Index Vakbarát Hírportál

Taylor Swift lett 2019 legjobban muzsikáló zenei előadója

2020.03.03. 08:56

Ugyan az éves listákat kicsit korábban szokták közzétenni, az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) mostanra összesítette, hogy mely előadóknak produkálták legtöbb eladást a tavalyi évben, és jelentésük alapján Taylor Swift lett a befutó. Az énekesnő ezzel duplázott, ugyanis 2014-ben már vezette a nemzetközi zeneipari szövetség listáját. 

Swiftnek 2019 augusztusában jelent meg a hetedik stúdióalbuma. A Lover több mint tíz országban debütált az első helyen, az első héten hárommilliót sikerült eladni belőle.  Az anyagról három kislemezt jelentettek meg tavaly, a címadó dal a Spotifynál szintén az első helyen nyitott – áll az IFPI közleményében. A lemez tehát jól teljesített, ha az eladásokat nézzük, de kritikusainkat nem nyűgözte le: 

Swift elindult valami új vonalon, de naivak lennénk, ha azt hinnénk, a szakítós siránkozás körében lehet még zeneileg igazán újat alkotni – ebbe a kihívásba a Lover is belebukott

– írta kollégánk a lemezről.

A teljes lista 2019 legtöbb eladást produkáló előadóiról:

  1. Taylor Swift
  2. Ed Sheeran
  3. Post Malone
  4. Billie Eilish
  5. Queen
  6. Ariana Grande
  7. BTS
  8. Drake
  9. Lady Gaga
  10. The Beatles

Taylor Swiften kívül olyan előadók végeztek az élen a korábbi években, mint Drake (2018, 2016), Ed Sheeran (2017), Adele (2015), illetve a One Direction (2013). A hivatalos közlemény szerint az IFPI a lista összeállításánál  figyelembe veszi a digitális és a fizikai hanghordozók eladásait, illetve azt is, hogy az előadókat mennyien hallgatják a különböző zenei streamingszolgáltatóknál, és hogy hogyan fogynak a kislemezeik.



Rovatok