Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Tom Petty

2017.10.02. 21:28 Módosítva: 2017.10.03. 07:08

Magyar idő szerint hétfő este meghalt Tom Petty amerikai zenész, írja a BBC. A család egy közleményt adott ki, amelyben megerősítették a hírt. Petty Los Angeles-i idő szerint vasárnap került kórházba, miután leállt a szíve. Korábban olyan hírek érkeztek, hogy ugyan a szíve megállt, de gépekkel életben tartják. Az orvosoknak végül nem sikerült megmenteni az életét. 66 éves volt. 

Ha valakit megkérdeznénk, hogy ki a világ egyik legtöbb lemezt eladó zenésze, Tom Petty nem biztos, hogy sokaknak az első választás lenne. Pedig a Heartbreakers nevű zenekarával, szólóban, vagy a Travelling Wilburys nevű szupergrupjával (amiben George Harrison, Roy Orbison, Bob Dylan, és Jeff Lynne is benne volt) összesen 80 millió albumot adott el.

Tom Petty 1950. október 20-án született a floridai Gainesville-ben. A zene Elvis miatt kezdte el érdekelni, 17 éves korában már beszállt az első zenekarába, a Mudcrutchba. Az igazi siker azonban a hetvenes-nyolcvanas években találta meg. A Tom Petty & The Heartbreakers nevű zenekarával (aminek több tagja a Mudcrutchból jött), és az egyszerű, slágeres, de szórakoztató rockzenéjével már befutott, a harmadik lemezük (Damn The Torpedoes!) már kétmillió példányban kelt el. Az Egyesült Államokban sikeres volt, de a világhír a nyolcvanas évek második felében érte el, amikor egyedül próbálkozott.

Ekkor csatlakozott George Harrison Travelling Wilburys nevű szupergrupjába, olyan zenészek mellé, mint Roy Orbison, Bob Dylan, és Jeff Lynne (Electric Light Orchestra), ami már önmagában megállta a helyét (főleg a Handle With Care című slágerük), de ekkor jelent meg a Full Moon Fever című, ötszörös platina szólóalbuma, olyan számokkal, mint a Free Fallin' vagy a Runnin' Down A Dream. Petty jól alkalmazkodott az új, videóklipes korszakhoz, a klipjei nagy költségvetésből készültek, a későbbi, Into The Great Wide Open főszereplője például Johnny Depp volt, a The Last Dance Of Mary Jane-nek pedig Kim Basinger. Ezek a számok már megint a Heartbreakersszel közösen jelentek meg.

Petty a kilencvenes és kétezres években is aktív volt, habár azóta egyik száma sem lett akkora sláger, mint a csúcskorszakában, volt akkora rajongótábora, hogy fenntartsa magát. Egy új generáció is megismerhette őt: a Grand Theft Auto: San Andreas nevű videojátékban például a Runnin' Down A Dream is feltűnt. Aktívan turnézott, halála előtt kevesebb, mint egy héttel még fellépett a Los Angeles-i Hollywood Bowlban.

Egyszerű, de hatásos popzenéje (ami ugyanúgy merítkezett az amerikai rockhagyományokból, mint a folkból vagy a countryból) nagy hatással volt több, új zenekarra is, nélküle más lett volna a kilencvenes és kétezres évek amerikai indie rockja.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok