Index Vakbarát Hírportál

Fényképezte: Zsigmond Vilmos

2015.04.10. 12:50
A magyar származású Oscar-díjas operatőr 1956-ban hagyta el az országot, Amerikában lett belőle nagy formátumú operatőr. Az új hollywoodi rendezők legnagyobbjaival dolgozott együtt: Robert Altman, John Boorman, Michael Cimino, Steven Spielberg filmjeit fényképezte. Több mint 65 filmben dolgozott, operatőri munkásságát olyan filmekből ismerjük, mint a Szarvasvadász, a Harmadik típusú találkozások vagy a Fekete Dália; a jellegzetes fény-árnyék hatásokat szokták emlegetni a munkája során. Fotós munkássága azonban kevéssé ismert, ezt pótolja most a Ludwig Múzeum tárlata a Tavaszi Fesztivál keretében. A Fényképezte: Zsigmond Vilmos pénteken nyílik, de itt az Indexen exkluzív válogatást mutatunk be a 150 kiállított fotóból. Nagykép.

Zsigmond Vilmos az ötvenes évek elején, még Magyarországon kezdett el érdeklődni komolyabban a fotóművészet iránt, akár őt is lefotózhatnák az SZFE150 projekthez, ugyanis még itthon tanulta ki a szakmát, 1951 és 1955 között volt operatőr szakos. „Nagy hatást tett rá Dulovits Jenő Művészi fényképezés című, több nyelven is kiadott műve. Ennek segítségével autodidakta módon megtanulta a kompozíciós elveket, a fénykezelés jelentőségét, a film nyersanyagok sajátosságait. Az előhívást szintén maga végezte, így lehetősége volt megtanulni a fotózás laborálási eljárásait is” – áll a kiállítás leírásában. Az operatőrrel készült videointerjúnkat itt tudja megnézni:

Mindenki egy fényképész most már a világban?!

A Ludwig Múzeum különleges tárlata 150 képet mutat be az 1950-es évektől indulva egészen napjainkig, ezekből válogattunk a múzeum jóvoltából, a hazai képektől indulva a hollywoodi munkákon át a színes fotókig.

A kiállított művek a Sparks Ltd. tulajdonát képezik.



Rovatok