Index Vakbarát Hírportál

20 éves szerzői jogi vitát nyert meg a Kraftwerk

2019.08.02. 11:38

Az elektronikus zene úttörőjének számító német zenekar két tagja,  Ralf Hütter és Florian Schneider-Esleben még 1999-ben perelt be két producert, mert Moses Pelhamot és Martin Haas az engedélyük nélkül használt fel két másodpercet a Metall auf Metall számukból abban a dalukban, amit Sabrina Setlurnak írtak, és ami 1997-ben óriási sláger lett. 

Ahogy írtuk, korábban a német alkotmánybíróság a legfelsőbb bíróságot felülbírálva a producerek javára döntött a Kraftwerk kárára, ők azonban nem hagyták annyiban, és folytatták a küzdelmet. Megérte folytatni, az Európai Bíróság, ami az EU intézményei között az alkotmánybíróságnak megfelelő szerv, ugyanis is fordított az ítéleten, szerintük az eredeti alkotóknak igenis joguk van ahhoz, hogy maguk döntsenek arról, más felhasználhatja-e a szerzeményük egy részét vagy egészét. Természetesen ha a hangmintát olyan mértékben változtatja meg valaki, hogy nem lehet felismerni az eredeti művet, akkor nem kell engedélyt kérni. 

Szakértők szerint ez a döntés ijesztő precedenst teremthet, mert az uniós jogszabályok nem határozzák meg, hogy pontosan mitől lesz egy hangminta felismerhetetlen, mi számít samplingnek - írja a Dazed Digital.  

Az eredeti:

Sabrina Setlur slágere: 



Rovatok