelepült fánkozója: már 290 forintért kaphatunk egy fánkot, ehhez képest még a 600 forintos üres lángos is rablás. 1200 a gyros, 1290 a hagymával és csalamádéval is megtömött hot dog, pizzaszeletet meg 690 és 1000 forint között kaphatunk, az olcsóbb verziókat a parton keressük, az árak a Nagyszínpad felé közeledve rohamosan nőnek.

Ha az ételben is a prémium minőséget választanánk, akkor van Angus marhából és királyrákból készül Surf and Turf szendvics 2500-ért, de talán jobban megéri egy Zing Hipszter hamburger 1650-ért, vagy a hülye nevű, a Despacito évében talán spanyolosan kiejtendő Che-Che food truckjének steakszendvicse 1990-ért.

Szemétszedési hozzájárulás

Az idei év újítása, hogy a Balaton Soundon az 500 forintos kártyaregisztrálási díj mellett újabb 500 forintot kell fizetni hulladékdíj címen. Ezért a pénzért kapunk egy szemeteszsákot, hogy ha úgy adódik, összegyűjthessük más szemetét, vagy rögtön elcsomagolhassuk az SUV-val hajnalban elcsapott kisállatokat.

A fesztiválon továbbra sem lehet készpénzzel fizetni, csak Festipay-kártyával vagy paypassos MasterCarddal tudunk italhoz és ételhez jutni.

Idén a látogatók előre megrendelhetik a Festipay-kártyát, amit rögtön a karszalaggal át is vehetnek, hogy ne kelljen még egyszer beállni egy másik sorba.

Sőt, idén már van Festipay-feltöltő automata, ami ráadásul paypass-kompatibilis: vagyis egy érintéssel feltölthetjük a bankkártyánkról a kártyát, amivel egy érintéssel fizethetünk, ahelyett, hogy a bankkártyánkkal fizetnének egy érintéssel. Hogy ennek mi értelme? Fogalmam sincs, nekem csak az jut eszembe, hogy félhangosan el tudjuk mondani az automata előtt állva, hogy: „Jaj, megint tíz misi alatt van az egyenlegem, sebaj, rakok a kártyámra 200 ezret, az csak elég lesz Tiëstóig."

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok