Index Vakbarát Hírportál

Siklósi Örs visszatér a hangjával

2021.08.25. 10:00

Siklósi Örs, az AWS frontembere fél éve nincs köztünk, de a hangjával most visszatér. Az AWS legújabb számát még Örs énekelte fel, ám a közönség most hallhatja először. Ezzel a dallal debütál a Road Movie tizennegyedik videóklipje is: az Emlékszem videójában Örs hazatalál – ha csak jelképesen is – a Zsámbéki-medencébe, ahová mindig is visszavágyott. Az Index stábja még júliusban, a zsámbéki forgatáson beszélgetett a zenekarral, valamint a klip rendezőjével:

AWS: Emlékszem - Siklósi Örs visszatér a hangjával

A Road Movie 2019-ben kérte fel az AWS-t, hogy sok más hazai együtteshez hasonlóan is írjon dalt a szívükhöz legközelebb álló magyar tájról. Akkor még szó sem volt Örs betegségéről, – a most debütáló dal ekkor született meg. Az együttes a Zsámbéki-medencét, gyerekkoruk közös helyszínét választotta a dal és a klip témájául. Örs úgy tervezte, hogy élete későbbi szakaszában visszatérhet majd ide. A felhőtlen gyerekkor elvesztéséről szóló dal szövegét Örs írta, ő énekelte fel, és a zenei koncepciót is ő találta ki hozzá.

A szám elkészült, ám a forgatást elsöpörte a 2020-as pandémia, a leukémia pedig 2021 februárjában elvette tőlünk ezt a szív-lélek srácot, aki mindig őszintén és tisztán állt a közönség elé, még a színpadra is mezítláb ment fel.

Ilyen előzmények után született meg az Emlékszem videóklipje, ami már nemcsak a boldog fiatalkorra, de Siklósi Örsre is emlékezik. A klipben a gyerekkori helyszínek, a zsámbéki romtemplom, a Biatorbágy melletti Nyakas-szikla és a budakeszi arborétum mellett megjelennek Örs családtagjai, zenésztársai és barátai is. A zenekar a klipben látható újra együtt:

Egy hét, vagy kettő. Ennyit ültem otthon, amíg az első sort le mertem/tudtam írni. Minden egyes gondolatnál úgy éreztem, hogy nem elég méltó az ötlet, a stílus, a hangulat, semmi sem méltó Örshöz. Aztán a semmiből elkezdtem azon gondolkodni, hogy milyen is volt ő. Hogyan ölelt, milyen energiákkal élt, koccintott, kacsintott… Akkor elindult mindenféle inspiráció, és puff, meg is volt a koncepció. Életem egyik legnehezebb, ugyanakkor legmeghatározóbb alkotói időszaka volt. Tele motivációval, bizonyítási vággyal Örs felé, meg sírással, kacagással. Asszem, tetszene neki. Önreflexív, kissé persze patetikus, de őszinte. Mindenki ott volt, akinek köze kellett legyen a kliphez és persze hozzá. Várom, hogy lássátok

– mondta a klipről a rendező, Koblicska Örs.

Siklósi Örs három kész dalt hagyott hátra. Az Emlékszem az első.

Borzasztó nehéz az időszak, amin átmegyünk, de nem volt kérdés, hogy meg kell csinálnunk ezeket a dalokat

 – mondta Brucker Bence gitáros. 

Ez egy nagyon hosszú út, aminek még csak az elején járunk, de nagyon erős bennünk az elhatározás a folytatással kapcsolatban. Nagyon sokat segít a szakma, a rajongók, és Örs családjának támogatása. A klip elkészülésének egyik legfontosabb pontja volt, amikor az élet újra összesodort minket Koblicska Örs rendezővel, aki a Budapest klipünkön is dolgozott. Azt éreztük, hogy a személyes kötődése a zenekarhoz és Örshöz jót fog tenni a végeredmény szempontjából. Már az első találkozónkon nagyon magunkénak éreztük a koncepciót, amivel fogadott minket. Úgy gondolom, hogy nagyon szép és méltó végeredmény született.

A zenekar tagjai a Facebookon megígérték, az Emlékszem hamarosan élőben is hallható lesz.

 Szeptember 5-én is játszani fogjuk a Budapest Parkban. Nektek, Örsnek, nélküle – és mégis vele.Rovatok