Index Vakbarát Hírportál

A magyar Red Hot Chili Peppers nem csak cseresznyepaprika

16ZAZADY7I1569
2020.05.07. 23:43
“Én elmondom, mi lesz 2020-ban. Semmi” – jósolta meg mit sem sejtve az idei évet Beck Zoltán, a 30Y énekes-gitárosa. Valami azért mégis lett: húszéves a zenekar. Az évforduló alkalmából a 30Y huszadik születésnapjára megjelent kötet fényképei közül válogattunk, amelyekhez az Index felkérésére a zenekar tagjai írtak képaláírásokat.

– Eszembe jutott az Örkénytől az egyik egyperces a cseresznyepaprikáról. Hogy a cseresznyepaprika, ugye önmagában csak cseresznyepaprika, de hogyha fölfűzik egy madzagra őket, akkor az már egy füzér. (...) És amikor a 30Y-ra gondolok, akkor a szememben ti vagytok a négy cseresznyepaprika.

– A magyar Red Hot Chili Peppers.

– De egy nagy hülye vagy te, Papa.

Ezzel a párbeszéddel indul a húszéves 30Y születésnapi fotóalbuma, amelyet végigkísér a paprikahasonlat. “Mindegyik paprika más, nem hegyes-erős mindegyik, hanem van közte tv paprika, kaliforniai és cseresznyepaprika is” – mondja később magára vonatkoztatva a zenekar. A 30Y azt is kiemeli, hogy ezen a füzéren nem csupán négy paprika van, hanem – a stábtagokkal együtt – lényegesen több. “Ez az egy nagyon fontos: a 30Y nem négy ember, sosem volt csak négy ember.”

Lényegében az Ipszilon című születésnapi kiadvány is erről a paprikafüzérről esett le, hiszen a benne szereplő fényképeket a zenekarral tartósan együttműködő, közben pedig jó barátságot ápoló Bátori Gábor Jim (Sinco) zenekari fotós és videós jegyezte, míg a képeket kísérő szövegeket – a zenekartagokkal készített interjúik nyomán – Tóth Barbi, a zenekar turnémenedzsere és Haász János, az Index főszerkesztő-helyettese írta.

“Minden egyes fotóján és videóján látszik, hogy a Jim milyen mélyen megért minket. Ez óriási dolog” – mondja Beck 'Zaza' László, a zenekar dobosa (Az én városom sorozat ajkai ideigenvezetője) Bátori Gábor Jimről, aki a magyar könnyűzene egyik legismertebb fotósaként a 30Y mellett olyan zenekarokkal dolgozott már, mint a Quimby, a Supernem, a Blahalouisiana vagy a Dope Calypso, de egy ideje klipeket is készít.

Beck Zoltán egy videóüzenetben nemrég leszögezte: a kerek évforduló ellenére a 30Y nem fog streamelt karanténkoncertekkel jelentkezni a járvány ideje alatt sem. “Leginkább azért nem, mert azt hisszük, hogy egy koncert pont attól működik, hogy együtt, veletek vagyunk jelen egy helyen” – mondta a frontember, aki éppen ezért azt javasolja, hogy akinek hiányozna a zenekar, az válasszon inkább a neten elérhető 30Y-koncertvideók közül, esetleg vegye kézbe a születésnapi albumot.

Az Ipszilon című album iránt akkora volt az érdeklődés, hogy már majdnem egy teljes héttel a megjelenése előtt elfogyott belőle az összes példány, ezért nemrég újranyomták. Cikkünkben a változatlan második kiadás megjelenése apropóján a kiadványban szereplő fényképek közül válogattunk, a fotókat a 30Y tagjainak képaláírásaival tesszük közzé.



Rovatok