Index Vakbarát Hírportál

Elmaradnak idén a nagy szerbiai fesztiválok

2020.07.07. 12:46

A legnagyobb szerb zenei fesztiválok, az újvidéki Exit, a belgrádi Beer Fest, valamint a niši Nishville Jazz Fesztivál közös közleményt adtak ki arról, hogy idén nem tudják megtartani a rendezvényeket, írja az MTI.

A járványhelyzet alatt úgy volt, hogy augusztusra rakják át a nyári programokat, a szervezők azonban most bejelentették, hogy „a megszokott formában nem tudnák megtartani”, ezért inkább elhalasztják mindhárom eseményt. Hozzátették, lehet, hogy néhány száz fővel, jelképes formában megemlékeznek a fesztiválokról, de a korábbi évek többezres vendégseregére és a számtalan fellépőre idén nem lehet számítani.

A három nagy fesztivál mellett a negyedik ismertebb szerb zenei esemény, az oromi Malomfesztivál is nemrég, június végén jelentette be, hogy elmarad. A többiekhez hasonlóan arra hivatkoztak, hogy

a helyzet bizonytalanságából adódóan nem tudnánk olyan színvonalat nyújtani, amilyet szeretnénk, és ha az utolsó pillanatban le kellene mondanunk a rendezvényt, félő, hogy jövőre nem tudnánk megszervezni. (...) Fájó szívvel hoztuk meg ezt a döntést, de hisszük, hogy ha idén magunkba fordulunk és a belső építkezésre, fejlődésre koncentrálunk, jövőre újult erővel tudunk kifelé is építkezni, közösen.

A koronavírusos esetek számának újbóli növekedése miatt négy napja rendkívüli állapotot vezettek be Belgrádban. A főváros mellett 17 további településen is elrendelték a rendkívüli állapotot, ami lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy korlátozó intézkedéseket léptessenek életbe. Az ország korábban feloldotta az első járványhullám miatti intézkedéseket, de ezután egy nap alatt közel 300 új fertőzöttet regisztráltak. Hétfőn 6 halálos áldozata volt a vírusnak Szerbiában.



Rovatok