Index Vakbarát Hírportál

Zenévé változtatta a szimfonikus zenekar a homofób levelet

2018.05.31. 22:32

Különleges módját választotta a Helsingborg Szimfónikus Zenekar, hogy reagáljon az egyik bérletet váltó zenerajongó gyűlölködő, homofób levelére. A Guardian cikke szerint az öt bekezdéses levél névtelen írója azt kifogásolta, hogy a zenekar legutóbbi repertoárjában koncepciózusan csak meleg zeneszerzők művei szerepeltek. A felháborodott zenerajongó azt írta a levelében, hogy vissza fogja váltani a bérletét, mert a zenekar felszállt a “buzivonatra”, és ettől hánynia kell. 

Frederik Österling zeneszerző a melegségét nyíltan vállaló Rikard Söderberg tenorista javaslatára, egy kantátává változtatta a gyűlölködő levelet. Österling a Queerty-nek, ahol a következőket mondta az eset kapcsán: 

“A kapott levélből sütött a gyűlölet és a két ember egymás iránti szeretetétől való félelem. Egy percig se tanakodtam, amikor Söderberg felvetette, hogy írjak hozzá zenét…A formának és a zenének köszönhetően felfedhetjük az érzéseket, amiket a levél írója ki akar fejezni, miközben pontosan azt tesszük, ami a művészet feladata: Reflektálunk a minket körülvevő világ történéseire.” 

A Bögtåget (Buzivonat) névre keresztelt művet május 26-án mutatta be a zenekar. Ezen kívül elhangzott Robert Schumann Asszonyszerelem, asszonysors című műve is, amit egy férfi énekelt. Söderberg két hete posztolt is egy videót, amiben előadott egy rövid részletet a Bögtågetből. 



Rovatok