Index Vakbarát Hírportál

53 Grammy-díj egy családon belül

GettyImages-1231721836
2021.03.17. 05:54
Ha az ember anyja a világ legtöbb Grammy-díjat bezsebelő énekesnője, az apja korunk egyik leghíresebb rappere, nagynénje pedig szintén nagyszerű művész, akkor nem csoda, hogy egy kisiskolás gyermek is képes elnyerni a legnívósabb zenei kitüntetést. De valóban ennyire tökéletes Beyoncé családja, vagy az (el)ismertség nem megérdemelt?

A szóban forgó kislány nem más, mint a kilencéves Blue Ivy Carter, aki a napokban – édesanyjával együtt – történelmet írt a 63. Grammy-gálán. Beyoncé és Jay-Z lányaként, na meg Solange Knowles unokahúgaként nyilvánvaló, hogy az alma (elvileg) nem esett messze a fájától. A díjhoz a gyakorlatban azonban még jó hangra sem volt szüksége…

A kislányt a legjobb videóklip kategóriájában, Beyoncé Brown Skin Girl című klipjében betöltött szerepéért jelölték, illetve díjazták végül. Ez volt Blue első jelölése, amit azonnal díjra is váltott. A közösségi médiát igencsak megosztotta a győzelmének híre, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy Beyoncé idősebb lánya sajnos nem örökölte édesanyja páratlan tehetségét. Sőt, túl sok vizet sem zavar a videóban, mindössze néhány snitten tűnik fel, és jó, ha 10 másodpercig hallatja a hangját. És akkor felmerül a kérdés, hogy a Grammy vajon tényleg az elitet díjazza-e, vagy inkább a presztízst (és valóban bunda az egész átadó).

Ez már előre meg volt tervezve. Majd meglátjuk, mire megy akkor, ha saját zenét kell szereznie…

– írta egy Facebook-felhasználó. 

Mire fel? Komolyan, ez a gyerek szellent egyet, aztán tessék, kap egy díjat a legjobb basszusért…

– állt egy másik poszt alatt. 

A kötözködő kommentek mellett azért a mémek is ellepték a közösségi médiát. 

Blue Ivy a világ második legfiatalabb győztese, hiszen a legifjabb nyertes nem más, mint a nyolcévesen diadalmaskodó Leah Peasall, a The Peasal Sisters zenei társulat – és testvérkoszorú – tagja. 

28 Grammy-díj azért nem jár a semmiért

Blue Ivyval ellentétben édesanyját azért nem csak a két szép szeméért díjazták ennyiszer. Az idén negyvenéves Beyoncé zenéjén nem egy, hanem lassan két generáció is felnőtt már. Az énekesnő a kilencvenes évek végén, pontosabban 1997-ben szerzett magának először hírnevet a Destiny’s Child, a minden idők legtöbb lemezét eladó lányegyüttese tagjaként, és első három Grammy-díját is a banda neve alatt gyűjtötte be. 

Két év fél évtizeddel később pedig immár huszonnyolcszoros Grammy-díjas énekesnővé avanzsált, ugyanis március 14-én a kilenc jelölésből négyet díjra váltott. Míg három gramofonszobrocskán osztoznia kellett (az egyiken ugyebár lányával, két másikon pedig az este nagy győztesével, Megan Thee Stallionnal), addig a legjobb R&B előadás kategóriájában egyedül vihette el a pálmát. 

Előadóművészként az a dolgom – és mindannyiunknak az a dolga –, hogy tükröt állítsunk egy időszaknak. Nagyon nehéz periódus van mögöttünk. Fel akartam emelni, és bátorítani mindazokat a csodálatos fekete királynőket és királyokat, akik engem és az egész világot inspirálják

– osztotta meg a munkája gyümölcse mögött megbúvó – nem is annyira burkolt – jelentést, miután vasárnap átvette a Grammyt.

Az énekesnőt életében 79 Grammy-díjra jelölték, és bár ennyi aranyszobrot azért mégsem vihetett haza, az a 28 elismerés is szépen csillog. Beyoncé a legtöbbet jelölt és díjazott énekesnő a Grammy történetében, holtversenyben a nyolcvanszor jelölt, de „csak” huszonnyolcszoros győztes Quincy Jonesszal. Épphogy lemaradtak Solti György magyar származású karmestertől, aki élete során 31 díjat nyert. Mivel azonban a karmester már nem él, így csak évek kérdése, hogy mikor törik meg a férfiuralom, és lesz Queen B a muzsika királynője. 

(Bár igyekszik kilépni testvére árnyékából, Beyoncé húga, Solange azért jócskán elmarad a híresebb Knowles nővér teljesítménytől. Igaz, ő sem maradhat ki a Grammy-díjasok köréből, hiszen az ifjabb testvér 2017-ben a legjobb R&B előadás kategóriában győzött.)

A világ legjobb rappere

Hányszor megkapta már ezt a jelzőt Jay-Z… Bár egyelőre nem osztanak ebben a kategóriában Grammy-díjat, de ha a szóbeli elismerést nézzük, akkor Beyoncé férje biztosan elnyerte volna a címet. Persze így is a világ legelismertebb rappere, hiszen nem kevesebb, mint 23 Grammy-díj (és 80 jelölés) pihen a vitrinjében. 

(Kanye West, Kim Kardashian válófélben lévő férje 22 díjjal büszkélkedhet, így a két rapper között minden bizonnyal hatalmas a rivalizálás, már csak azért is, mert Kanye is előszeretettel terelgeti a színpad irányába elsőszülött lányát, North Westet. Kár, hogy North még kevésbé csilingelő hangú énekes palánta, mint Blue.)

És akkor még ott vannak Beyoncé és Jay-Z hároméves csemetéi, az ikerpár Sir és Rumi Carter, akik, ha szüleik és nővérük nyomdokaiba lépnek, pár év múlva jócskán megnövelhetik az egy családra jutó Grammy-díjak számát.

Dobogós Grammy-díjas családok

Azért nem csak a Carter család büszkélkedhet több zsáknyi Grammy-díjjal, rajtuk kívül is akadnak még tehetséges zenész famíliák.

Álljon itt példaként Michael Jackson rokonsága. Míg a 2009-ben elhunyt popkirály 13, addig Janet nevű húga öt, Jackie bátyja pedig két díjat is hazavihetett már, így a család is elérte azt a bizonyos második X-et.

Korunk másik legnépszerűbb testvérpárja pedig – ki hitte volna – Billie Eilish és bátyja, Finneas. Az ifjú énekesnő vasárnap óta hétszeres, míg zeneszerző és producer testvére immár nyolcszoros Grammy-díjas művész. És mivel a lány nincs még húszéves, a fiú meg huszonhárom, nem kizárt, hogy az elkövetkező években megduplázzák, sőt akár meg is triplázzák a díjaik számát. 

(Borítókép: Beyoncé és Meghan Thee Stallion a 63. Grammy-gálán 2021. március 14-én. Fotó: Robert Gauthier / Los Angeles Times / Getty Images)



Rovatok