Index Vakbarát Hírportál

Ed Sheeran és Bruno Mars szinte csóró a U2 vagyonához képest

2018.07.25. 09:09

A zenészek közül a U2 szedte össze a legtöbb pénzt tavaly az Egyesült Államokban, és 54,5 millió dolláros bevételének 95 százaléka koncertekből keletkezett – közölte a Billboard amerikai zenei honlap. Bono és együttese zsúfolásig megtelt stadionokban adott rengeteg koncertet a The Joshue Tree című legendás album megjelenésének 30. évfordulója alkalmából. A Billboard hozzáteszi: nem elég, hogy Bonóék mindenkit lenyomtak, de ráadásul újoncok a listán: tavaly nem is szerepeltek a top 50-ben.

Alig lemaradva második helyen, 52,5 millió dollárral Garth Brooks countrysztár végzett a tavalyi bevételi ranglistán. Némiképp meglepő módon egy metálzenekar, a Metallica lett a harmadik helyezett 43,2 milliós bevétellel. Mondjuk a számokat nézve már nem olyan meglepő a dolog: új lemezükből, az előző néhánynál szerintünk is sokkal jobb Hardwired... To Self-Destructból 585 000-et adtak el csak tavaly (noha a lemez már 2016-os), összesen 1,4 milliós lemezeladásukkal pedig az első helyen végeztek.

A Metallica harmadik helye úgy állt össze, hogy a koncertezésből összeszedett pénzzel a negyedikek lettek, több mint 30 milliót szedtek így össze a turnéval, amellyel Magyarországra is eljöttek, hogy énekeljenek egy kis Tankcsapdát a magyar közönségnek.

Utánuk jön a toplistán Bruno Mars (40,7 millió), Ed Sheeran (31,3 millió), majd pedig az első nő a listán, Lady Gaga (29,7 millió). Utánuk következik Billy Joel, majd a Guns N' Roses, szinte csak turnézásból összeszedett bevétellel: 27,8 milliójuk legnagyobb részét, 25,9 milliót a már harmadik éve folyamatosan nyomott Not In This Lifetime című turnéjukkal szedték össze, ami nem is csoda, hiszen évtizedek óta most először állt egy színpadra a két legendás alapítótag, Axl Rose és Slash, ráadásul bécsi élményeink alapján azt is ki lehet jelenteni, hogy hosszú ideje a legjobb formában vannak most Axlék.

A tízes listára még a Pink Floyd legendája, Roger Waters és a Coldplay fért fel. A rapperek közül Kendrick Lamar végzett a legjobb – 13. – helyen. A teljes, ötvenes lista itt olvasható.

A Billboard hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államokban már a koncertkörutak képezik messze a legjelentősebb bevételi forrást a zenészek számára. A múlt év ötven legtöbbet kereső előadója koncertekből szerezte bevételének 80 százalékát. 

A tavaly nem turnézó előadók közül csak kettőnek sikerült bekerülni az 50-es ranglistára: Drake kanadai rapper, aki különösen sokat keresett a streamingszolgáltatókon, 8,7 millió dolláros bevétellel a 37. helyen végzett, Taylor Swift popsztárnak pedig a CD-eladásokból és letöltésekből keletkezett a 48. helyezéshez elegendő bevétele, írja az MTI. 

Az ötven legjobban kereső előadó együttes bevétele 12,9 százalékkal 961 millió dollárra emelkedett tavaly az egy évvel korábbi 851 millióról.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok