Index Vakbarát Hírportál

Idén szinte biztosan rekordot dönt a Sziget

AVP 5695
2018.08.07. 18:47 Módosítva: 2018.08.07. 18:52

Amit már tudunk az idei Szigetről

  • Egymilliárd forinttal többet költött a Sziget idén a fellépőkre, összesen 8,6 milliárd forintot
  • A Festipay kártya (és vele az 500 forintos letéti díj) megszűnik, idéntől a karszalag is alkalmas lesz fizetésre 
  • A karszalagot applikáción keresztül lehet feltölteni, a 300 forint feletti összeget, amit nem használt fel, mindenki visszakapja a kártyájára, nem kell sorban állni a pénz visszaszerzése miatt (vagy benthagyni a maradék pénzt)
  • Idén re:pohár lesz, hogy másfél millió eldobható műanyag poharat váltsanak ki vele. Ezért egyszer kell 450 forintot fizetni és utána ingyenesen mindig cserélik. Ha valaki nem akarja állandóan magánál tartani, akkor a pultokban kérhető egy token, hogy ne kelljen újra fizetni érte. 

Több nap is lehet teltház

Az idei line-up megtette a hatását, sokkal jobban fogynak a jegyek, mint tavaly, vagyis a 2017-ben tapasztalt üdítő szellősség idén nem lesz jellemző a fesztiválra.

A hétfői napijegyek bármelyik pillanatban elfogyhatnak, de a szerdát és a csütörtököt leszámítva mindegyik napra már csak viszonylag kevés jegy áll rendelkezésre. Kádár Tamás, főszervező szerint minden jel arra mutat, hogy

idén megdöntik a rekordot és 500 ezer látogató felett zárják az idei évet.

Nagyon fontos, hogy a jegyeket továbbra is csak személyigazolvánnyal együtt lehet átvenni, így anélkül továbbra sem tanácsos elindulni a Szigetre. A nagyobb érdeklődés miatt érdemes minél hamarabb elindulni a Szigetre, kalkulálni a sorban állás idejével is, különösen a hétvégén, illetve hétfőn is.

Nincs többé külön bejárat és kijárat a Partisátornál

A helyszínekkel kapcsolatos legnagyobb újdonság, hogy a Party Aréna és az A38 sátor körül is megszűnt a kordon, illetve a szigorúan ellenőrzött be- és kijárat. Erre korábban biztonsági előírások miatt volt szükség, így látták biztosítottnak, hogy veszély esetén mindenki épségben tudja elhagyni a területet. Továbbá így tudják a szervezők is ellenőrizni, hogy ne menjen be túl sok ember a sátorba. Ez idéntől megszűnik, egyik sátor sincs körülvéve úgynevezett buffer zónával, bárhol szabadon lehet be és ki menni. Ez papíron egy remek változás, de a teltházas napokon így is könnyen előfordulhat, hogy nem fér be valaki a sátorba. Továbbá jellemző volt még a korábbi években, hogy az A38 és a Nagyszínpad közötti területen 11 és éjfél között óriási tumultus alakul ki. Kádár Tamás az Indexnek elmondta, hogy tudnak róla, hogy ez egy különösen fontos pontja a fesztiválnak, ha túl sok ember gyűlik majd össze, akkor forgalomtereléssel igyekeznek majd elkerülni a tömegjeleneteket.

Óriási hőség lesz

Az előrejelzések szerint végig a kánikula lesz a Szigeten, fontos megjegyezni, hogy mindenki hozhat be magával 2 és fél liter vizet, illetve nem kereskedelmi mennyiségben ételt is. Emellett érdemes napszemüveggel, kalappal készülni, mert bár a szervezők igyekeztek növelni az árnyékos területek arányát, azért így is sok helyen elkerülhetetlen a tűző nap, pláne a délutáni koncertek során.

A hőség miatt az idei Sziget egyik legkedveltebb pontja biztosan a Sziget Beach lesz. A szervezőknek szerencséjük volt, mert a Duna alacsony vízállása miatt az eddigieknél nagyobb területet tudtak kialakítani, ahol a fesztiválozók bemehetnek a vízbe. Kádár Tamás főszervező szerint

egyszerre összesen 1000 ember tud majd a vízben fürdőzni.

A Sziget Beach idén is a sziget északi részén található a Cökxpon Chill Garden mögött, ahol árnyékos területen lehet pihenni, vagy társasozni, illetve bizonyos időpontokban akár jógázni is.

Környezetbarát villával lehet enni a gyros tálat

Már tavaly is azt írtuk, hogy soha nem volt még ilyen széles ételválaszték a Szigeten, de idén még így is sikerült 1-2 újdonságot észrevenni. Egyre több helyen kínálnak például vegán ételeket, de van már gluténmentes pizza is. A fesztivál nemzetközi jellege itt is megjelenik, számos olasz, kínai, görög, mexikói konyha, természetesen a szokásos streetfoodokkal együtt.

A kaját átlagosan 2000 forintért mérik, egy gyrost pitában 1500-1800 forintért árulnak, a tál az 2300-2500 körül indul, egy nagyobb méretű burger is 1800 forintnál kezdődik, de ha kérünk bele mondjuk sajtot, vagy mellé egy krumplit, akkor máris bőven 2000 forint felett járunk. A hotdog ára 1000 és 1800 forint között alakul, egy kisebb adag tészta 1900 egy nagyobb 2300 és ebben szintén nincs benne például a sajt, ami plusz 300 forint. Ezeket, a tavaly már megszokott módon, csak lebomló evőeszközökkel lehet elfogyasztani, nincsenek műanyag evőeszközök és

a szívószálakat is csak akkor adják az italokhoz, ha valaki külön kéri.

A dobozos Dreher sörök idén 800 forintért mennek, lehet kapni a sima változat mellett hidegkomlós és tripla komlós változatot is. Csapolt sört láttunk 550-ért, amihez még hozzájön a re:pohár egyszeri, 450 forintos ára, így az első sörért majdnem ezer forintot kell otthagyni. Fröccsbe a bor decijét 450 forintért mérik, a borfaluban elég komoly választékot lehet találni, de itt előfordul, hogy a jobbért többet is kérnek, bőven vannak drágább, 500-600 forint/deci áron árul borok is. A röviditalok drágultak kicsit a tavalyi 1150 forinthoz képest, idén 1250-et kérnek a vodkáért a pálinkáért és minden másért. A koktélok 1700-1800 forintos árról indulnak, természetesen több helyen árulják őket vödrös kiszerelésben is, sok ezer forintért.

Ledek, ameddig csak a szem ellát

Új külsőt kapott a Nagyszínpad, ez leginkább ott érhető tetten, hogy

középről eltűnt a hatalmas Sziget logó,

így sokkal laposabbnak tűnik az egész, pedig valójában ugyanaz a szerkezet, mint tavaly is volt. A színpadot minden irányból led frízek veszik körül, amiken mehet majd az extra vizuál a koncerteken.

A Szigetre való beköltözés már vasárnap elindult, azóta folyamatosan érkeznek a kempingekbe, amik jelentős része kedd délutánra meg is telt.

Ezek között a legnagyobb újdonságot az jelenti, hogy idén először van ecokemping, aminek nincs ökológiai lábnyoma, az energiát napelemről nyerik és ebben a szikrázó napsütésben olyan sokat tudnak termelni, hogy egy részét a fesztivál egyéb területein is hasznosítják. Benis Dániel műszaki igazgató elmondása alapján ezt próbajelleggel indították el, szándékosan kis léptékben. Hosszú távú céljuk viszont, hogy az itt szerzett tapasztalatok alapján a Sziget kempingjei közül minél több olyan legyen, ami maximálisan környezetbarát, ahol még a takarítószerek is környezetkímélőek. Az ecokempingben egyébként biopiac és közösségi reggeli is várja a lakókat.

Sok év után először fordul elő a Szigeten, hogy

nem Hollandiából érkezik a legtöbb vendég, hanem Angliából.

Ez több tényezőnek is köszönhető, újfajta kampánnyal jelent meg a piacon a Sziget, de az is sokat segített, hogy idén nem volt Glastonbury fesztivál. Az innen érkező vendégek általában line-up alapján döntenek a fesztiválok mellett, és ez is egy visszajelzés arra, hogy sikerült kurrens neveket találni a Nagyszínpadra, ami az utóbbi években egyre ritkábban sikerült. Kádár elmondta, hogy nem egyszer fellángolásról van szó, már zajlik a jövő évi fesztivál előkészítése és az ideihez mérhető sztárokkal terveznek 2019-ben is.

Új helyszín idén a Karaván Sátor, ami az egykori Roma sátor legfrissebb reinkarnációja. Itt etnikai kisebbségeké lesz a főszerep, lesznek kurd zenészek, fellép a mohácsi tamburazenekar, de ezenkívül mindennap főznek valamilyen különleges, helyi ételt, továbbá filmvetítéseket is tartanak. A Civil Sziget egyébként új helyszínre költözött, ugyanazon az út mentén található ahol eddig, de eggyel közelebb került a bejárathoz, Kádár Tamás szerint így szebb környezetben mutathatják be programjaikat a civil szervezetek.

Egyebek:

  • A Szigeten felállítottak egy 600 fős egészségügyi bázist, ahol sok orvos és ápoló látja el azokat, akikkel valamilyen baleset történik a fesztivál ideje alatt. Ezenkívül 300 tűzoltó, 1200 biztonsági őr és még további 100 biztonsági személy foglalkozik azzal, hogy mindenki épségben maradjon.
  • Még több díszt helyeztek ki, mint tavaly, már 40 kilométernyi fényfűzér található a Szigeten, ehhez jön még hozzá 1000 lampion, illetve egyéb művészeti alkotások.
  • 1200 mobil wc, 600 angol wc szolgálja ki a fesztiválozókat, de a legjobb újdonság, hogy sok helyen pakoltak ki kézfertőtlenítőket, és több helyen is hangsúlyozzák ennek a fontosságát.
  • Idén sincs óriáskerék.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok