Így készíthető el házilag az immunerősítés nagyágyúja
Savanyú káposztát mindenkinek!
A vecsési savanyúságokkal nemigen lehet versenyezni, de házi vitaminbombát akárki tud magának és családjának készíteni káposztából. Nem is nehéz elkészíteni azt: az egy fej káposztán kívül durva szemű sóra, babérlevélre, szemes borsra és borókabogyóra lesz csupán szükség.
A házi savanyúkáposzta-készítés rejtelmeibe a teljes recept avatja be, amely ide kattintva érhető el. Röviden: előbb le kell szedni a káposzta külső leveleit, majd ki kell vágni a káposztatorzsát. A káposztát aztán vagy szálasra kell gyalulni, vagy késsel nagyon vékony csíkokra vágni. Ezt követően kell kibélelni a káposzta külső leveleivel egy mély edényt. Ekkor kezdődik a rétegezés: egy réteg gyalult káposztát hintsünk meg sóval, tegyünk rá néhány szem fekete borsot, pár borókabogyót, végül pedig 1-2 darab babérlevelet. Ezt addig kell ismételni, míg el nem fogy a káposzta. A trükk mégsem ebben rejlik: a tálra egy tiszta vászonkendőt helyezünk, amire az edényfedő kerül, ami kisebb, mint a tál maga, így be tudja fedni a káposztát. A fedőre nehezéket kell tenni, hogy a káposzta ki tudja adni a levét, és folyamatosan a lé alatt maradjon.
Az erjesztés folyamata vesz igénybe több időt: körülbelül három hétig tart, de ez a leglényegesebb lépése a folyamatnak. Ez idő alatt a káposztát hűvös, száraz helyen kell tartani, amire kiváló lehet egy kamra vagy egy garázs is.
További receptek és tippek a sobors.hu-n.