Index Vakbarát Hírportál

Magyar Fesztivál Szövetség: Komoly bevételtkiesést jelent az államkasszának az, hogy elmaradnak a fesztiválok

2020.08.03. 12:05 Módosítva: 2020.08.03. 15:07

A kulturális veszteség mellett a fesztiválok elmaradása idén legalább 80 milliárd forint bevételkiesést okoz az államkasszának

– nyilatkozta Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöke a Világgazdaságnak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 30-án jelentette be, hogy a kormány fenntartja az 500 résztvevő feletti zenés, táncos rendezvényekre vonatkozó tilalmat, és ez nemcsak a zenei fesztiválokat érinti, hanem például a művészeti és a gasztrokulturális rendezvényeket is. A fesztiválipar 37 ezer embert közvetlenül, 370 ezret közvetetten foglalkoztat, írják.

Megkérdőjelezhetetlen, hogy az emberélet a legfontosabb, és a döntéshozók rendelkeznek azokkal az információkkal, amelyekre alapozva meghosszabbították a korlátozásokat. Ezt természetesen el is fogadják a fesztiválok

– emelte ki az elnök. Azt is hozzátette azonban, hogy gazdasági szempontból a korlátozások tragikusan hatnak a fesztiválokra, és közép-, valamint hosszú távon is nagyon súlyosan érintik a szektort.

Az MFSZ konzultált a 220 tagjával arról, milyen intézkedések adnának valós segítséget. Nagy segítség lenne a járulék-, bér- és rezsitámogatás, valamint a belépőjegyek 5 százalékos áfakulccsal való értékesítésének lehetősége – mondta a lapnak Márta István.

(MTI)Rovatok