Index Vakbarát Hírportál

A valóra vált álom: egy pilóta hétköznapjai

Simon Zsolt alezredes fiatal korában döntötte el, hogy pilóta szeretne lenni, később az álma valóra is vált. Jelentős inspirációt jelentett az egyik általános iskolai tanítója, Balla Tibor. Tibi bácsinak is repüléssel kapcsolatos vágyai voltak, így hamar találtak közös témát. Ekkor az ötödikes Zsolt még nem gondolta, hogy mire leteszi az államvizsgát, és Szolnokon elhelyezik az állományban, akkorra Tibi bácsi, egykori tanára szintén ott tölti mindennapjait mint pilóta. Így az egykori tanár-diák viszonyból mára barátság alakult ki az egy bázison, azonos rendfokozatban dolgozó kollégák között. 

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison jelentős szerepet töltenek be a Szállítóhelikopter Zászlóalj katonái, itt állomásoznak a nemrégiben hadrendbe állított, Airbus H145M típusú forgószárnyas helikopterek. Kormány Gábor képriportjában Simon Zsolt alezredes történetén keresztül ismerhetjük meg, mivel töltik mindennapjaikat Magyarország helikopterpilóta-honvédei.

Az a pár hónap, amit ott töltöttem, leginkább egy általános rend szerint épült fel. A repülés előtt volt egy eligazítás a pilótáknak azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakorlatot fognak csinálni az adott napon. Ezután a helikopterhez megérkezve a műszakis csapat átadja a helikoptert, és közös általános ellenőrzést tartanak azzal kapcsolatban, hogy minden rendben van-e a forgószárnyas géppel. Az én esetemben sokszor hallgatókkal repültem, és Simon Zsolt alezredessel. Az alezredes úr oktatószerepet töltött be, így iskolaköröket csináltunk, manővereket gyakoroltunk, és úgy repültünk egy előre megtervezett úton. A pilóták tudásukat fejlesztve a napokban az általános repülések mellett készenlétben is állnak, időközönként külföldi gyakorlatokon vesznek részt

– mesélte Gábor.

Kormány Gábor képriportja a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia BA szakára (alkotói specializáció) készült mint diplomamunka.



Rovatok