Index Vakbarát Hírportál

Elkötelezett tekintet

A magyar származású dokumentarista fotográfusok egyik legnagyobbja, az élete nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller – ahogy Magyarországon a legtöbben ismerik, Müller Miklós – a szociofotográfiai iskola egyik kulcsfigurájaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt.

A zsidó származású Nicolás Muller a második világháború kirobbanása előtt szülőhazájában, Magyarországon élt, első fényképezőgépét 13 évesen kapta. Ettől kezdve megszállottan fényképezett, meghódítani és rögzíteni akarta a körülötte lévő emberi világot.

A fotográfiáin az élet reménytelen nehézségeit megörökítő Muller megkapó érzékenységgel ábrázolta az átlagembert, a parasztokat, gyerekeket, dolgozó nőket – tette mindezt a világháborúk utáni lehangoló, ugyanakkor varázslatos környezetben: Magyarországon, Franciaországban, Portugáliában, Marokkóban és Spanyolországban.

Nicolás Muller mindig is törekedett egy, a legjobb száz fotográfiájából álló válogatás létrehozására, de kiderült, sokkal több erre érdemes képet készített. 2015-ben, a madridi Muller Stúdió bezárásakor Nicolás Muller lánya, Ana Muller ráakadt egy rég elfeledett, háromezer negatívot tartalmazó dobozra, majd úgy döntött, hogy a kiadatlan képek jelentős részét a nagyközönség elé tárja.

A zseniális fotós legjobb képeit most a Capa Központban tekintheti meg a nagyérdemű. A június 16. és szeptember 4. között látogatható, Elkötelezett tekintet című kiállítás egy egész életen át tartó utazás tájait jeleníti meg. A tárlatot százhuszonhat, többségében kiadatlan, 1934 és 1967 között készült kép alkotja, amelyeket a Cervantes Intézet és a Spanyol Kulturális Minisztérium megbízásából kifejezetten erre az alkalomra válogattak össze.



Rovatok