Index Vakbarát Hírportál

Kártérítést nyert Cliff Richards, mert élőben közvetítették a házkutatását

2018.07.18. 13:18

Több százezer font kártérítést nyert a BBC-től és a rendőrségtől Cliff Richard, akit négy évvel ezelőtt gyermekmolesztálással vádoltak. A londoni felsőbíróság szerdai végzése alapján a brit közszolgálati médiatársaság és Dél-Yorkshire megye rendőrsége összesen 210 ezer fontot (77 millió forintot) köteles fizetni a 77 éves zenésznek.

A rendőrök 2014 augusztusában szexuális visszaélések gyanúja miatt kutatták át a házát, és ezt a BBC a helyszínről, élő adásban közvetítette. Az énekest négy férfi jelentette fel, azt állítva, hogy a popsztár szexuális bűncselekményeket követett el ellenük 1953 és 1984 között.

Cliff Richard a komoly nemzetközi feltűnést keltő házkutatás idején Portugáliában nyaralt, de nem sokkal később hazatért, és önként megjelent a területileg illetékes Dél-Yorkshire megyei rendőrségen, ahol kihallgatták.

Nem vették őrizetbe és vádat sem emeltek ellene, az ügyészség pedig 2016 júniusában közölte, hogy bizonyíték hiányában megszünteti a vizsgálatot. Cliff Richard végig teljesen megalapozatlannak és hamisnak minősítette a feljelentésben foglalt állításokat, és már a házkutatás után kilátásba helyezte, hogy kártérítési pert indít a BBC és az ügyben eljáró rendőrkapitányság ellen.

Ne maradjon le semmiről!

Ezt két éve meg is tette, és ebben az ügyben hozott a BBC számára súlyosan elmarasztaló ítéletet szerdán a londoni felsőbíróság eljáró tanácsa, ami kimondja, hogy a BBC  súlyosan és "bizonyos mértékig szenzációhajhász" módon megsértette az énekes magánéleti jogait. Az élő házkutatást a nézők a földről és a levegőből is figyelemmel kísérhették, a BBC ugyanis egy helikoptert is a helyszínre küldött.  A helikopteres stáb kamerái a ház ablakain keresztül ráközelítettek arra, ahogy a rendőrök a zenész személyes holmijai között kutakodnak.  A popsztárnak megítélt 210 ezer font kártérítésből a BBC-nek 65 százalékot, Dél-Yorkshire megye rendőrségének 35 százalékot kell kifizetnie.

Cliff Richard minden idők egyik legsikeresebb brit könnyűzenei előadóművésze, karrierje során 21,5 millió lemeze fogyott, kétszer képviselte Nagy-Britanniát az Eurovíziós Dalfesztiválon. II. Erzsébet királynő 1995-ben emelte az énekest a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra.Rovatok