Index Vakbarát Hírportál

Életre keltek Galla Miklós festményei

videodiszko
2018.04.28. 07:19

Hamarosan duplalemezen foglalja össze zenei életművét Galla Miklós, aki a héten egy vadiúj dalt is bemutatott. Tyler, the Creator és Mac DeMarco a visszatérő The Internet klipjében tűnt fel, Kendrick Lamar kungfumesterré változott SZA kedvéért, a Franz Ferdinand pedig még talán sosem volt ilyen idétlen. Ezúttal is a hét legérdekesebb klipjei közül válogattunk a Videódiszkóban.

Oneohtrix Point Never: Black Snow

rendezte: Daniel Lopatin

Daniel Lopatin márciusban jelentette be Oneohtrix Point Never nevű projektjének következő albumát, amely Age Of cím alatt jelenik majd meg a Warpnál június elején. A lemezhez a héten végre befutott az első single is, és már azt is tudni, hogy az anyagon olyan előadók működnek közre, mint James Blake, Prurient, Kelsey Lu, valamint Anohni, akinek a hangját ebben a számban is hallani. (Anohni zseniális, Hopelessness című lemezéről itt írtunk hosszabban.) A Black Snow című dalhoz ráadásul maga Lopatin rendezett klipet, nem is akármilyent. 

The Internet: Roll (Burbank Funk)

rendezte: Joe Weil

"Ok, nagyjából három éve nem dobtunk ki semmit, lol. Kinek kell új zene?" – spanolta fel a rajongókat minden idők egyik leghülyébb nevű zenekara múlt pénteken, április 20-án. A csapat a 2015-ös, Grammy-díjra is jelölt Ego Death óta tényleg nem jelentkezett semmivel, aztán egy héttel a hangulatkeltő tweet után videóval együtt futott be egy új dal. A klipben a zenekar mellett feltűnik egy csomó haver, például Tyler, the Creator, Dev Hynes (Blood Orange, Lightspeed Champion), Mac DeMarco, Thundercat, Kamasi Washington, meg mások. Szép kis névsor!

Son Lux: The Fool You Need

rendezte: Jean-Paul Frenay

A Son Lux márciusi koncertjére már több mint egy hónappal korábban elfogytak a jegyek, a héten viszont bejelentették, hogy a zenekar októberben visszatér Magyarországra, így aki akkor lemararadt, az ősszel pótolhat, aki pedig láthatta őket, néhány hónap múlva újrázhat. Az amerikai zenekar az év elején adta ki ötödik, Brighter Wounds című albumát, ezzel térnek vissza Budapestre, és ezen szerepel a Fool You Need című szerzemény is, ami szintén a héten kapott klipet. A Son Lux az Akváriumban játszik majd október 8-án.

Franz Ferdinand: Glimpse Of Love

rendezte: Alice Kunisue

Idén februárban – némi tagcsere és egy Sparksszal közös lemez után – adta ki legújabb albumát a Franz Ferdinand, és bár az anyag nem szólt nagyot, senki sem bántotta, hiszen tényleg tök rendben volt. Az Always Ascending című lemezről ezúttal a Glimpse of Love kapott videót régi BBC-dokukat idéző képi világgal, nevetséges koreográfiákkal, hülye ruhákkal meg aranyosan rohangáló bárányokkal. A klip egyébként egy Párizs környéki kúriában forgott.

Galla Miklós: Konstrukció

készítette: Kormány Attila

Szinopszis, katarzis, adapter, karburátor, kondenzátor – ilyen idióta szavakat sorol Galla Miklós új dalában, az akár Kraftwerk-paródiaként is értelmezhető Konstrukcióban. A zenei újságíróból lett humorista május 11-én jelenteti meg duplalemezét Bélát itt ne keressék - Elektromiklós Gallantológia cím alatt. Az anyagon új köntösben hallhatóak Galla nagyszerű zenekarának, a GM49-nek olyan szintén nagyszerű slágerei, mint a Bélát itt ne keressék, a Kötöde vagy a Brékó, brékó, de más csemegéket is találni majd rajta. "Immár 21. századi, elektronikus hangszerelésben szólnak az ikonikus és kevésbé ikonikus, de mindenképp ironikus dalok!" – idézi Gallát a Recorder. Az album egyetlen, teljes egészében új dala a Konstrukció, amelyhez Kormány Attila Galla két geometrikus absztrakt festményének felhasználásával készített szöveges videót – klipnek talán túlzás nevezni.

SZA feat. Kendrick Lamar: Doves In The Wind

rendezte: Nabil

Kendrick Lamar lebegő kungfumesterként tűnik fel SZA legújabb videójában, amelyben az énekesnő lóháton érkezik a sivatagban tanyázó rapperhez, majd rendkívüli képeségei ellenére jól móresre is tanítja a Pulitzer-díjas zenészt, aztán ellenfeléhez hasonlóan ő is levitálni kezd. A párbeszédek nagyon mókásak, már csak azok miatt is megéri megsasolni a videót. A szám, amelyhez a klip készült, SZA tavalyi, Ctrl című debütalbumán szerepelt.

Czarface & MF DOOM: Meddle With Metal

rendezte: James Reitano

Akinek bejött SZA és Kendrick Lamar verekedős videója, mindenképp menjen rá a Meddle With Metal képregényeket idéző, animációs klipjére is. A szám a Czarface hip-hip szupercsapat és MF DOOM közös albumán szerepelt. A Czarface Meets Metal Face című anyag március végén jelent meg.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok