Index Vakbarát Hírportál

Botrányt okozott a Rammstein holokausztra utaló klipje

2019.03.28. 15:20

Botrányt okozott Németországban a Rammstein új, Deutschland (Németország) című albumához készített félperces beharangozó videó. A rövid reklámban a zenekar tagjait láthatjuk olyan rabruhában, amilyet a koncentrációs táborok foglyai viseltek a második világháború idején. A zenekari tagok kötéllel a nyakukban akasztófa alatt állnak, majd kiírják az album címét és a megjelenés dátumát (Deutschland XXVIII.III.MMXIX), és a videó véget ér. A videó csak két napja került fel a YouTube-ra, de már 1,2 millió megtekintésnél jár. (A kommetek le vannak tiltva alatta.)

A rengeteg megtekintéshez nyilván hozzájárult az is, hogy a videó hatalmas indulatokat váltott ki Németországban. Charlotte Knobloch holokauszttúlélő, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának korábbi elnöke a Bild című újságnak elmondta, hogy a zenekar videója felelőtlenség, mert üzleti célokra használja és bagatellizálja a holokausztot. A videót több politikus és civil szervezet is elítélte.

A Rammsteint többször hozták kapcsolatba szélsőjobb eszmékkel, amit ők mindig tagadtak. "Megesett már, hogy a karlengető nácikat kivezettettem a koncertről. Ezt meg lehet tenni. De úgy gondolom, hogy ha valaki rajongó, és érdekli a zenekar, akkor csak megpróbálja megérteni a szövegeket. És rájön, hogy tévedett, mert a Rammsteinnak semmi köze semmilyen jobbos ideológiához. De hát akik ennyire hülyék, azokkal mit lehet csinálni? Hogy lehet a hülyeséget megszüntetni? Elmondtuk már sokszor, nem vagyunk nácik. Van egy dalunk – Links, 2, 3, 4 –, ami elég egyértelmű, benne van, hogy a szív baloldalon ver" - nyilatkozta erről az Indexnek Richard Z. Kruspe gitáros 2010-ben. 

A zenekarnak ezek mellett egy sor másik botránya is volt, vádolták már őket nekrofíliával, a pirománia népszerűsítésével és kannibalizmusra való felhívással is.

Frissítés: a zenekar közben kijött a klippel, és pontosan olyan beteg lett, mint amire a beharangozó alapján  számítani lehetett.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok