Index Vakbarát Hírportál

Baljós lenyomatokat fotóztak – gleccsertől a mocsárig

2022.10.01. 19:18

Radisics Milán Izlandtól kezdve 16 országon keresztül utazva vizsgálta a zsugorodó gleccsereket és a folyók fonódását, különös figyelemmel a virágzó tavak, folyók és patakok iránt. A narratíva folytatódik a víz és a szárazföld találkozásánál, a lagúnáknál és a mocsarakban, még mielőtt az ember lenyomata rákerülne ezekre a területekre. Hogy teljes legyen a kör, végül eljut a kiszáradt vízfolyásokig, folyómedrekig – amelyek a területen található terményföldektől válnak felismerhetővé – baljós pillantást vetítve arra, mi vár ránk, ha a víz teljesen eltűnik.

Radisics Milán Water.Shapes.Earth projektje reményei szerint egy új perspektívát mutat, és felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, hogy szembe kell néznünk a környezetünkben véghez vitt pusztító magatartásunkkal, mielőtt még késő lenne.

Légi felvételek, amelyek az absztrakció és a dokumentum határán billegnek. Távolról absztrakt festményre hasonlítanak, közelről pedig felfedik a realitást, olykor az ember nyomait a bolygón. Valósággal magába szívják a nézőt, aki négyzetcentiméterenként képes felfedezni valami újat.

A kiállítás a World Press Photo kísérőkiállításaként október 30-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat egyben a FotoKozma fesztivál része is, amely során 12 kültéri kiállítás látható Vértes településein.



Rovatok