Index Vakbarát Hírportál

Kitették az NKA-ból a Moby Dick basszusgitárosát

2019.04.02. 14:43 Módosítva: 2019.04.02. 14:57

Március elején megírtuk, hogy személyesen Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszter nevezte ki az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának tagjává Gőbl Gábort, a Mi Hazánk szélsőjobboldali párt soproni szervezetének elnökét és a Moby Dick rockzenekar basszusgitárosát. Most a Válasz azt írja, hogy Gőbl neve eltűnt az NKA honlapjáról a tagok közül, a lap információi szerint összeférhetetlenség miatt távolították el.

Gőbl eltávolítása legalább annyit kérdést vet fel, mint annak idején a kinevezése, hiszen mindkét esetben Káslernek van kinevezési hatásköre. A Válasz és mi is úgy tudjuk, hogy összeférhetetlenség miatt távolították el Gőblt, azonban az egyelőre nem tiszta, hogy konkrétan miért volt a zenész összeférhetetlen az NKA-val.

  • Egyrészt már az kicsit érdekes volt, hogy Gőbl nem a szokványos nyílt pályázati rendszeren keresztül kért pénzt az NKA-tól egy székelyudvarhelyi koncertre, hanem a pályázata egészen felülről, Káslertől érkezett. Az eseményen pedig többek között fellépett a saját zenekara, a Moby Dick is. Ezzel kapcsolatban több érintettet is kérdeztünk, azonban az összeférhetetlenséget azzal utasították el, hogy Gőbl a pályázatot még nem az NKA valamelyik kollégiumának tagjaként adta be.
  • Összeférhetetlenség lehet az is, hogy Gőbl az elvileg ellenzéki Mi Hazánk soproni szervezetének elnöke, vagyis elméletben annyira nem a Fidesz érdeke, hogy egy másik párt képviselőjének pozíciója legyen az NKA-ban. Úgy tudjuk, egyeseknek csípte a szemét Gőbl szélsőséges politikai véleménye, megnyilvánulásai és kritikái.
  • A harmadik, sokkal valószínűbb elmélet, hogy a kormány felső köreiben is megütközést keltett, hogy miközben a propaganda igyekszik elültetni a magyar olvasók fejében, hogy antiszemitizmus ma a baloldalon van, közben az egyik miniszteri kinevezettjük olyan zenekar fellépését szeretné állami pénzből finanszírozni, amelynek frontembere közismert szkinhed és fehér fajvédő.

Egyébként a Nemzeti Dal Ünnep nevű eseményt sikeresen, gond nélkül megtartották Székelyudvarhelyen a közösségi oldalakon található bejegyzések és fotók alapján.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Gőbl Gábort és az NKA-t is; utóbbi mindössze annyit válaszolt, hogy Gőbl már nem tagja az NKA érintett kollégiumának.



Rovatok