Index Vakbarát Hírportál

Élet a falakon túl

2022.11.05. 21:40
Hana Knízová cseh származású fotóművész Prágában kezdett fotózni. Konceptuális portrésorozataiban a fiatalok interperszonális kapcsolatait vizsgálja. 2010-ben költözött Londonba, ahol a College of Communication egyetemen szerzett mesterdiplomát. 2013-ban elnyerte a National Portrait Gallery tekintélyes Kobal New Work díját az egypetéjű ikrekről, Elzáról és Nellie-ről készült portréjával. 2019-ben a Czech Grand Design az év fotósa díjjal tüntette ki.

A Hamr na Jezere egy javítóintézet a Cseh Köztársaság északi részén, az azonos nevű Hamr na Jezere városban. A projekt Hana Knízová fiatalok iránti érdeklődéséből, valamint a fiatalok interperszonális kapcsolatait befolyásoló társadalmi-gazdasági tényezők vizsgálatából táplálkozott.

Emlékszem, amikor kiskoromban autóval jártunk arrafelé, mindig azon töprengtem, milyen lehet az élet, ha te vagy ezeknek a gyerekeknek az egyike...

– írja Knízová.

Az intézet lakóit – kiskamaszoktól 16 éves korig – viselkedési problémák miatt emelték ki a családi környezetből. A viselkedési probléma az iskolai agressziótól a kisebb bűncselekmények elkövetéséig számos területen megjelenhet. Tartózkodásuk időtartama pár hónaptól évekig terjedhet, vannak, akik fél életüket a javítóintézetben töltötték. Nem ritka, hogy testvéreket egyszerre emelnek ki a családi környezetből. A legtöbben összeomlott, sok esetben csonka családból származnak, ahol a családtagok körében gyakori a kábítószer-használat és a börtönviselt múlt.

Az intézet egy iskolát és a lakókörnyezetet foglalja magában. A gyerekek kollégiumban élnek – nemek szerint különválasztva –, már-már családtagként is kapcsolódva egymáshoz. Tanárok és felügyelők vigyáznak rájuk, akik egyszerre próbálják ellátni a pedagógus, a szülő és a példakép szerepét.

Ottlétük alatt számos kapcsolatot alakítanak ki a szoros barátságtól az alkalmi ellenségeskedésig. Minden kapcsolatnak megvan a maga egyedi és lenyűgöző története, Hana Knízová az évek során számtalan barátság és szerelem kibontakozását láthatta. Minden látogatása alkalmával új embereket ismert meg, látta őket bekerülni az intézetbe, és látta, amikor eljöttek onnan, hiszen 16 éves kor felett nem jogosultak az állami ellátásra, így az intézetből kikerülve életük új fejezetét kezdik.



Rovatok